Zelenski Rusya İçin Daha Fazla İzolasyon İstedi

Zelenski Rusya İçin Daha Fazla İzolasyon İstedi

ABONE OL
12:12 - 22/09/2022 12:12
Zelenski Rusya İçin Daha Fazla İzolasyon İstedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap etti. Zelenski’nin, video konferans aracılığıyla gerçekleştirdiği konuşması 27 dakika sürdü. Zelenski’nin konuşması Genel Kurul salonunda ayakta alkışlandı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan karar çerçevesinde, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın konuşmasını video konferans aracılığıyla gerçekleştirebilmesi için oylama yapılmış, 101 üye ülke “evet”, 7 ülke de “hayır” oyu kullanmıştı. Zelenski, aleyhte oy kullanan Belarus, Küba, Eritre, Kuzey Kore, Suriye ve Rusya’nın adını tek tek sayarak, “Video görüntümden mi korktunuz?” diye sordu.

BM’ye üye ülkeler arasında sadece Rusya’nın bu savaşı istediği söyleyen Zelenski, diğer üye ülkelerden Rusya’nın Güvenlik Konseyi üyeliğinin sonlandırılmasını istedi.

Zelenski, üye ülkelere barışın sağlanması için beş madde önerdiğini belirterek, “Saldırıyı cezalandırın, hayatları koruyun, topraklarımızda güvenliğimizi ve bütünlüğümüzü yeniden sağlayın, güvenlik garantisi verin, savunma kararlılığını sürdürün” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı uluslararası toplumdan, Rusya’nın daha fazla izole edilmesini hatta dünyanın her tarafına eğlence ve turizm amaçlı giden Rus vatandaşlarının engellenmesini, Ruslar’a verilen vizelerin de iptalini istedi. Zelenski, saldırgan Ruslar’ın, ülkesinde yeni katliamlar yapabileceğini, saldırılarının dozunu arttıracağını belirterek, “Ülkemizi savunmak için daha fazla silah ve finansa ihtiyacımız var” dedi.

“Rusya dünyaya acı çektiriyor”

Zelenski, dünyada insanların Rusya yüzünden acılar çektiğini, çok sayıda ülkede yaşam pahalılığı krizi sürerken, gerekli enerjinin dağıtılmasında sorunlar yaşandığını kaydetti.

Zelenski, “Hepinize barış diliyorum. Silahlı saldırganlığın kurbanı olan herhangi bir ulus için barışı yeniden tesis etme çabamızda, mücadelemizde yanımızda olduğunuz için teşekkür ediyorum. Ukrayna’ya karşı bir suç işlendi ve adil bir ceza talep ediyoruz. Suç devlet sınırlarımıza karşı işlendi. Suç, insanlarımızın hayatına karşı işlendi. Suç kadın ve erkeklerimizin onuruna karşı işlendi. Suç, size ve BM değerlerine karşı işlendi. Rusya’nın yasadışı savaşıyla kışkırttığı büyük türbülans sadece biz Ukraynalılar için değil, tüm dünya için sorun oldu. BM Genel Kurulu’nun bütününde temsil edilen her ulus için” diye konuştu.

“Kabul görmüş sınırlarımızı geri istiyoruz”

Ukrayna milletinin barış istediğini belirten Zelenski, “Avrupa bunu istiyor, dünya bunu istiyor. Ve savaş isteyenin sadece kim olduğunu gördük. Ukrayna, BM Şartı’nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkını kullanarak savaş alanında ülkemizi koruduk. BM Şartı, insan haklarının, haysiyetin ve sevginin değerini şart koşar” dedi.

Zelenski, 24 Şubat’a kadar savaşı önlemek için çeşitli formatlarda 88 tur görüşme yaptıklarını belirterek, “Şimdi Ukrayna devletinin uluslararası kabul edilen sınırlarını istiyoruz. Savaştan kaynaklanan zarar ve ziyanlar tamamen tazmin edilinceye kadar, saldırgana yönelik yaptırımlar her barış formülünün bir parçası olacak” dedi.

VOA tarafından geçilen Zelenski Rusya İçin Daha Fazla İzolasyon İstedi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Zelenski Rusya İçin Daha Fazla İzolasyon İstedi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Zelenski Rusya İçin Daha Fazla İzolasyon İstedi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.