YA İMF, YA ÜRETİM!

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Yok başka çıkış. Gerçekleri görmek lazım.

Yakıt fiyatları hem düştü hem de tüketimi çok azaldı. Dolayısı ile Devletin en büyük gelir kaynaklarından birisi hissedilir oranda düşecek.

Yüz binlerce iş yeri kapalı. Sosyal güvenlik kurumlarına ödeme yapılmayacağı gibi, iş yerinden alınan her türlü vergide gelmeyecek bu aylarda.

Kapanan iş yerlerinden dolayı elektrik ve su faturalarından bile kayıplar olacak.

Kara yolları ile yolcu taşıma durma noktasında, hava yolları deseniz yok denecek kadar az.

Madde madde yazıp kafanızı karıştırmak istemiyorum. Kısacası bütçede hesaplanan hiçbir gelir tutmayacak böyle giderse.

Ortada iki seçenek kalıyor. Ya bir an önce üretime başlanacak, gerekli sağlık koşulları sağlanarak.

Ya da İMF ye gidip virüs yardımı istenecek.

Yoksa durum çok kötüye gidecek, her şey ortada!

Markette kolonya yok, maske deseniz zaten hiç görmedik. İlk önce buradan gerekli ders çıkartılmalıdır. İthal destekli üretim bu kadar olur. Bir ülke kolonya yapamazsa ve bir aydır yokluğu çekiliyorsa böyle bir durumda düşünmek gerekir. 14 TL olan bir litre kolonyayı bugün gidip 30 TL ye 3 saat aramadan sonra alabildim.

Nisanın ilk haftası beklenirse mesele yok gibi, fakat ikinci haftası üretimler başlamamışsa, virüs en küçük derdimiz olacaktır bu gidişle.

Mart ayında kapanan iş yerlerinin çalışanları, kredi kartı ile alışveriş yapar ve kart harcamasını yükseltir. Nisan ayında ödenmeyen kartların sorunu başlayacaktır gizliden. Gizli diyorum, çünkü minimum limiti ödenerek bir ay daha gidilebilir. Fakat iş yerleri geç açılır ise çalışanlar için faiz çıkmazı ortaya çıkacaktır.

Devlet yardım yapacaktır fakat yardım yapacak bütçesi yok şimdilik. Acilen çarklar dönmeli ve yurt dışı borç için anlaşma yapılmalıdır. Milyonlarca Suriye vatandaşı desteklenirken, birde bizim vatandaşa yardım parası nerden bulunur merak ediyorum.

Zaten borç ile ayakta duran bir bütçenin, daha fazla borçlanmadan dönme şansı hiç kalmaz iş yerleri bir ay daha kapalı kalır ise!

İşler düzene girince, hükumete bir soru sormak lazım;

20 yıldır yönettiğiniz bir ülkede, borç almadan virüs olmasa bile ayakta duramıyorsunuz. 20 yıla 20 bahane bulmak çözüm müdür.?

Çalışan emekçiye tasarruf yapın diyen bir yönetim, neyin tasarrufunu yapmıştır?

Başka mı? 100 soru daha sorarım fakat bence herkes ekonomik tablonun zaten farkında. Tek kişinin aklı ülke yönetmeye yetmez. Bu iş ekip işi olmalı ve ekiptekiler mevkisiniz en iyi temsil edecek insanlardan seçilmeli. Eski “yoldaşlarla” bu iş olmaz. Eski mesai arkadaşları, akrabaları, hatta damatları acilen görevinden alıp, yerine daha bilgili kadrolar getirilmelidir. Şimdi ki kadrolar virüs yönetimini de kriz yönetimini de “en iyi şekilde” yönetemez!

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.