Wright’ı Öldüren Polis Yargıç Karşısına Çıktı

Wright’ı Öldüren Polis Yargıç Karşısına Çıktı

ABONE OL
09:47 - 16/04/2021 09:47
Wright’ı Öldüren Polis Yargıç Karşısına Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Minnesota eyaletinde trafik kontrolu sırasında 20 yaşındaki siyah Daunte Wright’ı vurarak öldüren beyaz polis memuru Kim Potter yargıç karşısına çıktı.

İkinci derece adam öldürmekle suçlanan eski polis memuru Kim Potter’ın ilk duruşması video konferans uygulaması Zoom üzerinden yapıldı.

İlk duruşmada 48 yaşındaki Potter’a olayla ilgili ya da suçunu kabul edip etmediğiyle ilgili sorular yöneltilmedi.

Hennepin İlçesi Yargıcı Paul Scoggin bir sonraki duruşma tarihini 17 Mayıs olarak belirledi.

Duruşma öncesinde Wright’ın ailesi ve avukatları da önümüzdeki hafta Perşembe günü Daunte Wright için cenaze töreninin düzenleneceği kilisede bir araya geldi. Daunte Wright’ın annesi Katie Wright oğlu için adalet istediğini söyledi.

Polis memuru Kim Potter, Brooklyn Center’da yaşanan ve dört gündür protestocularla polis arasında çatışmalara yol açan olaydan iki gün sonra istifa etmişti.

Emniyet teşkilatından yapılan açıklamada, 26 yıldır polis teşkilatında görev yapan Potter’ın olay sırasında şok tabancası yerine silahını kullandığı, yani Wright’ı yanlışlıkla vurduğu belirtilmişti.

Minnesota yasalarına göre, Potter’ın ikinci derece adam öldürmekten mahkum edilmesi için savcılar, olayda “ağır ihmal” olduğunu ve Wright’a karşı eylemlerinde “mantıksız bir risk” aldığını göstermek zorunda.

Potter’ın suçlu bulunması halinde 10 yıla kadar hapis ve 20 bin dolar para cezası alması öngörülüyor.

Kim Potter trafik kontrolu sırasında bir başka polis memuruna eğitim veriyordu. Çarşamba günü gözaltına alınan Kim Potter bir gün sonra 100 bin dolarlık kefaleti ödemesinin ardından serbest kalmıştı.

Polis, Daunte Wright’ın Pazar günü süresi dolan plaka sebebiyle polis tarafından durdurulduğunu; ancak hakkında polislerden kaçmak ve Haziran ayında ruhsatsız silah bulundurmak suçlamaları sebebiyle yakalama kararı olduğunun anlaşılmasının ardından gözaltına alınmasına karar verildiğini belirtmişti.

“Tecrübeli bir polis şok tabancası ve gerçek silah arasındaki farkı bilir”

Daunte Wright’ın ailesi ve protestocularsa bu açıklamayı reddetti. Aile, olayın, polisin uygulamalarında önyargılı davranışını yansıttığını savunuyor.

Wright ailesinin avukatı Ben Crump, polis memurunun Wright’ı yanlışlıkla vurduğu savunmasını reddediyor ve tecrübeli bir polis memurunun şok tabancası ve gerçek silah arasındaki farkı bileceğini vurguluyor.

Geçmişte benzer vakalar yaşandı mı?

Uzmanlar, polis memurlarının şok tabancası yerine silahını ateşledikleri vakaların pek sık görülmediğini belirtiyor.

2009 yılında polis memuru Johannes Mehserle, California’da tren istasyonunda yaşanan bir kavgaya müdahale ederken 22 yaşındaki Oscar Grant’i vurmuş ve taksirle adam öldürmekten suçlu bulunmuştu. Mehserle, iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Oklahoma eyaletinin Tulsa bölgesinde 2015 yılında gönüllü olarak şerif yardımcılığı yapan beyaz Robert Bates, siyah Eric Harris’e şok tabancası yerine silahını ateşlediği için ikinci derece adam öldürmekten suçlu bulunmuştu.

Protestolar sokağa çıkma yasağına rağmen sürüyor

Brooklyn Center’da Çarşamba akşam sokağa çıkma yasağı olması ve belediye başkanı Mike Elliott göstericileri şiddete başvurmadan protesto etmeleri çağrısında bulunmasına rağmen, dördüncü akşamda da göstericiler ve polis arasında çatışma yaşandı.

Sokağa çıkma yasağının başlamasından bir saat önce polis, protestonun yasadışı olduğunu belirterek göstericilere dağılmaları çağrısında bulundu.

Göstericilerin dağılma emrinden kısa bir süre önce bazı protestocular polise cisim fırlattı, polis de gaz fişekleriyle karşılık verdi.

Bölgede demografik yapı son yıllarda değişti

Minneapolis kentinin kuzeyinde bulunan Brooklyn Center’ın demografik yapısı son yıllarda köklü şekilde değişti.

2000 yılında kentin yüzde 70’inden fazlası beyazdı. Bugünse kent nüfusunun çoğunluğu siyah, Asya kökenli ya da Latin kökenli.

Belediye Başkanı Mike Elliot da polis teşkilatında çok az sayıda beyaz olmayanların bulunduğunu belirtti.

VOA tarafından geçilen Wright’ı Öldüren Polis Yargıç Karşısına Çıktı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Wright’ı Öldüren Polis Yargıç Karşısına Çıktı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Wright’ı Öldüren Polis Yargıç Karşısına Çıktı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.