Yapısal reformlara fazla zaman kalmıyor

Yapısal reformlara fazla zaman kalmıyor

ABONE OL
22:27 - 03/09/2019 22:27
Yapısal reformlara fazla zaman kalmıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, ”Açıklanan büyüme rakamları yapısal reform takvimini önümüze koymak için çok fazla zaman kalmadığını göstermektedir” dedi.
ATSO Başkanı Davut Çetin, TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Açıklanan ağustos ayı büyüme verilerine atıfta bulunan Çetin, ekonomide orta ve uzun vadeyi hedef alan adımların atılması gerektiğini belirtti.

2019 Ağustos ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,86, Yİ-ÜFE’de yüzde eksi 0,59 olarak açıklandığını anımsatan Çetin,

”Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 15,01, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 13,45 olmuştur” dedi.
Yİ-ÜFE’nin de 2019 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde eksi 0,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 6,39 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,45 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken ATSO Başkanı Davut Çetin, şunları kaydetti.
”Böylece TÜFE ile Yİ-ÜFE arasındaki makas bir miktar daha kapanmıştır. Bu verilere göre manşet enflasyonun doğalgaz ve sigara zamları gibi kalemlerin etkisi ile aylıkta yüzde 0,86 arttığını ancak baz etkisi nedeniyle yıllıkta 16,65’den 15,01’e düştüğünü görüyoruz. Olağanüstü bir durum yaşanmadığı takdirde baz etkisinin güçlü olacağı Eylül ve Ekim aylarında da yıllık enflasyonda muhtemelen düşüş, akabinde de bir miktar yükseliş göreceğiz. 12 Eylül’de Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısında ilan edeceği reel politika faizi önümüzdeki süreç için belirleyici faktörlerden birisi olacaktır. ”

ZAMAN KALMIYOR

Doğalgazda ani ve yüksek fiyat artışının üretimi olumsuz etkilediğini vurgulayan Çetin, ağustos ayında özellikle doğalgaza yapılan ani ve yüksek düzeydeki fiyat artışlarının hem halkı hem de böylesine zor bir ekonomik ortamda gelir-maliyet dengesini kurmaya, geleceğini planlamaya çalışan üreticiyi son derece olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Üretimin temel girdisi olan enerji maliyetlerinde kısa sürede aşırı değişime neden olan uygulamaların, orta ve uzun vadeli etkiler de düşünülerek gözden geçirilmesi son derece önemli olduğunu dile getiren Çetin, şöyle devam etti.

”Kısa vadenin yanı sıra orta ve uzun vadeyi hedefleyen adımlar atmalıyız. TUİK tarafından açıklanan büyüme rakamları da artık geniş katılımla şekillenmiş uzun vadeyi hedefleyen bir yapısal reform takvimini önümüze koymak için çok fazla zaman kalmadığını göstermektedir.”
Türkiye ekonomisinin bir yıl önceki aynı dönemler ile kıyaslandığında son 3 çeyrekte küçüldüğünü ifade eden

ATSO Başkanı Davut Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü.
”Zor bir konjonktürde olduğumuz değerlendirildiğinde bu süreçte küçülme hızındaki düşüş trendi olumludur. Diğer taraftan son büyüme verisinde eksi yüzde 22,8 olarak açıklanan sabit sermaye yatırımlarındaki değişimin son 4 çeyrektir artan bir yüzde ile küçüldüğünü görüyoruz. Bunlar potansiyel üretim kabiliyetimizdeki zayıflamayı işaret eden önemli sinyallerdir. Yatırım demek; istihdam, üretim yani potansiyel büyüme demektir.
Bu süreçte yalnızca kısa vadeye odaklanıp orta ve uzun vadeyi göz ardı etme lüksümüz bulunmuyor. Vergi reformundan, hukuk reformuna, eğitim reformuna kadar yatırım ortamına destek verecek, ekonomide güveni tesis edecek orta ve uzun vadeyi hedefleyen adımların ülke gündeminde daha fazla yer tutmasını diliyoruz.”

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.