Budapeşte’de Osmanlı Semineri
Türk Macar İşadamları Derneği ( TÜMİSAD ) ev sahipliğinde Budapeşte’de gerçekleştirilen ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetem) Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı ve Şarkiyat Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Dávid Géza, "16. yüzyılda Simontornya Sancağı, Osmanlı Macaristan’ında Toplum, Ekonomi ve Yönetim" konulu bir konferans verdi
Aynı zamanda Macar Bilimler Akademisi Doktora ve TC Devlet Liyakat nişanı sahibi olan Macar Türk Dostluk Derneği eski Başkanı Prof. Dr. Geza, 35 yıldır Osmanlı arşivinde araştırmaları bu konferansta duyurdu. Konferansın açılış konuşmasını Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK-DTİK Avrupa Bölge Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz yaptı. Şahbaz, Macaristan ile Türkiye’nin tarihe dayanan bir geçmişi, dostluğu ve ortak tarihinin bulunduğunu ve bunu da ekonomi, ticaret ve günümüzün sanat, spor ve kültürleri ile daha yukarılara taşınması gerektiğini söyledi.
Macaristan’ın birçok yatırım konusunda teşvik ve avantajlar sunduğunu yaşayarak söyleyen Şahbaz, ”Bugünlerde küresel ekonomik kriz Macaristan’ı da bir şekilde etkilese de uzun soluklu projeler oluşturmalıyız” dedi. Şahbaz, konuşmasına ”Son 20 yılda yatırımcıya birçok imkân sağlayan Macaristan gelecekte de bu avantajları sunmaya devam edecektir. Macaristan, Türkiye’nin Batı’ya açılan son kapısıdır. Üniversitelerde Türkoloji Bölümü Macaristan’da Türkiye’den önce 1870’li yıllarda açıldığını biliyor, takdirle karşılıyoruz. Macaristan’da günümüzde de üniversite eğitiminin yüksek seviyelerde olduğuna şahitlik ediyoruz” diye devam etti.
Prof. Dr Dávid Géza konuşmasında, ”Bir işadamının böyle yorucu bir kitabı okuyor olmasına şaşırdım. Ancak, entellektüel kişilerin bu metodolojide bir kitabı okuyabileceğini düşünürdüm. Aslında takdirle karşıladım” diyerek başladı. Bu kitabı yazmasını, Osmanlıdaki metodolojiyi anlama isteğine dayandıran Geza, ”Macaristan’da önceden tahrifata uğramış, yıkılmış, dökülmüş kilise ve kaleleri gördüğünüzde kapısında şu yazıya rastlardınız: ‘Osmanlı döneminde tahrif edildi!” dedi
Osmanlı döneminde, Macar halkının rahat yaşadığını belirten Prof. Geza, ”Simontornya Kalesi bugün, 33 yıl önce hassas bir restorasyon çalışmasının sonunda Macaristan’ın eşsiz Rönesans dönemi eserlerinden biri olarak kapılarını ziyaretçilerine açtı. Kale, geçmişte tarih kokan duvarlarıyla birlikte geçmişte hareketli bir zaman geçirmiş, 140 yıl boyunca Osmanlı Sancak merkezi olarak askeri ve idari merkez olarak kaderini icra etmiştir. Osmanlı Serhat boyunda üzerinde Palota Kalesinin tam karşısında olmasından dolayı o dönemde stratejik önem arz etmiştir. Uzun yıllar süren Osmanlı egemenliği döneminde etrafında önemli gelişmelere şahitlik etti” dedi.
Konferans sonunda Prof. Dr. Dávid Géza’ya dernek plaketini, T.C. Büyükelçiliği 2. Sekreteri Anıl Kayalar takdim etti. Türk Macar ilişkilerindeki Akademik ve Kültürel katkılarından dolayı öğretim üyesi Edit Tasnádi’ye plaketini T.C. Büyükelçilik Ticaret Müşaviri Evrim Demirci Soranlar takdim etti. TÜMİŞAD’ın geçmiş dönemde yönetim kurulunda bulunan işadamları, Tahsin Er’e T.C. Büyükelçilik Ticaret Müşaviri Fatma Seda Sevgi, Bahaettin Sancar’a plaketini THY Macaristan Müdürü Levend Arısoy ve Tümişad Başkan Yardımcısı Emin Altaç takdim etti.
ha-ber.com / Budapeşte
ALMANYA
9 saat önceALMANYA
10 saat önceALMANYA
11 saat önceALMANYA
11 saat önceALMANYA
15 saat önceGÜNCEL
16 saat önceGÜNCEL
16 saat önce