*** Yarım asır sonra ziyaret

*** Yarım asır sonra ziyaret

ABONE OL
09:45 - 24/01/2008 09:45
*** Yarım asır sonra ziyaret
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best


 "EGE BARIŞ DENİZİ OLSUN"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’le başbaşa ve heyetler arası görüşmelerde Ege’nin bir ”barış denizi” olması konusunda ısrarlı vurgularda bulunduklarını ve Ege’nin iki yakasındaki ülkeler arasında işbirliğinin ve bir dayanışma sürecinin başlamasının isabetli olduğu yönündeki adımların üzerinde durduklarını belirterek, ”Önümüzdeki dönemi bir fırsatlar penceresi olarak görmek istiyoruz. Gerek siyasi, gerek askeri, gerek ekonomik, gerek ticari, gerek kültürel alanda bu sürecin gerçekleşeceğine inanıyorum” dedi.
Başbakan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak, ”Derdimiz şüphesiz ki Kıbrıs’ta, masada müzakerelerle, bu sorunu çözebilmektir. Garantör ülkeler, bunu teşvik edeceğiz. Ve masalarda müzakerelerle bu işi neticeye kavuşturmak gerek” diye konuştu.
2008 yılının Kıbrıs sorunu açısından önem taşıdığına inandığını ifade eden Erdoğan, ”Özellikle anavatan ve garantör ülkeler olarak Güney Kıbrıs’ta yapılacak seçimlerden sonra atılacak adımlardan sonra müzakerelerin başlamasının önem taşıdığını düşünüyoruz” dedi.
”Azınlıkların, iki ülke arasındaki en önemli köprü” olduğuna dikkati çeken Erdoğan, azınlıkların sorunlarını çözme hususunda da mutabakatın büyük ölçüde bulunduğunu dile getirdi.
Erdoğan, şunları kaydetti:
”Yunanistan’ın, ülkemizin AB üyelik sürecine verdiği desteği burada ifade etmeden geçemeyeceğim. 5 yıllık dönem içerisinde sürekli desteklerini yanımızda bulduk. Bundan dolayı kendilerine ülkem ve şahsım adına teşekkür ediyorum. Bu, zor dönemlerde kendini gösteren bir destektir.”

"KIBRIS’TA DESTEĞE HAZIRIZ"

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ise Türk-Yunan ilişkilerinin tamamen uyumlaştırılmasının temel hedef olduğunu söyledi. Karamanlis, Kıbrıs konusunda da kalıcı olabilecek çözümün bulunması yönünde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.
Görüşmede Türkiye’nin AB sürecini de ele aldıklarını ifade eden Karamanlis, "Türkiye AB’ye karşı yüklenmiş olduğu sorumluluklarını ve AB kriterlerini yerine getirdiği takdirde, AB de Türkiye’yi tam üye olarak kabul etmek zorundadır" dedi.
Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde samimi olarak değerlendirilmesi gereken konular arasında Patrikhane ve Heybeliada Ruhban Okulunun tekrar açılması gibi konuların bulunduğunu belirten Karamanlis, azınlık haklarının korunmasının da AB açısından önemli bir kriter olduğunu söyledi.
Kıbrıs sorunu konusunda 8 Temmuz 2006 tarihli sözleşmeye istinaden çabaların devam etmesi yönünde mutabık kaldıklarını kaydeden Karamanlis, "Hedefimiz BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde Kıbrıs’ın birleşmesine neden olabilecek olan adil, barışçıl ve kalıcı bir çözüme ulaşmaktır. Bu şekilde Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumları ortak olarak AB’nin nimetlerinden yararlanabilirler" diye konuştu.
Karamanlis, Kıbrıs konusundaki çözüm sürecine ilişkin soru üzerine, Yunanistan’ın adadaki siyasi sorunun çözümlenmesi yönünde açık ve net siyaseti olduğunu söyledi. "Adada artık birleşme olması gerekiyor" diyen Karamanlis, bunun her şeyden önce Kıbrıs’taki tüm insanlar için olması gerektiğini söyledi. Anadolu Ajansı – Ankara

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.