YAŞLANMA ŞANSI

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kendimi yaşlanmış hissetmiyorum. Uzun bir ömür sonunda bu cümleyi söyleyebilmek, güzel bir duygu. Altmış beş üstüne ulaşmış, fakat hâlâ enerji dolu, yaşam sevinci veren emekliler var.

Korona virüsü kriziyle birlikte yaşlılık riziko grubu oldu, ölüm yaşam günlük hayatın içine girdi. Doğa kuralına göre yaşam varsa ölüm de vardır. Hayatın sona ermesini kabul etmek kolay olmuyor.

Bir çocuk doğunca, çocukluk çağını yaşamasına, neredeyse izin verilmez. Yetişkinler çabuk büyümesini ister. Gençlik çağına gelince bir an önce yetişkin olması için acele edilir. Sosyal baskı, diploma zorluğu, gencin bir iş sahibi olması sorun yapılınca gençlik yılları da tam anlamıyla yaşanamaz.

Yetişkinlik çağında mutluluğa varma telaşı başlar. Halbuki mutlu olma giden yoldadır, yolun sonunda değil.

Çağında yetişen insan zamanı yaşamadan geriye bakar, hep genç kalma özlemi duyar. Güzellik salonları, gençleşme çabasına yardım eden ameliyatlar, bilhassa kadınları etkiler.

Prof. Dr. Michael Lehofer, Ebedi Gençliği Bulma Kaynağı, kitabında zekice, empati duygusuyla ebedi genç kalma arzusu ve yaşlanmaya karşı korkuyu, çok detaylı bir şekilde anlatıyor.

Yaşlanma korkusu nesilden nesle eğitimle veriliyor. Halbuki insan her çağını doya doya yaşamalı. Son çağına sağlıkla ulaşan bir emekli, huzur içinde yaşayabilmeli.

Aşı ve ilaçların bulunması insan ömrünü uzatmıştır. Her yaş günü mutluluk dilerken, sağlıkla kal demeyi Korona virüs krizinde tekrar hatırladık.

Yaşın ilerlemesi yolunda, sağlıklı yaşam çocukluk çağında iyi beslenmeyle başlıyor. Her yaş devrini kabul etmeyi öğrenme, eğitimle mümkündür. Yüzdeki kırışıkları, ağaran saçı kabul ederek yaşamak mümkündür.

Altmış yaş üstü olan insanların başka hastalıkları yoksa, bağışıklık sistemi direnci kuvvetli ise, bu bulaşıcı hastalığı da yenebiliyor. Bir insanı yaşlı veya genç yapan içinde taşıdığı enerji ve sevgidir. Öyle genç insanlar vardır ki, yaşarken ölü gibidir. Bilhassa severek, anlaşarak eşini ve işini seçme hürriyeti olmayan toplumlarda yaşanan kötü birliktelikler bireyi genç yaşta öldürmüştür. Bu durumda ulaşamadığı mutluluğu, içki gibi kötü alışkanlıklarda arar kişi.

Yaşlanma sağlıklı olursa, şans sayılır. Korkuyu yenmek için, olgunlaşma döneminde müzik gibi sanatın diğer dallarına ilgi duymak, uğraşılar edinmelidir.

Elbette ekonomik bağımsızlık çok önemli. Muhtaç olmayacak kadar emekli maaşı sosyal yaşamda rahatlık sağlar.

Olgunlaşma kapanmayan bir devredir, sonuna gelinmez. Merak ve öğrenmeye devam etmek, yaşamı her yaşta ilginç kılar.

Bir evlilik, bir dostluk eskir, değişmeye olanak sağlanmazsa. Zamana, çevreye uyum sağlamak her yaşta dinç kalmaya hizmet eder.

Ebedi genç ve güzel kalma isteği antik yıllara kadar gider. Gençlik çeşmesini resimlerinde canlandırmış ressamlar vardır.

Yaşlanınca şikayetler başlar, gençlikte olduğu gibi vücut diriliğini devam ettiremez. Önemli olan kabullenmek, olduğu gibi yaşamayı değerlendirmek, hasta ve ağrır yeri olmadan önce sağlık kontrolüne giderek sağlanabilir.

Endüstri ülkelerinde sosyal devletin iyi işlediği toplumlarda, nesiller arası iletişim ihmal ediliyor. Bu durumda yalnızlık hissi, dışlanma korkusu verebilir. Artık sana ihtiyaç yok, gibi bir algı yaşlanmayı negatif etkileyebilir.

Böyle bir umutsuzluğa düşmemek için, sosyal işlevi olan derneklerde üye olarak karşı konabilir. Emekli insanlar deneyim ve becerilerine göre sivil sosyal kuruluşlarda görev alabilir. Nitekim böyle çok sayıda örnekler var.

Medya ve basında bakım ve yaşlı yurtlarında devamlı sorun, problem ve hastalıklardan bahsedince topluma, gelecek nesillere korku veriliyor.

Yüz yaşında dünyayı dolaşanları gösteren bir televizyon yayını izlemiştim. Böyle olumlu örnekler daha sık gösterilmeli.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı çocuklar sevinçle büyükler övünerek 100. yaş gününü kutladı.

Lehofer kitabında, okuyuculara cesaret veriyor. Yaşlanmadan korkma beyinlerde çizilmiş sosyal bir çizgidir, bu sınırı aşmak her konuda olduğu gibi, okuyarak, uzmanlarla konuşarak bilinçle yenilebilir.

Genç kalma pınarını aramadan, önümüze gelenle yetinmek, zamanı yaşamak doğru bir seçim olur.

Evde ve sağlıkla kalın!

 

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

Kaynak:

Michael Lehofer, Ist Alter eine Illusion,

Gräfe und Unzer, München 2020

ISBN: 978-3-8338-7042-2

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.