*** Yenilenebilir enerji imkanları araştırıldı

*** Yenilenebilir enerji imkanları araştırıldı

ABONE OL
13:56 - 10/11/2008 13:56
*** Yenilenebilir enerji imkanları araştırıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best


Yenilenebilir enerji imkanları araştırıldı

Türk iş adamları ve mühendislerden oluşan bir grup, Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmak ve mevcut yatırımları genişletmek amacıyla, Almanya’daki alternatif yenilenebilir enerji tekniklerini ve finansman imkanlarını araştırdı

Grubu Almanya’ya davet eden ProConTech firması, ziyaretin, Türkiye’de gittikçe artan enerji fiyatları nedeniyle, enerji alanında önemli bir teknolojik birikime sahip olan Almanya’nın tecrübe ve imkanlarından faydalanılması amacıyla gerçekleştirildiği bildirildi.
Gelsenkirchen kentinde düzenlenen güneş enerjisi, rüzgar enerjisi, jeo termal enerji, hidroelektrik enerji, biyodizel ve atıklardan enerji kazanımı konularında teknolojik gelişmelere ve ürünlere ilişkin bilgilerin verildiği toplantılara katılan iş adamları ve mühendisler, son olarak da merkezi Köln kentinde bulunan Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TATSO) düzenlenen bir toplantıya katıldı.


TATSO Genel Müdürü Holger Hey, kuruluşun çalışmaları hakkında bilgi verirken, dış ticaret finansman uzmanları Kirstin Hoeren ve Hermes Euler de Almanya’da ithalat-ihracat ve kredi koşullarıyla riskleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
Toplantıda Commerzbank Dış Ticaret Müdürü Stefan Kilp ile banka görevlisi Kai Twele ve Alman Yatırım ve Kalkınma Kurumu’dan (DEG) Justus Vitinius da bu konularda Türk girişimcileri aydınlattı.

TÜRKİYE’DEN 22 KİŞİ KATILDI

Grubun Almanya gezisiyle ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Enerji Enstitüsü Müdürü Mustafa Tırıs, ”Buraya Türk ve Alman kuruluşları arasında enerji teknolojileri, özellikle de yenilenebilir enerji teknolojileri alanında iş birliği imkanlarını araştırmak için oluşturulan bir iş gezisi çerçevesinde geldik. Türkiye’den 22 kişi katılıyor. Muadil Alman kuruluşları bize 3 gün boyunca çeşitli sunuşlarda bulundu. Bunlar jeotermal enerji, rüzgar enerjisi, biyogaz, güneş enerjileri gibi konularda oldu. Alman tarafının Türk firmalarıyla çalışmak istediklerini beyan eden çeşitli görüşmeler yapıldı. Bire bir firma görüşmeleri yapıldı. Bu firma görüşmeleri gelecek günlerde önemli neticeler verecektir” dedi.

"BÜYÜK BİR ENERJİ AÇIĞIMIZ VAR"

Türkiye’nin enerji açığına dikkati çeken Tırıs, şunları kaydetti:
”Türkiye’de büyük bir enerji açığımız var ve enerji ihtiyacımızın dörtte üçünü ithalatla karşılıyoruz. Petrol ve doğal gazın yanı sıra kömür ithal ediyoruz. Oysa ülkemizin yüksek güneş, rüzgar ve jeotermal enerjisi var. Bunlardan faydalanma oranımız şu an çok düşük. Bu rakamı arttırmak için yeni yatırım imkanlarına ihtiyaç var. Yeni yatırım kaynaklarına ihtiyaç var. Enerji ihtiyacımız yılda yüzde 7, elektrik ihtiyacımız yüzde 10 artıyor, bunlar rekor rakamlar. Ancak biz yeni yatırımları doğal gaz, petrol ya da kömür bazlı yapmak istemiyoruz. Kendi kaynaklarımızı değerlendirmek istiyoruz. İşte bu alanda ileriye gitmiş olan Almanya’dan teknoloji ve tecrübe transferi lazım.”

Dünyada rüzgarla ilgili en büyük santrallerin Almanya’da bulunduğuna işaret eden Tırıs, bu yatırımlar olursa her iki ülke için büyük faydalar oluşacağını belirtti. Bir çok Alman firmasının Türkiye’ye yatırım yapmak istediğini belirten Tırıs, ”Çünkü Türkiye’nin büyük alternatif enerji potansiyeli var. Büyük Alman firmaları ‘e-on’ gibi firmalar bile bize geldi. Ancak küçüklerin de gelmesi lazım” diye konuştu. (AA)

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.