Yunanistan’da geçici başbakan ataması

Yunanistan’da geçici başbakan ataması

ABONE OL
16:52 - 24/05/2023 16:52
Yunanistan’da geçici başbakan ataması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, geçen hafta yapılan genel seçimlerde hiçbir partinin çoğunluğu sağlayamaması ve koalisyon hükümeti kurulamaması üzerine 25 Haziran’da yenilenecek seçime kadar geçici başbakan atadı.

Başbakan Kiryakos Miçotakis’in muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi, 21 Mayıs’ta yapılan seçimde oyların yüzde 40,1’ini almış, ancak çoğunluk sağlamayı başaramamıştı. Yeni Demokrasi Partisi’nin ardından ikinci ve üçüncü olan partilerse koalisyon kurmayı reddetmişti. Yeni seçimler, 25 Haziran’da yapılacak.

Miçotakis, ilk seçimi birinci tamamlayan partiye ilave sandalye sağlayan ikinci seçimin, Yeni Demokrasi Partisi’ne tek başına iktidar olması için çoğunluğu getireceğine inanıyor.

Muhalefet partileri de ikinci turda daha yüksek performans sergileyeceklerini umuyor.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, bugün yüzde 3’lük barajı geçen tüm parti liderlerini davet ettiği toplantıda, ileriye yönelik atılacak adımları değerlendirdi. Usulen sunulan davet sonucu yapılan kısa görüşmeden koalisyon hükümeti çıkmadı.

Yunanistan anayasasına göre koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla tamamlanması durumunda cumhurbaşkanı, tekrarlanacak kadar ülkeyi yönetecek geçici başbakanı atıyor.

Cumhurbaşkanı Sakelaropulu, Sayıştay Başkanı Yoannis Sarmas’ı geçici hükümetin başına başbakan olarak atadı.

Sayıştay Başkanı Sarmas, Cumhurbaşkanı Sakelaropulu’ya, “Bu anayasal bir görev ve aynı zamanda bu görevi kabul etmek benim vatandaşlık görevim” dedi.

Komünist KKE Partisi’nin lideri Dimitris Kuçubas da devlet televizyonu ERT TV’ye konuştu ve “Geçici hükümet oluşturuldu, 25 Haziran’da seçim yapılacak ve bu seçimde mücadele edeceğiz” dedi.

Yunanistan’ın seçim sistemi uyarınca ilk seçimin sonuçsuz kalması üzerine yapılan ikinci turun kazananı, yüzde 25’in üzerinde alacağı her puan için 50’yi geçmeyecek şekilde ilave sandalye elde etmeye hak kazanıyor.

Kiryakos Miçotakis’in lideri olduğu Yeni Demokrasi Partisi, ilave sandalyelerden yararlanmak için parlamentonun en büyük partisi konumunu korumak zorunda.

Yeni Demokrasi’nin en yakın rakibi Syriza, 21 Mayıs’taki seçimde oyların sadece yüzde 20’sini elde edebildi.

Yeni Demokrasi Partisi, ilk turda olduğu gibi oyların yüzde 40’ını hatta biraz azını garantilemesi durumunda çoğunluğu elde edecek.

Ancak Yeni Demokrasi Partisi’nin garantileyeceği toplam sandalye sayısını, kaç partinin parlamentoya gireceği belirleyecek.

21 Mayıs seçiminde oluşan yeni parlamento ise, 28 Mayıs’ta toplanacak ve bir gün sonra, geçici hükümet yönetimi devralmadan önce lağvedilecek.

VOA tarafından geçilen Yunanistan’da 25 Haziran’da tekrarlanacak seçim öncesi geçici başbakan ataması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yunanistan’da 25 Haziran’da tekrarlanacak seçim öncesi geçici başbakan ataması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yunanistan’da 25 Haziran’da tekrarlanacak seçim öncesi geçici başbakan ataması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.