Yeniden Güçlenen Ian Kasırgası Florida’dan Sonra Güney Carolina’yı Vurdu 

Yeniden Güçlenen Ian Kasırgası Florida’dan Sonra Güney Carolina’yı Vurdu 

ABONE OL
23:19 - 30/09/2022 23:19
Yeniden Güçlenen Ian Kasırgası Florida’dan Sonra Güney Carolina’yı Vurdu 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ian Kasırgası, Florida eyaletinde geniş çaplı hasara ve binlerce insanın evlerinde mahsur kalmasına yol açtıktan sonra yeniden güçlenerek Güney Carolina eyaletinin kıyı kesimlerini ve tarihi Charleston kentini sel felaketiyle tehdit etmeye başladı. Rüzgar hızı saatte 140 kilometre olan Ian Kasırgası, Güney Carolina’da Georgetown kasabasını vurdu.

Charleston kent merkezi, gün ortasında sularla kaplandı. 350 yıllık kentin sokaklarının çoğunlukla boş olduğu görüldü. Kasırganın Güney Carolina’nın kıyı kesimlerini vurmasının deniz suyunun kabarık olduğu döneme denk gelmesinin sel felaketini daha da ağırlaştırması bekleniyor.

Önce Florida eyaletinin Meksika Körfezi’ndeki batı kıyısını vuran, daha sonra da eyaletin Atlas Okyanusu kıyısına ilerleyen Ian, Amerika’yı vuran en şiddetli kasırgalardan biri olarak tarihe geçti.

Kasırga evleri temellerinden söktü, plajlardaki işyerlerini enkaza çevirdi, iki milyondan fazla insanın elektriksiz kalmasına neden oldu. Amerika’da kasırga nedeniyle en az 7 kişinin hayatını kaybettiği, bu sayının artmasına kesin gözüyle bakıldığı bildiriliyor.

Ulusal Kasırga Merkezi, bugün Amerika’nın doğu kıyısında yerel saatle 11.00’de, Charleston’ın 96 kilometre güneydoğusunda bulunan kasırganın rüzgar hızının saatte 140 kilometre olduğunu bildirdi.

Merkez’in kasırga uyarısı, güneyde Georgia eyaletindeki Savannah Nehri’nden kuzeyde Kuzey Carolina eyaletindeki Cape Fear’ı (Korku Burnu) kapsıyor. Hava tahminlerine göre Carolina eyaletlerinin kıyı kesimlerinde deniz suyu 2,1 metreye kadar yükselebilir, düşen yağış miktarı 20 santimetreyi bulabilir.

Florida’da dün kurtarma ekipleri, sel basan evlerinde mahsur kalan binlerce insanı adeta nehre dönen sokaklarda botlarla dolaşarak kurtardı.

Florida Valisi Ron DeSantis, bugün, ekiplerin kasırganın en ağır hasara yol açtığı bölgelerde 3 binden fazla haneyi kapı kapı dolaştığını söyledi.

Florida eyaletinin başkenti Tallahassee’de konuşan DeSantis, ”İnanılmaz bir çaba gösteriliyor” dedi.

Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’ndan iklim bilimci Michael Wehner, kasırgadan hemen sonra yapılan bir çalışmaya göre iklim değişikliğinin, Ian Kasırgası’nın en az yüzde 10 daha fazla yağış düşürmesine neden olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

Florida’da ölenler arasında kurtarılmayı beklerken evini basan suyun içine düşen 67 yaşındaki bir kişi de bulunuyor. Yolların sular altında kalması nedeniyle devriye araçlarının yardım bekleyen bu kişiye ulaşamadığı bildirildi.

Kasırganın Salı günü vurduğu Küba’da da en az 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Meksika Körfezi kıyısındaki Fort Myers’da plaj yakınındaki tüm işyerleri yıkıldı. İskelelerin ve kıyıda demirli teknelerin tahrip olduğu, evlerin bulunduğu noktalarda yangınların olduğu görüldü.

Fort Myers’da yaklaşık 60 mobil konutun bulunduğu bir park, kasırga nedeniyle yerle bir oldu. Parkta bulunan çok sayıda mobil konut, onarılamaz derecede hasar gördü.

Fort Myers’a ulaşan yol devrilen ağaçlar, tekneler ve enkazla kaplandı. Suların yükselmesiyle birlikte motorları duran otomobillerin yollarda bırakıldığı görüldü.

Acil durum ekipleri, mahsur kalan insanlara erişmek için devrilen ağaçları testerelerle kesti. Elektrik kesintisi ve cep telefonu hizmetlerindeki kesintiler nedeniyle en ağır hasarın olduğu bölgelerde kalanlar, yardım çağrısında bulunamadı.

Sanibel Geçidi’nin bir kısmının denize uçması nedeniyle 6 bin 300 nüfuslu adanın anakarayla bağlantısı kesildi.

Tropik fırtına seviyesine inen Ian Kasırgası, Florida yarımadasını aşıp Atlas Okyanusu üzerine çıktıktan sonra yeniden güçlendi. Ulusal Kasırga Merkezi, Ian’ın Güney Carolina’yı Kategori 1 seviyesinde vurmasını bekliyordu.

Ulusal Muhafız birlikleri, kurtarma çalışmalarına katkıda bulunmaları amacıyla Güney Carolina’ya konuşlandırıldı. Başkan Joe Biden da eyalet için acil durum ilanını onayladı.

Kuzey Carolina eyaleti Valisi Roy Cooper da şiddetli yağış, rüzgar ve elektrik kesintilerine karşı eyalet sakinlerini uyardı.

VOA tarafından geçilen Yeniden Güçlenen Ian Kasırgası Florida’dan Sonra Güney Carolina’yı Vurdu  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yeniden Güçlenen Ian Kasırgası Florida’dan Sonra Güney Carolina’yı Vurdu  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yeniden Güçlenen Ian Kasırgası Florida’dan Sonra Güney Carolina’yı Vurdu  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.