Yunanistan Dışişleri Bakanı Trablus’ta Uçaktan İnmedi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Trablus’ta Uçaktan İnmedi

ABONE OL
15:19 - 18/11/2022 15:19
Yunanistan Dışişleri Bakanı Trablus’ta Uçaktan İnmedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya’ya yaptığı ziyaretin ilk ayağı olan Trablus’a gittikten sonra uçağından inmeyi reddetti.

Associated Press’in Yunan yetkililere dayandırdığı haberinde, Trablus’ta uçaktan inmeyen Dendias ülkenin doğusundaki Bingazi’ye gitti.

Nikos Dendias, Libya’nın batısındaki Trablus merkezli hükümetin başkanı Muhammed Yunus Menfi ile görüşmeyi de içeren iki bölümlük Libya gezisine çıktı. Bunu Bingazi’de doğu merkezli yönetimle yapılacak bir toplantı izleyecekti.

Ancak Dendias, Trablus’a uçağı indiğinde havaalanında Libya Dışişleri Bakanı Leyla el Manguş’un kendisini karşılamak üzere beklediğini öğrendi. Bunun üzerine Dendias Trablus’ta uçaktan inmeyi reddetti ve Bingazi’ye devam etti.

Yunanistan ve Libya arasında diplomatik kriz

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı olayı, “protokolün ve ziyaret için üzerinde anlaşmaya varılan şartların ihlali” olarak nitelendirirken, Libya Dışişleri Bakanlığı ise Dendias’ın uçaktan inmemesini kınadı.

Dendias daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Manguş’un “havaalanına gelerek kendisini görüşmeye zorlamaya çalıştığını” savundu.

Trablus merkezli hükümet sözcüsü Muhammed Hamuda ise, “Manguş’un havaalanındaki varlığının diplomatik teamüllerin bir parçası olduğunu” söyledi.

Trablus-Ankara anlaşması gerginliği

Türkiye ile Trablus yönetimi arasında imzalanan denizcilik ve doğalgaz anlaşması tartışmalara neden olmuş ve Akdeniz’de tansiyon yükselmişti. Muammer Kaddafi’yi deviren ve öldüren 2011 ayaklanmasından bu yana kargaşa içinde olan Libya’da, ülkenin doğusunda ve batısında iki rakip yönetim bulunuyor.

Geçen ay imzalanan Trablus-Ankara denizcilik ve doğalgaz ön anlaşması, Türkiye’yi anlaşmayı Akdeniz’deki nüfuzunu genişletmek için kullanmakla suçlayan Yunanistan ve Mısır tarafından reddedildi.

Anlaşma Libya’nın açık denizde hidrokarbon rezervlerinin ortaklaşa araştırılmasını içeriyor.

Dendias geçen ay Kahire’ye yaptığı ziyaret sırasında, anlaşmanın Yunanistan’ın deniz sınırlarını ihlal ettiğini savunmuş ve anlaşmayı tanımadıklarını dile getirmişti.

VOA tarafından geçilen Yunanistan Dışişleri Bakanı Trablus’ta Uçaktan İnmedi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yunanistan Dışişleri Bakanı Trablus’ta Uçaktan İnmedi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yunanistan Dışişleri Bakanı Trablus’ta Uçaktan İnmedi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.