Venezuela’da 19 Mayıs’ta “Türkiye Cumhuriyeti Caddesi”

Venezuela’da 19 Mayıs’ta “Türkiye Cumhuriyeti Caddesi”

ABONE OL
12:51 - 20/05/2023 12:51
Venezuela’da 19 Mayıs’ta “Türkiye Cumhuriyeti Caddesi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Son yıllarda Türkiye’yle ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerde sıçrama yaşanan Venezuela’da, başkent Caracas’ın en işlek caddelerden birinin adı, 19 Mayıs’ta “Türkiye Cumhuriyeti Caddesi” olarak değiştirildi.

Başkent Caracas’ta Ulusal Meclis, bakanlıklar, Bolivar Parkı gibi şehrin tarihi ve sembolik mekânlarının bulunduğu merkezdeki bir caddenin adı, 19 Mayıs’ta yapılan bir etkinlikle “Türkiye Cumhuriyeti Caddesi” olarak değiştirildi.

Etkinliğe Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, Venezuela Büyükelçisi Aydan Karamanoğlu, Caracas Belediye Başkanı Carmen Melendez’in yanı sıra bazı bürokratlar ve Caracas’ta yaşayan az sayıdaki Türk vatandaşı da katıldı.

Etkinlikte söz alan Büyükelçi Karamanoğlu: “Bundan tam 104 yıl önce, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a ayak basmasıyla başlayan kurtuluş mücadelemizin başlangıcı olan 19 Mayıs tarihinde, Caracas’ın en önemli sokaklarından birine ‘Türkiye Cumhuriyeti Caddesi’ adının verilmesi, bize dost ve kardeş bir ülkede olduğumuzu gösteriyor“ diye konuştu.

Venezuela ile Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin son 10 yılda çok geliştiğine ve artık iki ülkenin stratejik ortak olarak görülebileceğine dikkat çeken Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil “Venezuela bugün Türkiye’nin Latin Amerika’daki en büyük 3. ticari ortağı. Hedefimiz kısa vadede ticaret hacmini 3 milyar dolara çıkarmak. Ayrıca siyasi, sosyal ve kültürel ilişkilerimiz de hızla gelişiyor ” dedi.

Caracas Belediye Başkanı Carmen Melendez de Türkiye Cumhuriyeti Caddesi’nin yer aldığı mevkinin Venezuela ve Latin Amerika kurtuluş mücadelelerinde tarihi bir rol oynadığına ve kendileri için önemine dikkat çekti. Melendez bugünden itibaren bize zor zamanlarımızda yardımcı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin bir parçası da Caracas’ta” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Caracas’taki Türk Maarif Okulları’nda okuyan öğrencilerin, etkinliğe Türkiye’ye özgü yerel kostümler ve kıyafetlerle katılması ve bu grup içindeki Venezuelalı öğrencilerden birinin “Hayat Bayram Olsa” şarkısını seslendirmesi ilgi çekti.

Orta vadede ikili ticaret hedefi 5 milyar dolar

Son yıllarda Türkiye’nin Latin Amerika’da ilişkilerinin en hızlı geliştiği ülke olan Venezuela ile savunma, deniz ve hava ulaşımı, ticaret, finans, eğitim, turizm, tarım, bilim ve teknoloji gibi kırkın üzerinde alanda işbirliği anlaşması bulunuyor.

Bu yıl Ocak ayında yaklaşık yüz kişilik bir kafileyle Venezuela’ya gelen Ticaret Bakanı Mehmet Muş, son 3 yılda 4 katına çıkan ikili ticaret hacmini kısa vadede 3 milyar dolara, orta vadedeyse 5 milyar dolara çıkarmak istediklerini kaydetmişti.

VOA tarafından geçilen Venezuela’da 19 Mayıs’ta “Türkiye Cumhuriyeti Caddesi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Venezuela’da 19 Mayıs’ta “Türkiye Cumhuriyeti Caddesi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Venezuela’da 19 Mayıs’ta “Türkiye Cumhuriyeti Caddesi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.