Yunanistan ve Türkiye Avukat Mehmet Emin Keleş`in başarısını konuşuyor

Yunanistan ve Türkiye Avukat Mehmet Emin Keleş`in başarısını konuşuyor

ABONE OL
23:17 - 16/07/2020 23:17
Yunanistan ve Türkiye Avukat Mehmet Emin Keleş`in başarısını konuşuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye`de ses getiren davaların avukatı Mehmet Emin Keleş yüksek mahkemede ve uluslararası arenada bir davayı kazanarak, küçük Melis´i    Selanikli baba Georgios Tsakiridis`den alarak İzmirli anne Dilek Güneş`e kavuşturdu.

Şu an 4 yaşında olan kızı Melis’in velayetinin Yargıtay tarafından Selanikli baba Georgios Tsakiridis’e verilmesi sonrası başvurduğu Anayasa Mahkemesi’nden ‘tekrar yargılama’ kararı çıkmasıyla sevinen İzmirli anne Dilek Güneş, bir hukuki zafer daha kazandı.

Anayasa Mahkemesi’nin tüm mahkeme kararlarını bozması sonrası; çocuğun icra yoluyla anneden alınarak babaya verilmesi yönünde talep de ortadan kaldırılırken bugün İzmir 7. Aile Mahkemesi, iade edilen dosyayı yeniden açtı. Davada küçük Melis’in Yunan babada değil Türk anne Dilek Güneş’te kalması kararı verildi.

Bu karar üzerine büyük sevinç yaşayan Dilek Güneş, bu müthiş hukuk mücadelesini yürüten avukatı Mehmet Emin Keleş’e teşekkür etti. Avukat Mehmet Emin Keleş de en son Anayasa Mahkemesi’nde aldıkları kararla Türkiye’de emsal bir davaya imza attıklarını söyledi.

OLAYIN HİKAYESİ ŞÖYLE:

İzmirli Dilek Güneş ile Yunanistan’ın Selanik kentinde yaşayan Georgios Tsakiridis yaşadıkları büyük aşkı, 27 Aralık 2014 tarihinde Urla’da görkemli bir düğünle taçlandırdı. Çiftin Melis adını verdikleri kızları dünyaya geldi.  Çift arasında doğum öncesi ve sonra tartışmalar başladı. Hatta çocuğun ismi konusunda büyük tartışma oldu. Bütün bunları geride bırakmak isteyen çift, yeni bir hayat kurmak için, kızları Melis henüz 40 günlükken Yunanistan’a taşındı. Dilek Güneş, hayalini kurduğu mutluluğu Yunanistan’da da yakalayamadı. Kavgalar yine sürdü. Bunun üzerine baskılardan bıkan Güneş, 2016 yılının Haziran ayında kızını da alıp, Türkiye’ye döndü. İzmir’e dönen Dilek Güneş, boşanma davası açtı. Baba Georgios da Türkiye’ye dönmelerine resmi izin verdiği eşi hakkında çocuk kaçırma iddiasıyla mahkemeye başvurdu.

İKİ AYRI KARAR VERİLDİ

Boşanma davasını gören İzmir 1’inci Aile Mahkemesi ara kararla, şu anda 4 yaşında olan Melis’in velayetini geçici olarak anneye verdi. ‘Uluslararası çocuk kaçırma ve iade’ davasına bakan İzmir 7’nci Aile Mahkemesi ise 2017 yılının Eylül ayında Melis’in velayetinin Yunan babaya verilmesi yönünde karar aldı. Anne Dilek Güneş, kararı Bölge Adliye Mahkemesi’nde temyiz etti. Bölge 2’nci Hukuk Dairesi, 2018 yılının Ocak ayında verdiği kararla ‘çocuğun psikolojik açıdan sorun yaşayacağı’ gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Bozma kararı üzerine davayı tekrar gören 7’nci Aile Mahkemesi, ilk kararının aksine ‘çocuğun ruhsal olarak etkileneceği’ gerekçesiyle babanın talebini reddetti. Kararı bu kez de baba Georgios Tsakiridis temyiz etti. Dava dosyasını ikinci kez inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi 2’nci Hukuk Dairesi, farklı bir karara imza atarak, Melis’in babasına iadesine ve Yunanistan’a götürülmesine izin verdi. Hem yerel mahkemenin hem de bölge adliye mahkemesinin aynı dosyaya 2 farklı karar vermesinden sonra dava dosyası Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi’ne gitti. Ancak Yargıtay küçük Melis’in babasına iade edilmesi kararını onadı.

ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURDULAR

Yargıtay’ın kararından sonra Dilek Güneş, avukatı Mehmet Emin Keleş aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi incelemesini tamamlayarak geçen hafta karar verdi. Dilek Güneş’in haklı olduğuna, çocuğun annede kalması gerektiğine karar verdi. Olayın çocuk kaçırma olmadığını belirtti. Bu kararla İzmirli anne Dilek Güneş, ülkede ses getiren davaların avukatı Mehmet Emin Keleş aracılığıyla yüksek mahkemede ve uluslararası arenada bir dava kazandı.

BUGÜN 16 TEMMUZ 2020 TEKRAR DAVA GÖRÜLDÜ

Anayasa Mahkemesi;

  1. Aile hayatına saygı hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,
  2. Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan aile hayatına saygı hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE,
  3. Kararın bir örneğinin aile hayatına saygı hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İzmir 7. Aile Mahkemesine (E.2018/68, K.2018/269) GÖNDERİLMESİNE karar verdi.

İşte bu karar sonrası İzmir 7. Aile Mahkemesi bugün dosyayı tekrar gördü ve Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar doğrultusunda çocuğun annede kalmasına karar verdi. Anne Dilek Güneş, “Avukatıma ve yüce Türk adaletine güveniyordum. Bugün benden mutlusu yok” dedi.

İşte Karar:

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.