DOLAR

32,3202

0.2%
EURO

35,1032

-0.1%
ALTIN(gr)

2.298,11

0,92%
BİST 100

9039.01

0,92%
Zırhlı Araç Kazaları Tartışması

Zırhlı Araç Kazaları Tartışması

ABONE OL
00:50 - 29/01/2022 00:50
Zırhlı Araç Kazaları Tartışması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde zırhlı aracın çarptığı 23 yaşındaki Abdulgaffar Dayan’ın yaşamını yitirmesi bu araçların karıştığı kazaları bir kez daha gündeme getirdi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) verilerine göre son dört yılda 18 kişi bu kazalarda öldü. Sivil toplum örgütlerine göre kazaların nedeni güvenlikçi politikalar.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) tarafından derlenen verilere göre, son dört yılda güvenlik güçlerine ve kamu kurumlarına ait araçların çarpması sonucu 9’u çocuk, biri engelli, toplam 18 kişi öldü. Aynı kazalarda 14’ü çocuk, 50 kişi de yaralandı. TİHV’in zırhı araç kazalarına dair verileri şöyle:

“-2018 yılında 17 ayrı olayda, güvenlik güçlerine ve kamu kurumlarına ait araçların çarpması sonucu 6’sı çocuk 31 kişi yaralandı. İkisi çocuk, biri engelli 7 kişi öldü.

-2019 yılında 6 ayrı olayda, güvenlik güçlerine ve kamu kurumlarına ait araçların çarpması sonucu 2’si çocuk 3 kişi yaralandı. Biri çocuk 3 kişi öldü.

-2020 yılında 2 ayrı olayda, güvenlik güçlerine ait araçların çarpması sonucu 1 kişi yaralandı. 2 çocuk öldü.

-2021 yılında güvenlik güçlerine ve kamu kurumlarına ait araçların çarpması sonucu 9 ayrı olayda, 4’ü çocuk 6 kişi yaşamını yitirdi; 6’sı çocuk 15 kişi yaralandı.”

“Son dört yılda artış var”

TİHV Diyarbakır Temsilcisi Murat Aba’ya göre zırhlı araçların karıştığı kazalar son dört yılda arttı. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Aba, kazaların artmasına güvenlikçi politikaların neden olduğunu savundu. Zırhlı araçların kullananların özel bir eğitimden geçmesi gerektiğini ifade eden Aba, “Maalesef Türkiye’de küçük bir eğitimle bunu kullanabilecek yeterlikte olduğu söyleniyor. Zırhlı araçlar özel yapım olduğu için şehir içindeki hız limitleri çok daha farklıdır. Maalesef şehir içinde çok daha yüksek hızlarla gidebiliyorlar ve dikkatsizce davranıyorlar. Zırhlı araçları kullanan kişiler kendi güvenliklerini ön plana aldığı için çok dikkatsiz davranabiliyorlar. Bu nedenle zırhlı araç kazalarında artış görülüyor. Son 4 yıldaki ortalama, son on yıllık ortalamanın yüzde 45’i kadar. 2016, 2017, 2018 yıllarında ciddi bir artış görebiliyoruz. Çünkü zırhlı araç sayısı çok fazla, şehir içinde kullanımı çok fazla, fütursuzca ve hız limitleri uymayan şekildedir” dedi.

Aba, kazaların azalmamasındaki nedenlerden birinin de cezasızlık politikası olduğu görüşünde. Bu tarz kazalara karışanlardan hiç kimsenin ceza almadığını ifade eden Aba, “Operatör hakkında, aracın çarpmasından sonra cezai işlem olmadığı için bu onları daha da güçlü kılıyor daha pervasız davranmalarını sağlıyor. Eğer ki ceza alırsa daha dikkatli ve özenli olur. Caydırıcı olması gereken devletin yapısıdır. Maalesef devlet te bu konuda sessiz kalıyor. Sessizlik de operatör için bir kalkana dönüşüyor” diye konuştu.

“Bu kadar güvelik önlemi aşırı ve gereksiz”

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren de kazaları aşırı güvenlik önlemlerine bağladı. VOA Türkçe’ye konuşan Eren, güvenlik önlemlerinin aşırı ve gereksiz olduğunu savunarak, şunları söyledi: “Sürekli bölgede bu kazaların yaşanıyor olmasının nedenleri, kent merkezlerinde hala çok kontrolsüz, aşırı bir güvenlik tedbiri olması, bu araçların kent merkezlerinde, insanların, çocukların yaşam alanlarında sürekli devriye gezmeleri. Bunun yanı sıra bu kadar ağır tonajlı araçların kullanımı konusunda, anlaşılan personelin de teknik anlamda yetersizlikleri var. Aracın bütün etrafına hakim değiller. Bu tür yerleşim yerlerinde kullanılması gereken araçlar değiller. Teknik alt yapı itibariyle buna müsait değiller. Bunların hepsi farklı faktör ama özünde çocukların, insanların yaşam alanında kullanılmaları bu sonuçları kaçınılmaz kılıyor” şeklinde konuştu.

Zırhlı araç kazalarına karışanların korunduğunu savunan Eren, şöyle devam etti: “İhmallere rağmen ‘taksirle ölüme sebebiyetle’, düşük cezalar ile cezalandırıp, o cezaları da erteleme yoluna gidiyorlar. Bu zaten cezasızlıktır. Aslında ciddi bir yaptırım, ceza ile daha tedbirli ve kontrolü davranmayı sağlayabilirler ama maalesef yargıdaki bu cezasızlık politikası kamu görevlilerine cesaret veriyor.”

İçişleri Bakanlığı zırhlı aracın parasını istedi

Bölgede zırhı araç kazasında bir kerede en fazla kayıp Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 2017 yılında meydana gelen kazada yaşandı. Özel harekat şubesine ait zırhlı araçla sivil bir aracın çarpışması sonucu, sivil araçtaki beş 5 kişi hayatını kaybetmişti. Olayla ilgili soruşturmada, aracı kullanan polis hakkında takipsizlik kararı verilirken İçişleri Bakanlığı, kazada ölen Fikri Demirbaş’ın ailesine, “zırhlı aracın zarar gördüğü” gerekçesiyle 250 bin Euro’luk tazminat davası açtı.

VOA tarafından geçilen Zırhlı Araç Kazaları Tartışması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Zırhlı Araç Kazaları Tartışması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Zırhlı Araç Kazaları Tartışması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.