VATANDAŞ OLMAK II

ABONE OL
12:10 - 24/06/2022 12:10
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birinci bölümde Alman vatandaşlığı alanların sahip olacağı faydaları yazmıştım.

Sekiz yıl Almanya’da yaşıyor olması, geçimini sağlayacak işte çalışması şarttır. Oturduğu kiralık daire, aile fertlerinin rahatça yaşamasını sağlayacak büyüklükte olmalı. Herhangi bir emlâk sahibi olması gerekmez.

Dilekçe oturduğu mahalle vatandaşlık dairesine verilir. Yabancılar dairesi danışmanlık bölümünden bilgi alınabilir.

2021 yılında 132 bin yabancı Alman vatandaşı oldu. İlk sırayı 19 bin Suriyeliyi, 12 bin kişiyle Türkler ikinci sırada takip ediyor. Okul veya üniversitede başarı gösteren sığınmacı Suriyelilere istisna olarak altı yıl yerleşik yaşama şartı sayıldı.

Uzun yıllar Almanya’da yaşayan Türkler çekimser davranıyor. Zira zaman zaman kanun uygulamada zorluk çıkarılıyor. Diğer birçok ülkeden gelen insanlara tanınan haklar onlara tanınmıyor. Sahip oldukları Türk vatandaşlığını kaybetmeden Alman vatandaşı olmak istemeleri hak görülmelidir.

Ayrıca 2000 yılından önce Türk vatandaşlığını yeniden alanların iki vatandaşlığı da kabul görüyor. Pasaport yeniden çıkarılırken başka vatandaşlığım yok, diye imzalatma yasaya uygun değildir.

Doğum yoluyla vatandaşlık:

20 Aralık 2014 yılından itibaren, yabancı anne babanın Almanya’da doğan çocukları Alman vatandaşı olabilirler. Sahip oldukları vatandaşlıktan çıkma zorunda değildirler.

Almanya’da doğmayan çocukların, 21 yaşında karar vermek mecburiyeti vardır. Alman vatandaşı olmak istiyorlarsa, sahip oldukları vatandaşlıktan çıkmaları gerekiyor.

2000 yılından beri anne babası Alman olmadıkları halde, Almanya’da doğan çocuklara Alman vatandaşlığı verilir.  Anne veya babanın sekiz yıl yurtta yaşıyor, çalışıyor olması şartı var. Çocuğun doğduğu tarihte anne veya babanın geçerli oturma hakkı veya süresiz oturma iznine sahip olması gerekiyor. Bu durumda anne babasından aldığı vatandaşlığı kaybetmeden Alman vatandaşı olabilirler.

Özetle Almanya’da doğan çocuklar, altı yıl okula gitmiş olmasını karne veya diplomayla belgelemesi gerekiyor. Meslek öğrenimi veya üniversite tahsilini başarıyla bitiren gençler, Almanca bilgisi için mülâkata tabi tutulmazlar.

Kural ve yasalara uyduğu halde bazı vatandaşlık dairelerinde değişik kural uygulandığı duyuluyor. Kargaşa yaratılmaması gerekir. Bu durumda ilgililere bildirilmesiyle düzenlenebilir. Türk vatandaşlığını kaybetmeden Alman vatandaşı olan gençler, başka vatandaşlığım yok diye imza veriyorlarsa, bu tutum yanlıştır.

Pasaport ve kimlikler uzatılmıyor, yeniden çıkarılıyor. Bu konuda da bazı yanlış bilgiler duyuluyor. Dijital belge düzeninde uzatma mümkün olmuyor. Zira on yılda fotoğraf değişiyor. Kimlik ile diğer bazı işlemler yapılıyor. Örneğin seyahat esnasında sınırda polis kontrolüne gerek kalmadan, otomatlar aracılığıyla veriler kontrol ediliyor. Sırada beklemeden geçiliyor. Bu nedenle güvenli, sağlam kimlik ve pasaport çıkarılıyor, böylece formalite uzuyor. Zamanında baş vurmak lâzım. Bilhassa tatile gitmeden önce halletmeli. Yurtdışında Alman kimlik ve pasaport çıkarma zorluğunu 5.3.22 tarihinde Bürokrasi Engeli makalemde yazmıştım.

Defalarca sosyal medyada yazıyorum. Çifte Vatandaşlık deyimini deneyimli gazeteci dostlar, politikacılar ve diğer düşünce öncüleri kullanıyor.

Mesleğimin etkisi olacak ÇİFTE kavramını kullanmıyorum ve kullanılmamalı diyorum.

Politikacıları seçen Alman yurttaşların hepsi aydın, Türklere karşı iyi niyetli değil. Çifte deyince sanki çifte hediye gibi görülüyor. Türklerden başka elli sekiz ülkeden fazla ülkelerden gelen Alman vatandaşlığına sahip olan var. Ama bu kelimeyi kullanmıyorlar.

Yıllarca dil öğrettiğim için dilin gücünü çok iyi biliyorum. 2013 yılında Hessen eyaleti Parlamento seçiminde Roland Koch, bu kelimenin gücüyle seçildi. Edmund Stoiber ve Koch karşı imza kampanyası yaptı. Daima tekrar ediyor unutamıyorum.

Türklere karşı nerede imza veriliyor, diye soran Almanların cahil olanlarıydı. Sade vatandaş anlamadan, sormadan, soruşturmadan kışkırtılıyor.

Kısacası lütfen Çifte demeyelim, sahip olduğu, anne babasından aldığı vatandaşlığı kaybetmeden Alman vatandaşı olmak, terimini kullanmakta fayda vardır.

Aralık ayı 2021’de görevi devralan koalisyon hükümeti sözleşmede, modern vatandaşlık hakkı uygulama kararı aldı.

Her ülkede cahil kalmış seçmenler vardır, onlara bu fırsatı vermemek çocuklarımızın lehine olur. Kıskançlık yaratmanın faydası olmaz. Cahil seçmen benim yok, onun da olmasın diyor.

Kıskanç Almanlara, Türk vatandaşı aynı zamanda Alman vatandaşı olunca, senin bir kaybın var mı, diye sorulmalı. Vatandaşlık sadece kâğıt ve belge değil, faydaları ve sorumluluğu vardır. Bilhassa sürgünde yaşamak zorunda olanlar, bunun ne anlama geldiğini çok iyi bilirler.

Bertolt Brecht (1898-1956) kimlik ve pasaport konusunu, sürgün deneyimi olanların kaderine bakarak şöyle yazmıştı:

“Pasaport bir insanın en değerli, en asil parçasıdır. İnsanın dünyaya geldiği gibi, öyle kolayca meydana gelmiyor. Bir insan her yerde, en basit şekilde ve ilişkide, herhangi bir sebep gösterilmeden dünyaya gelebilir, ama bir pasaport ASLA. Bu nedenle pasaport iyi ise kabul görür, bir insan ne kadar iyi olursa olsun kabul görmeyebilir. İnsan, mekanik olarak sahip olduğu pasaportun taşıyıcısıdır, diyebiliriz.”

Hoşça kalın!

Soru kataloğu için internet adresi:

www.bamf.de

Almanca dil testi için:

http://oet.bamf.de/pls/oetut/f?p=514:1

 

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.