Yellen Çin Başbakan Yardımcısı ile Görüştü

Yellen Çin Başbakan Yardımcısı ile Görüştü

ABONE OL
20:56 - 18/01/2023 20:56
Yellen Çin Başbakan Yardımcısı ile Görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile makro ekonomik ve finansal konularda iletişimi güçlendirme konusunda anlaştı. İki isim Zürih’te biraraya geldi.

ABD Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada iklim finansmanı konusunda işbirliğinin ikili düzeyde ve Birleşmiş Milletler, G20 ve Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) gibi çok uluslu temelde arttırılması konusunda iki tarafın da uzlaşı sağladığı kaydedildi.

Yellen toplantının başında yaptığı açıklamada, “Anlaşmazlık alanları olsa da bunlara doğrudan temas edeceğiz, özellikle iletişimsizlikten kaynaklanan yanlış anlaşılmaların ikili ekonomik ve mali ilişkilerimizi gereksiz şekilde bozmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Liu, her iki ülkenin de iklim değişikliği ve ekonomi gibi konularda “ciddi iletişime” ve koordinasyona ihtiyacı olduğunu söyledi ve derinlemesine bir fikir alışverişine hazır olduğunu ekledi.

“Her zaman büyük resmi göz önünde bulundurmamız gerektiğine inanıyoruz. Farklılıklarımızı uygun şekilde ele almalı ve ortak zemin aramalıyız” diyen Liu, “Böylece Çin-ABD ilişkilerinin tamamında istikrar sağlamak için birlikte çalışabiliriz” diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Kasım ayında Endonezya’da biraraya geldiklerinde iletişimi arttırma sözü vermişti.

Yellen’den Çin’e seyahat mesajı

Maliye Bakanlığı, Yellen – Liu görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada Bakan Yellen’in endişe kaynağı bazı konulara da samimi bir görüş alışverişi sırasında değindiğini belirtti. Ayrıca açıklamada, Yellen’in yakın gelecekte Çin’e seyahat etmeyi ve meslektaşlarını ABD’de ağırlamayı dört gözle beklediği kaydedildi.

Yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından üst düzey bir Maliye Bakanlığı yetkilisi her iki ülkenin de ekonomilerinde resesyondan kaçınmak için gerekli adımları atmaları gerektiği konusunda hemfikir olduğunu ve iki ülke delegasyonlarının ülke borçları, gıda güvenliği ve enerji konularında yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Yetkili, ekonomik konularda Çinli yetkililerin konut sektöründeki mali risklerin farkında olduklarını ancak normale yakın büyüme konusunda iyimser olduklarını belirtti.

Liu, dün Dünya Ekonomik Forumu için Davos’ta toplanan küresel liderleri “Soğuk Savaş zihniyetini” terk etmeye ve iklim değişikliği gibi konularda uluslararası işbirliğini arttırmaya çağırdı.

Yellen ve diğer üst düzey Amerikalı yetkililer, ABD ekonomisinin 2023’te bir resesyonu atlatabileceğini söylüyor ancak daha yavaş büyümenin muhtemel olduğunu kabul ediyor.

Çin’in ekonomik büyümesi, yaklaşık yarım yüzyılın en kötü seviyelerinden birine indikten sonra COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından 2023 ortasından itibaren toparlanacak gibi görünüyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomiyi iki rakip bloğa ayırmaya karşı uyarıda bulundu ve bunun küresel ekonomik üretimi yüzde 7’ye kadar ve hatta zayıf ülkelerde daha fazla azaltabileceğini söyledi.

Üç ülkeyi kapsayacak bir Afrika seyahatine çıkmaya hazırlanan Yellen, burada ABD ile ticaret ve iş bağlarının arttırılması için baskı yapacak.

Yellen’in ayrıca, borç hafifletmelerinde hızlı hareket etmediği, Şincan bölgesinde zorla işçi çalıştırdığı ve piyasa dışı ekonomik uygulamalarından dolayı Pekin’e eleştirilerini yinelemesi bekleniyor.

Göreve gelmesinin ardından Liu ile sanal ortamda üç kez biraraya gelen Yellen, Endonezya’nın Bali adasında da Çin Merkez Bankası Başkanı Yi Gang ile görüşmüştü. Liu, Eylül ayında açıklanan Çin’in ekonomik liderliğinin baştan yapılandırılması kapsamında bu yıl görevi bırakacak.

Yellen, gazetecilere Aralık ayında yaptığı açıklamada, Çin’i ziyaret etmeye açık olduğunu ve Çinli yetkililerle daha “yoğun temas” için sabırsızlandığını söylemişti.

VOA tarafından geçilen Yellen Çin Başbakan Yardımcısı ile Görüştü haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yellen Çin Başbakan Yardımcısı ile Görüştü haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yellen Çin Başbakan Yardımcısı ile Görüştü haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.