Venezuela’da Muhalefet Tekrarlanan Seçimi Kazandı

Venezuela’da Muhalefet Tekrarlanan Seçimi Kazandı

ABONE OL
17:33 - 10/01/2022 17:33
Venezuela’da Muhalefet Tekrarlanan Seçimi Kazandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Venezuela’da geçtiğimiz Kasım ayında yapılan yerel seçimlerde Barinas eyaletini kazanan muhalif adayın “eyalet valisi olamayacağı” gerekçesiyle tekrarlanan seçimleri oyların yüzde 55,36’sını alan muhalif aday Sergio Garrido kazandı.

Ulusal Seçim Konseyi (CNE) tarafından açıklanan ilk sonuçlara göre oyların yüzde 97,40’ı sayıldı ve buna göre Juan Guaido’nun önderlik ettiği muhalif Demokratik Birlik Masası (MUD) ittifakının adayı Garrido, iktidardaki Nicolas Maduro’nun adayı ve eski Dışişleri Bakanı olan Jorge Arreaza’ya yüzde 14’ün üzerinde fark atarak seçimi kazandı.

607 bin 642 kayıtlı seçmenin olduğu Barinas’ta seçime katılım Kasım ayına göre yüzde 5,3 artmasına rağmen, muhalefetin iktidar partisiyle arasındaki farkı yüzde 0,39’dan yüzde 14’e çıkarması dikkat çekiyor.

Barinas eyaletinin siyasi önemi, iktidardaki Nicolas Maduro’nun selefi olan Hugo Chavez’in memleketi ve bugüne kadar iktidar partisinin en önemli kalelerinden biri olmasından kaynaklanıyor.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Barinas’lılar, alınan bu sonucun, halkın ekonomik, sosyal ve siyasi krize çözüm bulamayan hükümete verdiği tepki olarak anlaşılması gerektiğini söyledi. Ayrıca Barinas’lılar, elde edilen seçim sonucunda, geçmiş seçimlerde muhalefetin kazandığını gören muhaliflerin sandık başına gitme eğiliminin artmasının etkili olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, sandık başına gitmeyen yüzde 49’un büyük bir kısmının iktidara bir dönem destek veren kesimlerden oluştuğunu kaydediyor.

1998 yılından bu yana Chavez ailesi tarafından yönetilen Barinas’ta iki dönem Chavez’in babası, iki dönem Chavez’in en büyük ağabeyi ve 2017-2021 arasında görev yaptıktan sonra tekrar aday olan ancak sandıkta yenilgiye uğradıktan sonra adaylıktan çekilen Argenis Chavez valilik yapmıştı.

Geniş ve sulak ovalarıyla bilinen ve halkın çoğunluğunun geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığı eyalette yaşanan kronik sorunlar arasında elektrik kesintileri, toplu ulaşım sorunu, tüp gaz sıkıntısı, tarım ve hayvancılık için gerekli malzeme, araç ve gereçlerin temin edilememesi ve açığa çıkan yolsuzluk vakaları var.

Seçim tekrarı kararı alınmıştı

21 Kasım 2021’de yapılan yerel seçimlerde Ulusal Seçim Konseyi’nin (CNE) Barinas’ı iktidar partisi adayı Argenis Chavez’in kazandığını açıklaması üzerine oyların yeniden sayımı sonucunda Anayasa Mahkemesi (TSJ) seçimi muhalif aday Freddy Superlano’nun kazandığını açıklamıştı. Ancak mahkeme, Superlano’nun “hakkında devam eden soruşturma bulunduğu” gerekçesiyle vali olamayacağından ötürü 9 Ocak 2022’de seçimlerin tekrarlanacağını duyurmuştu.

Muhalefet Superlano’nun adaylık sürecinde ilgili kurumlar tarafından herhangi bir uyarıda bulunulmadığını, seçimlerin tekrarlanması kararının yasal değil siyasi olduğunu ve altında iktidar partisinin kalesi olarak görülen ve sembolik önemi olan Barinas’ta yenilgiyi kabullenmek istemediğini iddia etmişti.

VOA tarafından geçilen Venezuela’da Muhalefet Tekrarlanan Seçimi Kazandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’da Muhalefet Tekrarlanan Seçimi Kazandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’da Muhalefet Tekrarlanan Seçimi Kazandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.