YERKÜREYİ KURTARALIM

ABONE OL
01:28 - 12/06/2021 01:28
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İki yıldır Korona virüs pandemiye karşı savaş, yerkürede acil olarak çözülmesi gereken sorunları geriye itti.

Pandemi gezegende yaşayan halklara, aynı gemide yaşandığını hatırlattı. İnternet sayesinde bilim insanları birlikte hareket etti. Deneyimleri ve araştırma sonuçlarını basın ve medya aracılığı ile duyurdu.

Bilhassa endüstri ülkeleri, doğada yaşayan diğer canlıların yaşadığı mekanları yaşanmaz hale getirdi. Bu nedenle doğa, çevre bilim insanları, iklim değişimine karşı, kürede yaşayan bütün ülkelerin birlikte hareket etmesini ön görüyorlar.

Çevreye uygulanan felâket pandemi sayılmalı. Torun ve çocuklarımıza sağlıklı bir dünya bırakmalıyız.

Bugün insanlığın ulaştığı önemli buluşlarla, tıp ve diğer bilim dallarında gelişimle insan ömrü uzamıştır. Diğer yandan pandemi insanlığın ne kadar çabuk kırılgan olduğunu gösterdi.

Tarihte gelişen olumlu yenilikler, hepsi bir öncü düşünürün ilk adımıyla başlanmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, Mahatma Gandhi gibi örneklere on beş yaşında bir kız öğrenci Greta Thunberg de katıldı.

Bir tek kişi ne yapabilir sorusuna, ilk adımı atarak başladılar. Gittikleri yolun doğru olduğuna çevrelerindeki insanları inandırdılar. Böylece çember katlanarak büyüdü. Gezegende gençler her Cuma sokağa çıkıyor. Biz buradayız, çok sesliyiz, çünkü siz yetişkinler geleceğimizi çaldınız, diye bağırıyorlar.

O halde hepimiz teker teker ne yapmamız gerektiğini sorgulayarak, bugün hemen önlem almaya başlamak zorundayız.

Bir öğretmen olarak bu sorumluluğun bilincindeydim. Almanya çevre konusunda çok erken duyarlı davrandı. Seçtiğimiz siyasetçiler seçmenlerin katılımına çok önem verdiler.

Bu durumda otuz yıl gibi bir fark görüyordum. Doksan yıllarında Didim Migros firma müdürüyle görüştüm. Plastiğin çevreye zararını anlattım. Bez kumaş torba önerdim. Önce plastik torbalar satılarak başlanmalıydı.

Gölgesinde park yapıldığı ve sigara içildiği için piknik yapanları yine o yıllarda uyardım. Park yapılan ağaç gölgesi beton gibi sertleştiğinden kökler yağmurda su almıyor. Ayrıca sigaradan çıkan duman çok olunca ağaç kirli havayı temizleyemiyor.

Büyük şehirlerden gelen tatilciler organize oldu, çevredeki plastikleri birlikte topladık. Korumaya aldığım zeytin ağacının ömrünü uzatmış oldum, ama kurumasına engel olamadım.

Çevre, doğa, ses ve ışık kirliliğine karşı tüm gezegenimiz halkları uyandı. Geç kalındı, ama çok geç kalınmış sayılmaz, hâlâ yerküreyi kurtarma ve torunlarımıza temiz hava alabilecekleri bir dünya bırakabiliriz.

Dr. Eckart von Hirschhausen Mensch, Erde kitabında istesek güzel bir çevreyi tekrar kurabilir, gelecek nesillere temiz verimli bir doğa bırakabiliriz, diyor.

Yazarı televizyonda moderatör olarak yayınlardan tanıyordum. Bilmece ve şaka yoluyla sağlıklı yaşamayı öğretiyor.

2050 yılında seksen yaşında olduğunda torunum ne yaptın, diye sorarsa olumlu cevap vermeliyim, diyor ve hayallerini sıralıyor. Hepsini bu makaleme taşımam çok uzun sürer, fakat birkaç örnek veriyorum.

Büyük şehirlerde hava alanları, yeşil alanlara çevrilmiş. İnsanlar artık uçak yerine trenle seyahat ediyor.

Ormanlar iyileşmiş, artık tek cins ağaçtan oluşan ormanlar yerine cins çeşitliliği hâkim.

Tarlalarda tarımda kimyasal ot koruma yerine, doğal metotlar kullanılıyor. Eskiye dönüş, işçiler otları topluyor. Böcek, arılar çoğalıyor. Bitkilerde tozlaşmayı sağlıyorlar.

Dört beş kişilik arabalarda tek bir kişi sokakları doldurmuyor. Bisikletle, otobüs ve dolmuş ile işe gidiyor. Araba park yerleri bisiklet yerleri olarak düzenleniyor.

Tarifine göre Türkiye’de uygulanan dolmuş usulü, daha düzenli belirli duraklar ön görülüyor.

Deniz, akarsu, çay ve dereler tertemiz suya yeniden kavuşmuş, balıklar eski hayatlarına dönmüş ve çoğalmışlar.

Her evin çatısında klima aygıtları var, güneş enerjisinden ısınma ve elektrik elde ediliyor. Yağmur suları toplanıyor, bahçeler ve sokaktaki ağaçlar sulanıyor.

Huzur evleri yerini, birkaç neslin birlikte oturduğu yaşam evlerine bırakmış. Komşuluk ilişkileri daha insanca dayanışma, karşılıklı yardımlaşma önem kazanıyor.

Küçük kentler korumaya alınarak, büyük şehirde olan imkanlar sağlanıyor. Böylece büyük şehirlere taşınma önlenmiş oluyor.

2050 yılında artık plastik eşya kullanılmıyor. Havai fişekler atılmıyor. Kuşlar cıvıl cıvıl şarkılarını söylüyor.

Dijital yaşamın sağladığı şans ile, herkes tek başına nereden başlayacağına karar verebilir. Yazarın 521 sayfa yazdığı  kitapta verdiği bu mesajı ciddiye almak, gelecek nesillere olan borcumuzu ödemek, anlamına geliyor.

Eckart von Hirschhausen 1967 yılında dünyaya geldi. Berlin, Londra ve Heidelberg şehirlerinde tıp ve bilim gazeteciliği okudu.

Televizyon yayınlarında moderatörlükten başka, dergilerde yazıyor. Yazdığı kitaplarda yaptıkları yalnız teori değil, uygulama örnekleri veriyor. Dünyaca tanınmış Berlin Charité sağlık üniversitesinde onur üyesi.

Para severlere gezegeni bırakmayalım, doğa severlere emanet edelim ki, güzel bir yaşamı sağlayabilelim.

İnsan ancak sağlıklı bir kürede, sağlıklı kalabilir, yaşayabilir.

Sağlıkla kalın!

Mutlaka kitaplığımızda bulundurulması gereken bu başucu kitabı:

Dr. Eckart von Hirschhausen, Mensch, Erde! Wir könnten es so schön haben, dtv Verlagsges., München 2021

ISBN: 978-3-423-28276-5

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.