Venezuela’dan Amerika’ya Petrol İhracatı Yeniden Başlıyor

Venezuela’dan Amerika’ya Petrol İhracatı Yeniden Başlıyor

ABONE OL
15:48 - 04/12/2022 15:48
Venezuela’dan Amerika’ya Petrol İhracatı Yeniden Başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Amerikan enerji şirketi Chevron’a verilen izinlerin ardından Venezuela neredeyse dört yıl sonra yeniden Amerika’ya petrol ihraç edebilecek. Bugün itibarıyla günde 50 bin varil petrol çıkaran Chevron’un orta vadede 200 bin varile ulaşması bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde Amerikan enerji şirketi Chevron’a Venezuela’daki tesislerine yatırım yapma ve çıkardığı petrolü Amerika’ya ihraç etme izni verilmesinin ardından geçtiğimiz Cuma günü hükümetle şirket arasında anlaşma imzalandı.

Ülkede 2,6 milyarlık yatırımı bulunan ve önümüzdeki Nisan ayında Venezuela’daki yüzüncü yılını tamamlayacak olan Amerikan şirketinin bugün yaklaşık yüzde 25 kapasiteyle çalıştığı ve günlük üretiminin 50 bin varil petrol olduğu bildiriliyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Venezuela Petrol Üreticileri Odası (CPV) Başkanı Enrique Novoa Chevron’un Venezuela’da devletin petrol şirketi PDVSA ile ortak dört adet şirketinin olduğunu ve 1-2 yıl içinde de üretimini günde 200 bin varile çıkarabileceğini söyledi.

Novoa “Amerikan şirketinin ABD’de Pasifik Okyanusu’nda bulunan rafinerileri Venezuela ağır petrolünü işleyebilecek kapasiteye sahip. Örneğin Chevron’un PDVSA ile ortak olduğu PetroBuscan’ın çıkardığı ekstra ağır petrol, körfezdeki rafinerilerde işlenerek daha kolay ve hızlı bir şekilde pazara sürülebilir. Böylece ABD petrol ihtiyacının bir kısmını karşılarken Venezuela da petrol gelirini ekonomik durumunu iyileştirmek için kullanabilir” diye konuştu.

Yaptırımlardan dolayı ürettiği petrolü satmakta zorlanan Venezuela’nın varil başına 30 ila 40 dolar fiyat kırmak zorunda kaldığını kaydeden oda başkanı yaptırımların kaldırılması durumunda enerji piyasalarına yapılan petrol ve gaz arzının artacağını söylüyor. Bu durum, günde 500 bin varile yakın petrol ihraç eden Venezuela için ayda 600 milyon dolarlık gelir kaybı anlamına geliyor.

Venezuela’da 10 yıl önce günde 3 milyon varil civarı olan petrol üretimi gerekli altyapı çalışmalarının ve yatırımların yapılmaması, yolsuzluk, kalifiye işgücü eksikliği ve yaptırımlar nedeniyle bugün yaklaşık 700 bin varile kadar düştü.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada yıllık petrol gelirinin 56 milyar dolardan 3,5 milyar dolara kadar düştüğünü açıklamıştı.

VOA tarafından geçilen Venezuela’dan Amerika’ya Petrol İhracatı Yeniden Başlıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’dan Amerika’ya Petrol İhracatı Yeniden Başlıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’dan Amerika’ya Petrol İhracatı Yeniden Başlıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.