“Yarın Finlandiya ile Görüşmelerimiz Olacak”

“Yarın Finlandiya ile Görüşmelerimiz Olacak”

ABONE OL
13:42 - 21/05/2022 13:42
“Yarın Finlandiya ile Görüşmelerimiz Olacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın Finlandiya ile görüşeceğini söyledi. Erdoğan, hangi yetkililerle görüşeceğiyle ilgili ayrıntı vermezken, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik hedeflerine karşı olduğunu yineledi. Erdoğan, Üsküdar’daki Hz. Ali Camii’nde Cuma namazını kıldıktan sonra, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya girmesine karşı olmasıyla ilgili yeni bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine, “Bugün Hollanda Başbakanı’yla geniş bir görüşme yaptık. Yarın aynı şekilde yine İngiltere’nin, Finlandiya’nın, onların görüşme talepleri var, onlarla görüşmelerimiz olacak” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le de görüşeceklerini söyleyen Erdoğan, “Tabii bütün bu görüşmeleri biz aramızdaki telefon diplomasisini kesmemek adına yapmaya devam edeceğiz” dedi.

İsveç ve Finlandiya’nın PKK’yla bağlantılı kişileri ve Fethullah Gülen destekçilerini barındırmasından duyulan rahatsızlığı da gündeme getiren getiren Erdoğan, “Açık ve net söylediğimiz nedir? Her şeyden önce bu terör örgütlerinin bütün belgeleri, bilgileri bizde olduğuna göre ve bunun mağduru da biz olduğumuza göre lütfen NATO’nun teröre karşı hassasiyetlerini biliyorsak, NATO’nun bir güvenlik örgütü olduğunu biliyorsak, bir güvenlik örgütü olan NATO’ya böyle bir terör örgütünün alınmasına da biz ‘evet’ diyemeyiz. Bunu İsveç için de aynen düşünüyorum. Aynı şekilde Finlandiya için düşünüyorum” diye konuştu.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin birçoğunun, şu anda bu terör örgütlerini kabullendiğini ve kendi parlamentolarında konuşturduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kendi parlamentolarında bunlara yer veriyorlar, imkanlar sağlıyorlar. Silah, mühimmat temini yapıyorlar. Bunları şimdi biz biliyoruz, görüyoruz ve bütün bunların mağduru da biz olduğumuza göre kimse kusura bakmasın, bu terör örgütlerinin bir güvenlik örgütü olan NATO’ya girmesine biz ‘evet’ diyemeyiz” ifadelerini kullandı.

Avrupa ve ABD’ye YPG tepkisi

Erdoğan ayrıca Batı’yı, PKK’yı terör örgütü olarak görürken, Suriyeli Kürt YPG milislerini aynı şekilde kabul etmemesi nedeniyle eleştirdi.

Cumhurbaşkanı, “Aslında Avrupa Birliği’nin PKK’yı terör örgütü olarak kabul etmesine şimdi ayrı bir kılıf uydurdular. PKK’yı terör örgütü olarak kabul ettiklerini söylüyorlar. Peki, öbür tarafta YPG’yi terör örgütü olarak niye kabul etmiyorsunuz? Bunları en iyi bilen onlar değil, biziz. YPG, bir defa kesinlikle PKK’nın bir farklı doğurduğu terör örgütüdür. Ve şu anda bunları, Avrupa Birliği olduğu gibi dünyada da aynı şekilde hatta hatta ileri gidiyorum, Amerika bile bunlara görüşme noktasında birçok fırsatlar tanıyor. Ve şu anda Avrupa’nın birçok ülkesinde, başta Almanya olmak üzere Hollanda’sında da İsveç’inde de Finlandiya’sında da Fransa’sında da hepsinde, bu terör örgütleri her türlü gösteriyi yapıyor mu? Yapıyor. Ve bu gösterilerle birlikte de oralarda bunlar terör estiriyor mu? Estiriyor. Ve bu ülkelerin yönetimleri bunlara her türlü güvenceyi veriyor mu? Maalesef veriyor. Bunları biz kendilerine defaatle uluslararası toplantılarda anlattığımız gibi ikili görüşmelerde de bunlara hep ifade ettik, anlattık, belgeler sunduk. Ve bütün bu video kayıtlarını da kendilerine göstermek suretiyle ‘Bakın bunlar terör örgütüdür ve bu terör örgütünün de işledikleri suçlar ortadadır” dedi.

Türkiye’nin terörle mücadelesine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte bu mağaralardaki tüm odaklanmaları, Kandil’i kendileri için bir merkez haline getirmeleri, herhalde PKK ve YPG’nin artık inkar edilemez bir terör estirmeleridir ama ne yazık ki Batı bunları hala gizliyor, örtüyor. İşte başta Almanya olmak üzere İsveç’te, Finlandiya’da her türlü yürüyüşleri filan yapıyorlar. ‘Verin bize bu teröristleri’ dediğimiz zaman da bu teröristleri bize ne yazık ki bugüne kadar vermediler, vermiyorlar. Biz de tabii bu işi en iyi şu anda bilen, takip eden olduğumuza göre, gereği neyse bunun gereğini de yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

VOA tarafından geçilen “Yarın Finlandiya ile Görüşmelerimiz Olacak” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Yarın Finlandiya ile Görüşmelerimiz Olacak” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Yarın Finlandiya ile Görüşmelerimiz Olacak” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.