‘’Venezuela Muhalefeti Seçimleri Boykot Edecek’’

‘’Venezuela Muhalefeti Seçimleri Boykot Edecek’’

ABONE OL
05:10 - 17/06/2020 05:10
‘’Venezuela Muhalefeti Seçimleri Boykot Edecek’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CARACAS — 

Venezuelalı muhalif lider Juan Guaido, muhalefetin ülkede bu yıl yapılacak parlamento seçimlerine katılmayacağını açıkladı.

Venezuela’da geçen hafta iktidarın Ulusal Seçim Konseyi (CNE) üyelerini, çoğunluğu muhalif olan Ulusal Meclis’in adayları belirlemede geciktiği gerekçesiyle atama ile belirlemesi üzerine muhalif partiler ortak bir açıklama yaparak, “ne iktidar tarafından hukuka aykırı olarak atanmış bir seçim kurulunu ne de bu kurulun açıklayacağı seçim sonuçlarını tanıyacaklarını” duyurmuştu.

Açıklamanın ardından, muhalefetin lideri Juan Guaido Venezuelalı muhalif partilerin ‘’şaibeli’’ bir parlamento seçimine katılmayacağını ve meclisin CNE üyelerini belirlemek için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Venezuela’da bu yıl sonunda milletvekilliği seçimleri yapılması öngörülüyor. Son yıllarda ekonomik krizin yanı sıra siyasi krizlerle de sarsılan ve bu yüzden birbirini tanımayan iki devlet başkanı ve üç meclise sahip olan ülkede güvenilir bir seçim kurulunun oluşturulması, uzmanlarca siyasi sorunların barışçıl çözümü için önem arz ediyor.

Seçilmiş değil atanmış seçim kurulu

Venezuela yasalarına göre seçim kurulu meclisin üçte ikisinin oyuyla seçilebiliyor ancak tarafların yeterli meclis aritmetiğine sahip olmaması, 2019 yılının Kasım ayında meclis bünyesinde iktidardaki ve muhalefetteki milletvekillerinden ve sivillerden oluşan bir komite oluşturulmasına neden olmuş ancak CNE üyelerinin adaylık işlemleri başlamamıştı.

Geçen hafta ortasında, üyelerini iktidarın atadığı Yüksek Adalet Divanı, Ulusal Meclis’e seçim kurulunu belirlemesi için 72 saat süre tanımış ancak meclisten “karantinadan dolayı henüz o aşamaya gelinemedi” yanıtını almış ve akabinde de muhalefetin tüm itirazlarına rağmen seçim kurulunu kendisinin atadığını duyurmuştu.

Siyasi partilere kayyum

Venezuela’nın en kitlesel ikinci muhalif partisi olan ve sosyal demokrat kesime hitap eden Demokratik Eylem Partisi’nin 2020 seçimlerini boykot edeceğini açıklamasından bir gün sonra, Yüksek Adalet Divanı partiye kayyum atandığını açıkladı.

Parti yönetimine kayyum olarak yine Demokratik Eylem Partisi’nde siyasetçi olan Bernabé Gutiérrez atandı. Guiterrez dün verdiği bir beyanatta ilk işinin parti içinde seçimlere katılıp katılmamaya dair bir referandum yapmak olduğunu söyledi.

Guiterrez ile ilgili dikkat çekici bilgilerden biri kardeşinin geçen hafta atanan CNE üyelerinden olması. Ayrıca Guiterrez’in kızı da yakın zamana kadar Juan Guaido için ‘’Şili Büyükelçisi’’ olarak görev yapıyordu.

Bu arada Yüksek Adalet Divanı’ndan bir diğer hamle de Salı günü geldi. Mecliste en fazla muhalif milletvekiline sahip olan merkez sağ partisi Önce Adalet (Primero Justicia) Partisi’ne de kayyum atandı.

Siyasi kriz derinleşiyor

Hükümetin hem atanan CNE üyeleri içinde muhalif isimlere yer vermesi hem de önce ülkede bugün itibarıyla en organize muhalif parti görünümündeki Demokratik Eylem Partisi’ne ve daha sonra da en fazla milletvekiline sahip Önce Adalet Partisi’ne kayyum ataması, uzmanlar tarafından Maduro iktidarının muhalefeti bölme hamleleri olarak okunuyor. Keza son yıllarda önlenemeyen ekonomik ve politik krizden dolayı ciddi bir oy kaybı yaşayan Maduro iktidarının olası bir seçimden zaferle çıkması zor görünüyor ve muhalif saflarda seçimlere katılma yönünde güçlü bir eğilim olduğu biliniyor.

Hükümet, seçimlerin bu yıl yapılabilmesi için teknik olarak en az altı ay gerektiğini ve muhalefetin bunu bilmesine rağmen seçim kurulu seçimini bilinçli bir şekilde sürüncemede bıraktığını iddia ediyor ve Yüksek Adalet Divanı’na atama talebinin azınlıkta olan muhalif bir gruptan geldiğini söyleyerek yapılan atamaları meşrulaştırmaya çalışıyor.

Meclisteki 167 sandalyenin yaklaşık 100’ünü elinde bulunduran Juan Guaido önderliğindeki muhalefetse bağımsız ve güvenilir bir CNE oluşturmak için çalışmalara devam edeceğini beyan ediyor. Muhalefet ayrıca “Maduro iktidarının kendisine biat etmiş muhalefet yaratma” çabalarına karşı sokak eylemlerinden uluslararası baskıya kadar her türlü mücadeleyi vereceklerini söylüyor.

VOA tarafından geçilen tüm haberlerde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Haberler web sayfamızda otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.