Yazık, Tarihi Venedik Kenti Disneyland’e dönüşüyor!

Yazık, Tarihi Venedik Kenti Disneyland’e dönüşüyor!

ABONE OL
11:57 - 05/10/2022 11:57
Yazık, Tarihi Venedik Kenti Disneyland’e dönüşüyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa’nın önemli gazetelerinin kültür ve seyahat sayfaları turizm haberleri ile dolu. Ancak eskiye nazaran önemli bir fark var. Evvelden buraya gidin şurayı keşfedin tavsiye yazılarının çoğu bugün destinasyonların yaşadığı sosyo-ekonomik ve eko-kültürel haberleri ile yer değiştirdi.

Deneyimli turizmciler ve turistler bir nevi günah çıkarıyor.

Turizmde denge bozulunca tahribat çok belirgin ve görünür hale geliyor.

Bazı yazılanlara göz atalım, önemseyelim, ders alalım!

Venedik eski kentinde 50 binden az insan yaşıyor. 2. dünya savaşından sonra 1945’te bile 175.000 kişi kentte yaşamaktaydı.

Dünyanın en meşhur lagün şehrinin turizmden kaynaklanan büyük sıkıntıları var.

Pandemiden sonra Venedik yine tıka basa turist dolu. Her yıl yaklaşık 23 milyon turistin geldiği bu tarihi şehir şimdi yaşam mücadelesi veriyor.

San Marco Meydanı ve en önemli bağlantı caddeleri o kadar kalabalık ki uzun trafik sıkışıklığı var. San Marco Bazilikası ve Doge Sarayı önünde yine uzun turist kuyrukları oluşuyor.

Yerliler için her şey ateş pahası, yemek, kira, alışveriş fiyatları el yakıyor.

Venedik’e turist talebi artıkça otelciler ve restoranlar yeni yaşam ve kullanım alanları için her zamankinden daha yüksek fiyatlar ödemek mecburiyetinde kalıyor.

Yerlilere evleri için o kadar yüksek fiyatlar teklif ediliyor ki, birçoğu bu cazip teklife hayır diyemeyerek evlerini satıp tarihi kentten ayrılıyorlar. Ayrıca çoğu Venedikli dairelerini tatil evlerine dönüştürüyor. Bu şu an özellikle tarihi alanda çok kârlı bir iş.

Ancak Venedik’i en yüksek fiyatı verene satıyoruz düşüncesi sonunda dramatik sonuçları beraberinde getirdi, şehrin turist-sakin dengesi bozuldu.

Nüfus hızlıca azalıyor.

Venedik’te ortalama sadece iki gün kalan turist kitleleri her yeri istila etmiş durumda.

Venedik giderek tarih, sanat ve kültür donanımlı bir Disneyland’e dönüşüyor.

Venedikliler bu gidişata dur demek işin seferber oldu.

Bazı Venedik sakinleri bu gelişmeye karşı sansasyonel protesto eylemleriyle mücadele ediyor. Birkaç yıl önce Venedik şehri, Büyük Kanal boyunca bir gondol üzerinde taşınan pembe bir tabutla sembolik olarak gömüldü. Panda kılığına giren aktivistler, Venedikliler olarak nesli tükenmekte olan bir türe ait olduklarına dikkat çekmek için panda kılığına girdi.

Venedik’in eski ünlü belediye başkanı, filozof Massimo Cacciari, bu durumdan çıkmanın tek bir yolu olarak şunları düşünüyor. Yeni vatandaşların yerleşimi için devletin güçlü yatırım desteği gerekiyor, aksi takdirde Venedik yakında umutsuzca aşırı kalabalık ve kirli bir yera dönüşecek. Kalan birkaç Venediklinin turizmi sürdürmek için personel olarak çalıştığı bir açık hava müzesine dönüşecek.

Şimdiki Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro ise bu olumsuz gelişmeleri pek umursamıyor ve genellikle turizm endüstrisinin refahıyla ilgileniyor gibi görünüyor.

Ancak Unesco’nun uzun baskılarından sonra, tüm şehir bir dünya kültür varlığı haline geldi ve İtalya Kültür Bakanlığı, Ocak 2023’ten itibaren turistler için günlük bir maksimum sınır belirledi: Venedik’e günde maksimum 40.000 turist için giriş sınırı getirildi

Bu alınan kararıda Venedik sakinleri okyanusta küçük bir damla olarak görüyorlar ve alınan önlemlerin çok yetersiz olduğunu vurguluyorlar. Tourexpi/Resim: (c) AA

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.