Yurt Dışında Oy Verme İşlemi 27 Nisan’da Başlıyor

Yurt Dışında Oy Verme İşlemi 27 Nisan’da Başlıyor

ABONE OL
13:53 - 15/03/2023 13:53
Yurt Dışında Oy Verme İşlemi 27 Nisan’da Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 5,5 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde olmak üzere Türkiye dışında 6,5 milyonu aşkın Türk vatandaşı yaşıyor.

24 Haziran 2018’de yapılan son seçimlerde seçmen sayısı 3 milyon 44 bin 837 olarak belirlenmiş, bunlardan 1 milyon 525 bin 279’u oyunu kullanmıştı. Bu kez de Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı seçmenler için oy verilebilecek ülkelerde başkonsolosluklarda, örneğin Berlin Başkonsolosluğu’nda ve Türkiye’ye giriş-çıkışlarda gümrüklerde kurulacak sandıklarda cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi için oy verme işlemleri 27 Nisan Perşembe günü başlayacak.

Yurt dışında oy verme işlemi 9 Mayıs Salı günü sona erecek. Gümrük kapılarında ise 14 Mayıs’a kadar oy verilebilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda yurt dışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi 20 Mayıs Cumartesi günü başlarken, vatandaşlar 24 Mayıs Çarşamba gününe kadar sandığa gidebilecek. Bu durumda da gümrük kapılarındaki sandıklar 28 Mayıs’a kadar oy işlemi için açık kalacak. Seçim sürecinde gümrüklerde 24 saat boyunca oy kullanılabilecek.

En son 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri‘nde, yurt dışı seçim kütüğüne kayıtlı Türk vatandaşlarının oy verme işlemini gerçekleştirebildiği ülke sayısı 60’a, temsilcilik sayısı da 123’e çıkmıştı.

Seçmenler, başkonsolosluklarda ya da gümrüklerde iki oy pusulası ile kabine girerek, tercihlerini yapacak. Pusulalardan birinde Cumhurbaşkanlığı seçimi adayları yer alırken, diğerinde ise milletvekili seçimi için partilerin isimleri ve amblemleri bulunacak.

Tercih yapıldıktan sonra, her iki pusula tek bir zarfa konarak, seçim sandıklarına atılacak. Yurt dışında kullanılan oylar, seçim sürecinin sona ermesinin hemen sonrasında ve oy sayımı yapılmadan, mühürlü çuvallarla THY’ye ait uçaklarla Ankara’ya gönderilecek.

Tüm oy torbaları, burada Türkiye genelindeki oy kullanma işlemi sona erene kadar muhafaza edilecek ve 14 Mayıs‘ta oy verme işleminin sona ermesinin ardından sayılmaya başlanacak.

Yurt dışında yaşayan ve oy kullanma hakkına sahip olanların üçte ikisi Almanya, Fransa ve Avusturya‘da yaşıyor. Uzmanlar, yurtdışından yüksek katılımın cumhurbaşkanlığı seçiminde ve milletvekili sayısında dengeleri değiştirebilecek rol oynadığını belirtiyor ve en son 2018’de yüzde 50 olan katılımın bu kez daha da yükselmesinin beklendiğini ifade ediyor.

VOA tarafından geçilen Yurt Dışında Oy Verme İşlemi 27 Nisan’da Başlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yurt Dışında Oy Verme İşlemi 27 Nisan’da Başlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yurt Dışında Oy Verme İşlemi 27 Nisan’da Başlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.