Yellen: “ABD Bankacılık Sistemi Sağlam”

Yellen: “ABD Bankacılık Sistemi Sağlam”

ABONE OL
20:13 - 16/03/2023 20:13
Yellen: “ABD Bankacılık Sistemi Sağlam”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Senato Maliye Komisyonu’ndaki oturumda verdiği ifadesinde, Amerikan bankacılık sisteminin güvencede olduğunu ve Amerikalılar’ın atılan “kararlı ve güçlü” adımlar sayesinde ihtiyaçları olduğunda bankalardaki mevduatlarına erişim sağlayabileceklerinden emin olabileceğini söyledi.

Yellen, Pazar günü Maliye Bakanlığı ve diğer finans yetkililerinin merkezi California’da bulunan Silikon Vadisi Bankası’nın iflası sonrasında kamuoyu güvenini tesis etmek için aldığı acil önlemlerin, mevduat sahiplerini korumaya kararlı olduklarını gösterdiğini kaydetti.

“Bankacılık sistemimizin güvencede olduğu ve Amerikalılar’ın ihtiyaçları olduğu takdirde mevduatlarına erişebileceği konusunda Komisyon üyelerinin içini rahatlatabilirim” diyen Bakan Yellen, “Bu hafta atılan adımlar, mevduat sahiplerinin tasarruflarının güvence altında olmasını sağlamaya verdiğimiz kararlı taahhüdün göstergesidir” şeklinde konuştu. Ancak Yellen, alınan önlemlerin, sigortasız tüm mevduatların güvence altına alındığı anlamına gelmeyeceğinin altını çizdi.

Yellen, Cumhuriyetçi Partili Oklahoma Senatörü James Lankford’un sigortasız mevduatlara koruma sağlanıp sağlanmayacağına ilişkin sorusuna, “Bir banka, bu ayrıcalığa ancak FED ve FDIC yönetim kurullarının nitelikli çoğunluğunun ve benim, Başkan’la yaptığımız danışmalar sonucunda, sigortasız mevduatların korunmamasının sistemik risk ya da ciddi ekonomik ve mali sonuçlar doğuracağı değerlendirmesine varmamız durumunda tabi tutulabilir” şeklinde yanıt verdi.

Yellen’ın bu açıklaması, Silikon Vadisi ve Signature bankalarındaki milyarlarca dolarlık sigortasız mevduatın kaybedilmemesi için attığı olağanüstü adımların sınırlarını ilk kez kamuoyuna duyurması olarak algılandı.

FED’in geçen yılın sonuna ilişkin verilerine göre Amerika’da 9 trilyon 200 milyar dolar tutarında sigortasız mevduat bulunuyor. Bu tutar, Amerika’daki tüm mevduatların yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor. Amerikan bankalarına yatırılan 250 bin dolar ve daha az miktardaki mevduatlar, FDIC koruması altında sigortalanıyor.

Hafta sonunda Maliye Bakanlığı ve diğer ilgili kurumların mevduat sahiplerini desteklemek ve bankacılık sektöründeki likiditeyi arttırmak amacıyla aldığı acil önlemler, Demokrat Parti’nin Senato, Cumhuriyetçi Parti’nin de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulundurduğu Kongre’de hem rahatlama hem de şaşkınlık yaratmıştı.

Maliye Bakanı Yellen, Silikon Vadisi Bankası’nın, ABD Merkez Bankası’nın (FED) geçen yıldan bu yana uyguladığı faiz yükseltme politikasının bono yatırımlarının değerini düşürmesi sonrasında mevduat sahiplerinin bankadan paralarını çekme talebini karşılayamaması üzerine iflas ettiğini söyledi. Bono yatırımları, banka müşterilerinin mevduatlarını çekme taleplerini fonlamada kullanılıyordu. Yellen ayrıca Silikon Vadisi Bankası’ndaki sigortasız mevduatların da bankanın iflasında rol oynadığını kaydetti.

Komisyona yaptığı açıklamada Yellen, “Bu durumda likidite riski mevcuttu. Bankanın yaşadığı sorunu hangi etkenlerin tetiklediğine yakından bakılacak. Ancak bankanın iflas etmesi ve kapatılmak zorunda olmasının ana nedeni, mevduat sahiplerinin paralarını bankadan çekme taleplerinin karşılıksız kalmasıydı” dedi.

Yellen, önceden hazırladığı konuşma metninde dün hisseleri hızla değer kaybeden ve bugün İsviçre Merkez Bankası’nın likidite garantisi sağladığı İsviçre’nin en büyük ikinci bankası Credit Suisse’in durumuyla ilgili herhangi bir yorum yapmadı.

Janet Yellen, iflas eden Silikon Vadisi Bankası ve Signature Bank’ın tüm mevduat sahiplerini korumak ve bankalara acil fon erişimi sağlayacak yeni bir sistem oluşturmak için Maliye Bakanlığı’nın FED ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC) ile işbirliği yaptığını söyledi. FED de acil durumlarda bankalara borç vermeyi kolaylaştırıcı adımlar attı.

Yellen, “Hissedarlar ve borç sahipleri hükümet tarafından korunmuyor. Daha da önemlisi, vergi mükelleflerinin paraları kullanılmıyor ya da riske atılmıyor” dedi.

VOA tarafından geçilen Yellen: “ABD Bankacılık Sistemi Sağlam” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Yellen: “ABD Bankacılık Sistemi Sağlam” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Yellen: “ABD Bankacılık Sistemi Sağlam” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.