Yasin Baş’tan Almanya’da Medya Araştırması

Yasin Baş’tan Almanya’da Medya Araştırması

ABONE OL
22:13 - 31/08/2020 22:13
Yasin Baş’tan Almanya’da Medya Araştırması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Almanya’nın Osnabrück kentinde yasayan araştırmacı yazar Yasin Baş, Almanya’daki görsel, yazılı ve online medyayı kapsamlı bir raporda araştırdı.

Almanya’da 36 bin gazeteci, 13 bin gazete, 9 bin dergi ve 7 bin radyo ve televizyon var

 Siyaset ve tarih bilimcisi Yasin Baş, „Almanya’da Medya” isimli bir araştırma yayınladı. Almanya’da yaklaşık 36 bin gazetecinin görev yaptığını bildiren Baş, bunların 13 bini gazete, 9 bini dergi, 7 bini kamusal radyo ve televizyon ve diğer 7 bininin de özel radyo ve televizyon kanalları için görev yapmakta olduğunu ifade etti. Alman İstatistik Kurumunun son verilerini de aktaran Baş, „ülkede medya sektöründe çalışan insanların sayısı toplam 527 bin 523 kişidir”, dedi.

Avrupa ‘nın en büyük gazete pazarı

 Aynı zamanda gazetecilik, siyaset danışmanlığı ve mütercimlik de yapan araştırmacı Yasin Baş, „Demokrasilerde yasama, yürütme ve yargıdan sonra dördüncü güç sayılan medya ve kitle iletişim araçları dijitalleşme devrimi ile büyük bir dönüşüm yaşamaktadır. Almanya, Avrupa genelinde birinci ve dünyanın Çin, Hindistan, Japonya ve ABD’den sonra beşinci büyük gazete pazarına sahiptir”, diye konuştu. 2018 yılında Almanya’da toplam tirajı 14,7 milyonu bulan ve 1452 değişik yerel ve mahalli nüshalardan oluşan 327 günlük gazete bulunduğunu aktaran Yasin Baş, tiraj sayısının 2019 yılı sonu itibariyle 13,5 milyona düştüğüne de dikkat çekti. „2000 senesinde gazetelerin toplam tirajı 23,9 milyon iken, bu sayının 2019 sonuna doğru bu denli düşüşü tabi ki basın camiası adına kaygı vericidir. Bunun öncelikli nedenlerinden birinin dijitalleşme ve sanallaşma olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte yapmış olduğum araştırmalar neticesinde Almanya’da gerek gazete gerekse dergi piyasası, bir avuç yayınevi ve onların bağlı bulundukları ailelere ait olduğu ortaya çıkmıştır “, ifadesinde bulundu. Siyaset bilimci Baş’ın araştırmasının bir diğer dikkat çeken konusunun ise Alman medya sektöründe ve ana akım medyada önemli pozisyonların Atlantik ötesi kurum ve kuruluşlarla bağlantılı kişilerden oluştuğu bilgisidir. Baş, „Bu bilgiler ana akım Alman medyasının hangi çevreler tarafından yönlendirildiğine ve mevcut yayın politikasını daha iyi anlamaya ışık tutmaktadır “, diye konuştu.

2019’da 8,1 milyar Avro radyo-televizyon vergisi

 Almanya’da 2019 yılında 8,1 milyar Avro radyo-televizyon vergisi toplanmıştır. Ülkede televizyondan sonra en fazla kullanılan kitlesel medya aracı radyodur. Ülkedeki 14 yaş üstü nüfusun yüzde 96’sının radyolu bir hanede kaldığı tespit edilmiştir. Evinde televizyon bulunduranların oranı ise yüzde 99 olarak kayıtlara geçmiştir.

İnternet kullanımındaki artışta ilk defa duraklama

 Almanya’da internet medyası ve bu vasıta üzerinden kullanılan sosyal medya (Web 2.0) da oldukça rağbet görmektedir. İstatistiklere bakıldığında 1997 yılında Almanya’da 4,1 milyon kişinin internet kullandığı gözlemlenmektedir. 2000 senesinde 18,3 milyona çıkan bu rakam 2010’da 49 milyona ve 2018’de ise 63,3 milyona kadar tırmanmayı başarmıştır. 2019’da bu sayıda 400 binlik bir gerileme tespit edildiğinden internet kullanım oranı uzun yıllar sonra ilk defa bir düşüş yaşayarak 62,9 milyona (halkın yüzde 89’una tekabül etmektedir) gerilemiştir.

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.