Venezuelalı Öğretmenlerden 500’ün Üzerinde Protesto

Venezuelalı Öğretmenlerden 500’ün Üzerinde Protesto

ABONE OL
22:11 - 21/01/2023 22:11
Venezuelalı Öğretmenlerden 500’ün Üzerinde Protesto
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Düşük maaşlar, kronik elektrik ve su kesintileri, akaryakıta erişimdeki zorluklar, kazanılan hakların gasp edilmesi gibi sorunlardan dolayı sokağa çıkan Venezuelalı öğretmenler, yılın ilk üç haftasında 500’ün üzerinde gösteri düzenlendi.

Venezuela yeni yıla öğretmen protestolarıyla başladı. Venezuela Çatışma Gözlemevi (OVCS) kayıtlarına göre, yılın ilk 3 haftasında, 500’ün üzerinde protesto yapıldı.

Öğretmenlerin başını çektiği ancak özellikle sağlık çalışanları olmak üzere kamu çalışanları ve işçilerin de destek verdiği gösterilerde öne çıkan talepler arasında, maaşların artırılması, sosyal ve sağlık güvencelerinin geri teslim edilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gibi başlıklar bulunuyor.

2017’den bu yana her iki öğretmenden birinin yani 370 bin öğretmenin, temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği için istifa ettiği ülkede, krizden en çok etkilenen kesimlerden biri de maaşları ayda 30-40 dolara kadar düşen öğretmenler.

5 kişilik bir ailenin asgari mutfak giderinin, 350 doların üzerinde hesaplandığı ülkede öğretmenler, maaşlarının ilk etapta 475 dolara çıkarılmasını talep ediyor.

Yaklaşık 20 yıldır öğretmenlik yapan Marlene Querales, parası olmadığı için okula gidemez hale gelen çok sayıda meslektaşının, geçinebilmek için ev temizliğinden işportacılığa kadar her şeyi yaptığını ancak ilgili makamların konuya kayıtsız kaldığını, bu yüzden de çok sayıda öğretmenin istifa etmek zorunda kaldığını belirtiyor.

“Siyasal taleplerden çok hak mücadelesi ön planda”

VOA Türkçe’ye konuşan OVCS kurucularından Rodolfo Rico, yılın ilk 3 haftasındaki gösterilerin hemen hepsinin öğretmenler tarafından yapıldığını ve kötü çalışma koşulları, maaşlar, sosyal haklar ve eğitime erişim hakkı gibi nedenlerden dolayı protestolar yapıldığını ve diğer sektörlerin de eğitimcilere destek verdiğini kaydediyor.

Rico “Venezuela’da son dönemlerde protestolar daha çok başta eğitim ve sağlık emekçileri olmak üzere mevcut koşullarda en düşük ücretle çalıştırılan kamu çalışanları tarafından organize ediliyor. Geçmişte daha çok siyasi taleplerle yapılan protestolar, son dönemlerde hak mücadelesine dönüşmüş durumda” diye konuştu.

Gelecek yıl başkanlık seçimlerinin yapılacağını belirten yetkili, halkın yaşadığı ekonomik sıkıntıların yanı sıra artık kronikleşmiş hale gelen elektrik, su ve doğalgaz kesintileri, akaryakıt kıtlığı, eğitim ve sağlığa erişim gibi sorunlar da eklendiğinde bu yıl, Venezuela sokaklarının çok sayıda gösteriye sahne olabileceğini kaydetti.

VOA tarafından geçilen Venezuelalı Öğretmenlerden 500’ün Üzerinde Protesto haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuelalı Öğretmenlerden 500’ün Üzerinde Protesto haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuelalı Öğretmenlerden 500’ün Üzerinde Protesto haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.