Zülfü Livaneli 70. yaş gününü Bremen’de kutlandı

Zülfü Livaneli 70. yaş gününü Bremen’de kutlandı

ABONE OL
18:32 - 16/06/2019 18:32
Zülfü Livaneli 70. yaş gününü Bremen’de kutlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Zülfü Livaneli 70. yaş gününü Bremen’de kutlandı

Besteci, şarkıcı, yazar ve film yönetmeni Zülfü Livaneli 19 ve 20 Haziran’da yapılan etkinliklerle 70. yaş gününü Bremenli dostlarıyla kutladı.

12 Eylül’den sonra bir süre Almanya’da yaşayan Zülfü Livaneli, 1984 yılında Bremen’de “Ada” albümünü kaydetmişti. Daha sonra da 1987-1988 yıllarında Bremen Radyosu’ndan Peter Schulze ile birlikte, Türkiye-Almanya ortak yapımı “Yer Demir Gök Bakır” filmini çekmişti.

Ünlü müzik adamı Zülfü Livaneli’nin yaş günü için dostları bir konser ve iki sinema gösterisi organize ettiler. Sinemada Livaneli’nin yönetmenliğini ve müziğini yaptığı “Yer Demir Gök Bakır”ın yeni montajlanmış versiyonu gösterildi. Livaneli, geçtiğimiz yıl filmi tekrar elden geçirerek yeniden gösterime hazırlamıştı. Yaşar Kemal’in aynı isimli ünlü romanından Zülfü Livaneli’nin senaryosunu yazdığı film birçok uluslararası festivalde gösterilmiş ve ödüller almıştı. City 46 sinemasındaki gösteride Livaneli, Erzurum’un 2500 metre yükseklikteki bir dağ köyünde film çekilirken yaşadıkları maceralı süreçten hikayeler anlattı. Dostu ve filmin hem oyuncusu hem set amiri olan Peter Schulze, çektikleri filmin Almanya ve Avrupa’da o zamanlar yarattığı yankıyı anlattı. Filmin Almanya yapımcısı ünlü Alman sinemacı Wim Wenders idi. Türkiye’deki yapımcılığı ise Ülker Livaneli üstlenmişti.

Livaneli’nin hayatını, müzik, sinemacılık, yazarlık serüvenini anlatan 2014 yapımı “Zülfü Livaneli – Doğu ile Batı Arasında Bir Ses” adlı belgesel, 19 ve 20 Haziranda iki defa gösterildi. Livaneli’nin çocukluğu, gençliği yanında özellikle bir müzisyen olarak gelişimine ışık tutan belgesel, izleyicilerin beğenisini kazandı. Film aynı zamanda Türkiye’nin yakın tarihine sanatçı gözüyle bir bakış olarak değerlendirildi.

Konser ve film gösterilerine Türkiye’den Zülfü Livaneli’nin eşi Ülker Livaneli ve kızı sanatçı Aylin Livaneli’nin yanı sıra ünlü belgeselci Nebil Özgentürk de katıldılar. 

Birlik 90/Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth ile başta Yaşar Kemal olmak üzere pek çok Türk yazarın eserlerini Almancaya kazandıran 88 yaşındaki ünlü çevirmen Cornelius Bischoff ve eşi Karin Bischoff da Bremen’e gelen konuklar arasındaydı.

Doğum günü konseri, Livaneli’nin Ada plağını kaydettiği Bremen Radyosu’nun ünlü eski kayıt stüdyosu Sendesaal’da yapıldı. Konsere caz şarkıcısı Romy Camerun, ünlü trompetçi Uli Beckerhoff, Livaneli’nin son yıllardaki birçok projesinde yer alan ve yapımcılığını üstlenen piyanist Henning Schmiedt gibi tanınmış müzisyenler katıldılar.

Bremen St. Stephanie Kilisesi korosu ve yönetmeni Tim Günther ile Bremen Tiyatrosu’nda uzun süredir başarıyla sahnelenen “İstanbul” oyununun müzisyeni ve şarkıcısı Torsten Kindermann, Bremen Operası sanatçısı Can Tufan da hazırladıkları şarkılarla konsere renk kattılar. Foto: Rolf Schoellkopf

ha-ber.com/Orhan Çalışır/Bremen

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.