Yunanistan'ın Müzakere Olmayacak Açıklamasına Türkiye'den Tepki

Yunanistan'ın Müzakere Olmayacak Açıklamasına Türkiye'den Tepki

ABONE OL
13:11 - 10/09/2020 13:11
Yunanistan'ın Müzakere Olmayacak Açıklamasına Türkiye'den Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ANKARA — 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in çağrısı üzerine Brüksel’deki karargahta yapılacak askeri görüşmeler öncesinde Yunanistan’ın, müzakere olmayacağını açıklaması Türkiye tarafından tepkiyle karşılandı.

Savunma kaynakları, Doğu Akdeniz’de askeri bir çatışmayı önleme amacıyla Türk ve Yunan askeri yetkililer arasında NATO karargahındaki görüşmelere ilişkin bilgi verdi. Kaynaklar, Türkiye saatiyle 15.30’da başlaması öngörülen görüşmelere ilişkin kısa değerlendirmede bulundu.

Görüşmelerde “De-confliction yöntemleri” ele alınacakken teknik düzeydeki toplantıyla ilgili siyasi gerilimi arttırıcı açıklamalar rahatsızlık yarattı.

Savunma kaynakları, Türkiye’nin diyalog için toplantı masasında “ön koşulsuz çözüm” arayışıyla çalışılmasını desteklediğini ifade etti. Türk askeri yetkililerce, her türlü teknik bilgiyi içeren belge hazırlığıyla, Brüksel’deki NATO karargahında hazır olunacağı vurgulandı.

Öte yandan Yunan yetkililer tarafından verilen demeçlerde, bugün yapılacak toplantıya ilişkin “Bunun teknik bir diyalog toplantısı olmayacağına, sadece Yunanistan’ın kendi görüşlerini anlatacağı bir toplantı olacağı” ifadelerinin kullanılması eleştirildi. Bu konuda savunma kaynakları, söz konusu durumun bile sorunun çözümüne ilişkin iki ülkenin konuya yaklaşımını gözler önüne sermesi bakımından önem taşıdığını belirterek, Yunan yetkililerce toplantıya saatler kala verilen bu demeçlerin art niyetli, diyalog karşıtı ve gerginliği destekler nitelikte olduğunu değerlendirdi.

Anımsanacağı üzere; 3 Eylül’deki açıklamasıyla NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile Yunanistan arasında askeri gerilimin tırmanmasını gidermek amacıyla görüşmeler yapılacağını duyurmuştu. İlk önce 8 Eylül’de yapılacağı açıklanan teknik görüşmeler, bugüne ertelenmişti.

Ankara ve Atina arasında Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığı konusundaki anlaşmazlıktan kaynaklı gerilim yaşanıyor. Yunanistan, Türkiye’nin iki savaş gemisinin de eşlik ettiği Oruç Reis Gemisi’yle, Kıbrıs’ın batısındaki sularda doğal kaynak arama faaliyetlerini yasadışı olarak değerlendiriyor. Fransa da bu gerginlikte Yunanistan’a destek verici açıklamalarıyla Türkiye’ye karşı bir Avrupa cephesi oluşturmaya çalışıyor.

Amerika’nın Sesi tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak haber sitelerinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.