Yurtdışında Ölen Türkler’in Cenazeleri Nasıl Gönderilecek?

Yurtdışında Ölen Türkler’in Cenazeleri Nasıl Gönderilecek?

ABONE OL
20:07 - 25/03/2020 20:07
Yurtdışında Ölen Türkler’in Cenazeleri Nasıl Gönderilecek?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Corona virüsünün en çok etkilediği Oise bölgesinde yaşamını yitiren ilk Türk vatandaşı Halil Bıçkı’nın ardından, Fransa’da virüsün kurbanı olan Türk vatandaşlarının sayısı 15’e yükseldi.

Halil Bıçkı’nın cenazesi, ailesinin tüm isteklerine rağmen Mersin’in Mut ilçesine gönderilemedi, ancak 21 Mart tarihinden bu yana, diplomatik temasların ardından, Türk vatandaşlarının cenazelerini memleketlerine göndermelerinin yolu açıldı.

Bu gelişme Paris Büyükelçiliği’nin resmi Facebook ve Twitter sayfalarından yapılan duyuruyla, vatandaşların cenaze nakli için gereken şartları tamamlamaları durumunda, Türk Hava Yolları tarafından haftada 2 kez düzenlenen uçuşlarla Türkiye’ye gönderilebilecekleri bildirildi. Duyuruda bu şartlar hakkında da geniş bilgi verildi.

Burada, vatandaşlardan, yakınlarının cenazelerini Türkiye’ye gönderebilmeleri için, Sağlık Komitesi tarafından belirlenen koşulları yerine getirmeleri istendi. Buna göre önce Fransız makamlarından istenen işlemler tamamlandıktan sonra “Cenaze Geçiş İzin Belgesi” alınacak. Bu belge ile Başkonsolosluğa başvurulacak ve “Cenaze transfer izin belgesi” alınarak transfer sağlanacak.

Bulaşıcı hastalık koşulları

Corona virüsü nedeniyle yurtdışında ölen vatandaşların cenazelerinin Türk Hava Yolları’nın cenaze taşımacılığı prosedürleri kapsamında “Cenaze taşımacılığının kabulü” bölümünde sayılan, “bulaşıcı hastalıklardan ölen kişilere ait tabutların sıkı bir şekilde kaynaklandığı, iyi kapatıldığı ve hiçbir sızıntı olmayacak şekilde güvenli hale getirildiği garanti edilmeli” koşularını karşılaması gerekiyor.

Hastalığın bulaşıcı olması nedeniyle, bu aşamada aile üyelerinin ölen kişinin transferi sırasında Fransa’dan Türkiye’ye seyahat etmesi de mümkün olmayacak.

“Bugün 5 vatandaşımızın cenazesini gönderdik”

VOA Türkçe’ye konuya ilgili bilgi veren Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, ölen vatandaşların sayısının 15’e yükseldiğini, cenazelerin tıpkı Fransa’da olduğu gibi en çok ölümlerin yaşandığı Grand Est bölgesi ile Paris ve banliyölerini kapsayan Ile-de-France bölgesinden geldiğini söyledi. Virüse yakalanan hasta sayısını ise şimdilik tespit etmenin imkansız olduğunu belirtti.

Musa, ‘‘Bugün Türk Hava Yolları ile 5 vatandaşımızın cenazesini gönderdik. Çok hüzünlü günler geçiriyoruz tabii. Vtandaşlarımızın işlerini kolaylaştırmak için de çalışıyoruz. İlk başta cenazelerin gönderilmesine izin verilmiyordu. Ancak görüşmeler ve temasların ardından bu işe bir prosedür getirdik. Bir hafta öncesine göre durum değişti’’ ifadelerini kullandı.

 

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.