YAPAY ZEKA VE BİLİNÇ

ABONE OL
20:31 - 03/02/2023 20:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Bugünlerde dijital dünyada bir ‘Chat GPT‘ rüzgarı esiyor. Bilişim sektöründe değilseniz veya dijital konulara pek bir ilginiz yoksa duymamış, bilmiyor olabilirsiniz, ancak bundan sonra duymanızın ihtimali oldukça yüksek. Chat GPT, San Francisco’da 2015 sonlarında kurulan OpenAI şirketi tarafından geliştirilmiş. OpenAI, dil, görüntü, ses ve diğer veri türlerini kullanarak yapay zeka (AI) alanında çalışıyor. Bu şirketin geliştirdiği Chat GPT, insan diyaloglarını simüle eden bir ‘Yapay zeka sohbet robotu‘ olarak da tarif edilebilir. Daha çok yeni… Geçen yılın Kasım ayında kullanıma açıldı.
* * * *
Chat GPT, dijital mesajlama yoluyla bir insan ile yazışır gibi iletişim kurabiliyor. Örneğin her türden soruyu yanıtlayabiliyor, metinler oluşturabiliyor, şarkı, şiir yazabiliyor, matematik denklemleri çözüyor, bilgisayar kodu yazabiliyor, film senaryosu, tez yazabiliyor ve benzeri pek çok özellik… Yaptıkları endişelere de yol açmıyor değil… Örneğin, Fransa’nın saygın üniversitelerinden Sciences Po, intihali önlemek için metinler oluşturabilen yapay zeka tabanlı Chat GPT kullanımını yasakladı.
* * * *
Ben de bu yazıyı yazmadan önce ChatGPT’ye Devrim gazetesini sordum. ‘Çorlu Devrim Gazetesi’ni kısaca nasıl anlatırım‘ dedim. Cevabı aynen şöyle oldu… ‘Tekirdağ ilinin Çorlu ilçesinde yayınlanan bir gazetedir. Gazete sosyal adalet, eşitlik ve özgürlük gibi konuları ele alır. Çorlu ve çevresindeki sosyal hareketleri takip eder. Ayrıca sosyal düşünce ve politika üzerine yazılar yayınlar. Gazete, Çorlu ve çevresindeki okuyucular için önemli bir kaynaktır‘.
* * * *
Chat GPT için yapay zeka tabanlı robot deniyor. Son yıllarda yapay zekayla ilgili herkesin aklına gelen gelen en önemli sorulardan biri de yapay zekanın gelecekte bilinç kazanıp, kontrolden çıkarak insanlık açısından bir tehlike oluşturup, oluşturmayacağı konusu. Bu hep merak konusu olmuştur. Bu konuda Stephen Hawking gibi bilim insanlarının endişeli olduğu, uyarılarda bulunduğu biliniyor.
* * * *
Gelecekte yapay zeka gerçekten bilinç kazanır mı, kazanmaz mı bilmiyoruz ama bana bilinç fikri kaçınılmaz gibi görünüyor sanki… Fakat bu bilinç insana özgü bir bilinç gibi mi, yoksa hayallerimizin ötesinde bambaşka bir bilinç mi olacak bilmiyoruz. OpenAI’ın üst düzey araştırmacısı Ilya Sutskever, yapay zekanın şimdiden bilinç kazanmış olabileceğini söyleyerek şaşırtıcı bir iddiada bulundu. Bu da bilinmezler arasında dolaşan ürkütücü bir iddia olarak kaldı şimdilik.
* * * *
Chat GPT veya benzeri yapay zeka robotları gelecekte önemli ölçüde geliştirilse bile, bence insanın yaratıcılığı da gözardı edilemez. Bu yüzden bunlar insanların yerini alacak bir araç olarak değil, yaratıcı düşünceyi tamamlayıcı bir araç olabilir. OpenAI CEO’su Sam Altman da zaten Chat GPT’yi bir e-bisikletle karşılaştırıyor. ‘Düşünme hızlanıyor, daha az çabayla daha uzun mesafeler kat edebilirsiniz. Ancak elektrikli bisiklete binmeden önce bisiklete binebilmeniz tavsiye edilir‘ diyerek temkinli konuşuyor.
* * * *
ChatGPT şu anda en popüler yapay zeka robotu… Ancak tek de değil tabii. Google, Lambda adlı karşılaştırılabilir bir sohbet robotuna sahip ancak henüz genel kullanıma açık değil… Benzer sistemler üzerinde çalışan çok sayıda start-up var. Dünya, ChatGPT gibi yazılımların bir fırsat mı yoksa bir risk mi olduğu konusunda da bölünmüş durumda. Bu konuda konuşulacak, tartışılacak çok şey var…

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.