VATAN OLDU

ABONE OL
15:31 - 20/05/2022 15:31
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması’nın 60. yılı ile ilgili birçok etkinlikler düzenlendi. Sergi, konser ve belgesel film yapıldı. Her biri diğerinden daha etkili, Almanya tarihi arşivlerine girdi.

İkinci ve üçüncü nesil ebeveynlerinin ve büyükanne babaların anlatamadıklarını anlatan kitaplar yazıyorlar.

Başlığa aldığım kitap, Almanya Nasıl Vatan Oldu, Özcan Mutlu tarafından derlenip yazıldı.

Anne babaları 60 yıl önce Almanya’ya gelen ikinci ve üçüncü nesil 13 kadın,14 erkek 27 gencin hayat hikâyesi Türkçe 280, Almanya 250 sayfaya sığdırılmış.

Türkçe okurları Almanya’da azalıyor. Ama Türkiye’de ön yargısız ilk elden ve dilden yazılmasını çok önemsedim. Zira orada da çok önyargılı bilgiler verildi. Yurtdışı Türklerin tarihi aynı zamanda Türkiye’nin de tarihidir. Bu nedenle kitap tanıtımının Türkiye’de üniversitelerde başlanılması doğru bir etkinliktir. Yüzde seksen gençlerin yurtdışına gitmek istediği duyuluyor. Bilim ve okuma için gidip geri ülkelerine dönsünler. Hak, adalet ve hürriyet arayanlar giderse yağmurdan kaçarken, doluya tutulurlar.

Almanca yazılı kitaptan ikinci, üçüncü ve daha sonraki Türk kökenli nesiller faydalanacak. Aynı zamanda Alman toplumu tarihten ders almak için bu kitabı okuyacak. Göç tarihinde yapılan hataları tekrar etmeyecektir.

Kitabı önce Almanca okudum, sonra aynı merak, heyecan ve duyguyla Türkçe okudum. Her biyografide hem kendi hayatımdan hem de öğrencilerimin yaşamından bildiklerim tekrar gözümde canlandı. Bir gözüm ağlarken, diğer gözüm gülüyordu.

Gençlerin öğrencilik yıllarında karşılaştıkları ayrımcılık, aşağılanma Türk ve Türkiye düşmanlığı satırlarını üzülerek okudum. Önlerine çıkan engelleri yenip bugüne gelmiş ve başarmış olmaları beni teselli etti.

Başaranlar yıllarca görülmedi, topluma gösterilmedi. Gelecek nesiller nasıl ve nereden örnek alacaklar? İşte bu sorunun cevabı bu kitapta. Bu nedenle herkes okumalı ve ikinci bir kitap daha yazılmalı. Okumayanlar da bilirkişi gibi yurtdışı Türkler adına ve hakkında konuşmamalı.

Görülmeyen, bilinmeyen diğer kahramanlar grubu ise iyi yürekli Almanlar. Başaran bu yirmi yedi gence yol gösteren, yardım eden ellerinden tutanlar, kötülerin aştığı yaraları tedavi ediyorlar. Çocukların önüne konan engelleri aşmalarında yardım etmişler.

Almanya tarihi kara lekesinden dolayı, Musevilere karşı düşmanlık, ayrımcılık olursa hemen harekete geçiyorlar. Ama aslında Türk ve Türkiye düşmanlığı da araştırılmalı. Zira bu kötü ruh altmış yıl önce Türk konuk işçilerle başlamadı.

Sabahattin Ali Potsdam’da Türklerin aşağılanma sebebine karşı çıktığı için üniversitede Almanya’dan ayrılmak zorunda kaldığı yıl 1930 idi. Berlin anılarını, Kürk Mantolu Kadın kitabında yazmıştı.

Kitaba önsözü Federal Almanya Cumhurbaşkanı

Frank-Walter Steinmeier şöyle noktalıyor:

”Bu kitaptaki öyküler, herkesin hayallerine ulaşabileceği ve toplumumuzun bundan yararlanabileceği konusunda harikulade örnekler oluşturuyor.”

Doğan Grubu Onursal Başkanı Aydın Doğan da önsözünde şöyle özetliyor:

„Bu kitap, Almanya hakkında hiçbir şey bilmeden, Anadolu’daki güzel köylerini ve yakınlarını artlarında bırakarak bu yolculuğa çıkanları anlatıyor. Doğdukları ülkeyi hiç unutmadan Almanya’yı yeni vatan haline getiren ve yetiştirdikleri evlatlarıyla iki ülkeye de zenginlik katanların destanı. Her iki ülke de kiminin ismi bilinmeyen bu kişileri çok şey borçlu.”

Özcan Mutlu 1968 yılında Gümüşhane/Kelkit’te dünyaya geldi.

1973 yılında beş yaşında iken annesi Almanya’da kalmaya karar verir. 1990 yılında Almanya vatandaşı olduktan sonra, Berlin-Kreuzberg belediye meclisinde Yeşiller Partisi üyesi olarak siyasete başladı. Bununla partinin kapısını Türk kökenli gençlere açmış oldu. 1999-2013 yılları arasında Berlin Eyalet Meclisi’nde, 2013-2017 yılları arasında 18. Dönem Federal Almanya Meclisi’nde milletvekilliği yaptı. Türk-Alman Dostluk Federasyonu Kybele ödülü aldı. Alman UNESCO komisyonu üyesidir.

Yalnız Almanya ve Türkiye’nin değil, dünyanın yüzünü güldüren BioNTech aşısının mucitleri Uğur Şahin ve Özlem Türeci biyografisiyle başlıyor. Uluslararası çapta üne kavuşan kalp cerrahları, atletler, TV programcıları, profesörlükten Michelin yıldızlı restoran işletmeciliğine, milletvekilliğinden bakanlığa dek yükselip çeşitli alanlarda söz sahibi olan, şimdiye kadar gizli kalmış kahramanlar var bu kitapta ve her biri, bir başarı hikâyesinin sembolü.

Biyografilerin seçimi çok çeşitli, öyle zengin ki, Türkiye’de tek tip Almancı yapılan, Almanya’da Almanya pasaportlu Türkler diye çekmeceye sıkıştırılmaya çalışan düşünceleri alt üst etme gücünde her iki toplumu da uyandıracak ve tarihi yeniden yazılacak.

Kitap beş bölümde yazılmış; yola çıkmak, yükselişe geçmek, öne geçmek, direnmek ve varmak. Fotoğraflar ayrı bir renk katıyor ve ilgi kaynağı oluyor.

Bir kısmı Almanya’da dünyaya gelen ve sürekli dışlanıp ötekileştirmeye karşı direnerek başarmış bu gençler, Almanya’yı yeni vatan edinmişler. Gelecek nesillere saçtıkları ışığı iletmek, biz okuyup, yazanların görevi olacak.

Bu kitap gibi, şimdiye kadar gelecek nesillere hiç örnek gösterilmedi. Göçmenler ve çocuklar sürekli negatif, kötü haberlerde Alman medya ve basında yer aldı.

Her birinin verdiği mesajları duyurmak, ayrı bir makale yazılacak nitelikte.

Kitabın telif geliri, yazar tarafından Aydın Doğan Vakfı’nın Güçlü Kızlar Güçlü Yarınlar Eğitim Projesine bağışlanacaktır.

 

Pek çok şeye ulaştık. Ama daha ileride olabilirdik.

Ali Güngörmüş

 

“Reddedilmenin ve dışlanmanın başarısızlıkların ve hayal kırıklıklarının, aynı zamanda cesaret ve umudun, mücadele azminin ve olağanüstü başarıların yürek parçalayıcı öyküleridir bunlar.

İş hayatında, işgücü piyasasında, sporda, sanatta ve kültür dünyasında, araştırmada ve bilimde, siyasette medyada ve toplumun her alanında başaran Yeni Almanların adları;

Fatih, Emre, Sibel, Ceren Aylin.”

Özcan Mutlu

İyi okumalar!

Kaynak olarak faydalandığım bu kitabı yalnız tavsiye etmiyorum, eşe dosta duyurulmalıdır, diyorum.

Orijinal adı:

Özcan Mutlu, Wie Deutschland zur Heimat wurde, 60 Jahre Deutsch-Türkisches Anwerbeabkommen

Correktiv-Verlag, Essen 2021

ISBN: 978-3-948013-15-8

www.correctiv.org

 

Ozcan Mutlu, Almanya Nasıl Vatan Oldu? Türkiye-Almanya İşgücü Anlaşması’nın 60 yılı

Doğan Yayınları, Istanbul 2022

ISBN: 978-625-8090-38-3

www.dogankitap.com.tr

 

 

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.