WHO: ‘‘Salgını Bitirecek Sihirli Değnek Beklemeyin’’ 

WHO: ‘‘Salgını Bitirecek Sihirli Değnek Beklemeyin’’ 

ABONE OL
23:10 - 03/08/2020 23:10
WHO: ‘‘Salgını Bitirecek Sihirli Değnek Beklemeyin’’ 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Corona virüsü salgını yaz aylarında birçok ülkede vaka sayılarının artmasıyla yeniden tırmanışa geçti. Aşı çalışmalarıysa hızla devam ediyor. Ancak aşının koruyuculuğu, güvenilirliği ve dağıtımı konusunda soru işaretleri var. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) son açıklamasında aşı konusunda temkinli tavır sergiledi. WHO, Corona virüsü için ‘‘kusursuz aşı’’ geliştirilmesi gibi bir ‘‘sihirli değnek’’ olmayabileceğini bildirdi ve normalleşmenin ‘‘uzun bir yol’’ olacağı uyarısında bulundu. Açıklamada bazı ülkelerin yepyeni stratejilerle yollarına devam etmesi gerekebileceği kaydedildi.

Reuters haber ajansının rakamlarına göre şu ana kadar dünyada 18 milyon 400 binden fazla vaka görüldü ve 688 bin kişi hayatını kaybetti. Salgının en kötü kısmını atlattığını düşünen birçok ülkede vaka sayıları yeniden yükseldi.

WHO Genel Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Birleşmiş Milletler’in (BM) Cenevre’deki genel merkezinden yaptığı açıklamada, ülkelerden maske kullanımı, sosyal mesafe, el yıkama ve test uygulama gibi önlemlerin tamamını uygulamalarını istedi. Tedros, koruyucu yüz maskelerinin dünya genelinde dayanışmanın sembolü haline gelmesi gerektiğini kaydetti.

Bazı aşı çalışmalarının klinik deneylerin üçüncü aşamasında olduğunu hatırlatan Tedros, ‘‘Hepimiz enfeksiyondan korunmamızı sağlayacak bir dizi etkili aş bulunmasını umuyoruz, ancak şu anda bu konuda bir sihirli değneğimiz yok ve bu sihirli değnek hiçbir zaman da olmayabilir’’ dedi.

WHO Genel Başkanı, Corona virüsünün 20’nci yüzyılın en büyük sağlık krizi olduğunu söyledi ve bir aşı geliştirilmesi için uluslararası düzeyde devam eden bu çabaların daha önce eşine rastlanmamış bir durum olduğunu kaydetti.

Aşı çalışmalarının sonuçlarıyla ilgili belirsizliklere dikkati çeken Tedros, ‘‘İşe yarayan bir aşının bulunamayacağı ya da bulunsa da koruyuculuğunun yalnızca birkaç ay olacağı gibi kaygılar mevcut, ancak bunları klinik deneyler sona ermeden bilemeyeceğiz’’ dedi.

WHO acil durum yetkilisi Mike Ryan ise Brezilya ve Hindistan gibi bulaştırıcılık oranının yüksek olduğu ülkelerin daha büyük bir mücadele içine girmek zorunda olduklarını kaydetti ve ‘‘Bu yoldan çıkış uzun sürecek ve sürekli bir kararlılık gerektirecek’’ diye konuştu.

ABD’de Beyaz Saray’ın salgınla mücadele için oluşturduğu Corona Virüsüyle Mücadele Görev Gücü Başkanı Dr. Deborah Birx, vaka sayılarının yaz aylarıyla birlikte artmasının ardından salgında yeni ve daha tehlikeli bir evreye girildiği uyarısında bulunmuştu.

Bu uyarı sorulduğunda Ryan, yetkililerin ‘‘doğru yolu’’ belirlemiş göründüklerini, onlar için bir yol haritası oluşturmanın WHO’nun görevi olmadığını söyledi.

WHO yetkilileri, Çin’e virüsün kaynağını bulmak için giden bir araştırma ekibinin Çin misyonunu tamamladığını ve virüsün nasıl ortaya çıktığının bulunması için gereken çalışmanın temellerini böylece atmış olduğunu kaydetti.

Corona virüsünün Çin’deki çıkış noktasının bulunması, WHO’dan gelecek yıl ayrılmayı planlayan, örgütün önde gelen bağışçısı ABD’nin talepleri arasındaydı. Başkan Donald Trump, WHO’yu Çin yanlısı olmakla suçlamıştı.

WHO liderliğinde Çinli ve uluslararası yetkililerden oluşan daha geniş bir ekibin salgının çıkış noktası olduğu sanılan Wuhan kenti de dahil olmak üzere yeni bir araştırma için bölgeye gitmesi bekleniyor. Ancak bu ziyaretin ne zaman ve hangi kapsamda gerçekleşeceği henüz belli değil. Ryan, Çin’in şimdiden bilgi paylaşımında bulunduğunu, ancak bazı boşluklar olduğunu bildirdi.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.