Yüksek vergiler turizmde yabancı çalışanı kayıt dışına itiyor

Yüksek vergiler turizmde yabancı çalışanı kayıt dışına itiyor

ABONE OL
22:33 - 09/02/2021 22:33
Yüksek vergiler turizmde yabancı çalışanı kayıt dışına itiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yüksek vergilerin turizm ve eğlene sektöründe yabancı çalışanı kayıt dışılığa yönelttiği belirtildi.

Kuruluş çalışmalarını tamamlayan Turizm Etkinlik ve Eğlence Yatırımcıları Derneği (TEEYAD) kurucu Başkanı Oktay Arı ve yönetim kurulu üyeleri Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin’i ziyaret etti.

Pandemi döneminde eğlene etkinliklerinin tamamen durduğunu belirten TEEYAD Başkanı Oktay Arı, sektör olarak bu süreçte en ufak bir çalışmaları olmadığını, kasalarımıza herhangi bir gelir koyamadıklarını belirterek, eğlence ve etkinlik yatırımcıları olarak çok zor bir dönem yaşadıklarını söyledi.

Antalya turizminin bugünlere gelmesinde en büyük paylardan birinin de eğlence ve animasyon sektörü olduğunu anlatan Arı, yüksek vergilerin yabancı çalışanda kayıt dışılığa yol açtığına dikkat çekti. Arı, şöyle devam etti.

‘’Sektör pandemi döneminde büyük sorunlar yaşıyor. Ancak sektörün asıl sorunu kayıt dışı çalıştırılan yabancı uyruklu vatandaşlar. Özellikle bizim sektörümüzde ağırlıklı olarak yabancı personel çalışıyor. Yabancı işçi çalıştırmak için yaptığımız ödemeler asgari ücretin 1,5 ila 2 katına kadar çıkabiliyor. Bu da çok fazla çalışanın kayıt dışına kaçırılmasına yol açıyor. Bizler yabancılarında kendi vatandaşlarımızı çalıştırdığımız gibi herhangi bir artış olmadan çalıştırmak istiyoruz. Bu konu daha önce ATSO tarafından Bakanlıklar ile görüşülerek çözülmüştü. Bugün yine yaşadığımız bu yüksek ödemelerden dolayı yalnızca bizim sektörümüzde değil pek çok sektörde yabancı çalışanların kayıt dışında kalmasına yol açılıyor.’’

Yabancı çalışma izinlerinin çok uzun bir süreçte çıktığını vurgulayan Arı, bu konuda izinleri hızlandıracak adımların atılmasını talep ettiklerini söyledi.

ATSO Başkanı Davut Çetin de sektörün sorunlarını çok yakından bildiğini kaydetti. Yabancı çalışanların turizmin her alanında ihtiyaç duyulan personeller olduğuna dikkat çeken Çetin, şöyle devam etti.

‘’Özellikle SPA, etkinlik, eğlence ve animasyon kısmında Türk çalışan bulma konusunda büyük sıkıntı yaşanıyor. Bu konuyu geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanımız ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımıza anlatarak çözüm sağlamıştık. Bugün sadece turizm sektöründe değil pek çok sektörde kaçak çalıştırılan yabancı vatandaşların kayıt içine alınması için böyle bir çalışma yapılması uygun olacaktır. Bu konuyu Ankara’ya giderek durumu Bakanlarımıza aktaracağız.’’

Aşılamada turizm çalışanları öncelikli olmalı

Pandemi nedeniyle tamamen duran işlerinin de ekonomik olarak firmaları çok büyük sıkıntıya soktuğunu anlatan ATSO Başkanı Davut Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü.

‘’Umuyorum en kısa sürede Antalya turizmi yeniden iyi bir duruma gelecektir. Pandemiden dolayı aşıda turizm çalışanları öncelikli olması gerektiğini her zaman söylüyorum. Turizm sezonu gelmeden tüm turizm çalışanları aşılanmalıdır. Bu dünya turizm merkezlerine göre bizleri öne çıkaracak bir gelişme olacaktır.’’

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.