DOLAR

32,5007

0.26%
EURO

34,5841

0.24%
ALTIN(gr)

2.476,11

-0,27%
BİST 100

9549.63

-0,27%
Üzümde ’erken kesim’ ihracatı olumsuz etkiliyor

Üzümde ’erken kesim’ ihracatı olumsuz etkiliyor

ABONE OL
22:55 - 13/09/2020 22:55
Üzümde ’erken kesim’ ihracatı olumsuz etkiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best
ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

İhracatçılar bu sezon üzümde ‘erken kesim’ krizi yaşandığını, ihracat tarihinin erken açıklanmasının ihracatta sıkıntı yaşattığını belirtiyor. Erken kesim yapılması nedeniyle olgunlaşmamış, ekşi, koruk üzüm gönderilmesi Avrupa ve Rusya pazarını küstürdü.

Yaş meyve ihracatında önemli bir paya sahip olan üzümde bu sezon ‘erken kesim’ yapılması ihracatta krize yol açtı. Erken kesim nedeniyle olgunlaşmamış, sararmamış üzüm gönderilmesi Avrupa ve Rusya pazarında da sıkıntıya yol açtı.

Adalya Dış Ticaret Limited Şirketi, ‘Elele’, ‘Elizi’ ve ‘Efendi’ markaların sahibi önceki dönem BAİB Başkan Yardımcısı Abdullah Bulut, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği tarafından bu yıl üzümde kesim ve ihraç tarihinin 10 gün erken açıklandığını söyledi.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği’nin bu kararına ihracatçılar olarak itiraz ettiklerini ancak kabul ettiremediklerini ifade eden Bulut, ‘’Pazara yeşil, olgunlaşmamış üzüm gitti. Pazar sarı, olgunlaşmış şekerini almış üzüm beklerken yeşil ekşi yani koruk tipi üzüm gitti. Erken kesim yapılması nedeniyle olgunlaşmamış, ekşi, koruk üzüm gönderilmesi Avrupa ve Rusya pazarını küstürdü’’ dedi.

Pandemiden işçi sıkıntısı başladı

Avrupa ve Rusya pazarından bu nedenle talep gelmediğini ifade eden Abdullah Bulut, tam hasat zamanı pandemiden dolayı da firmaların işçi sıkıntısı çektiğini kaydetti. Abdullah Bulut, şöyle devam etti.

‘’Pandemiden dolayı üzüm ihracatçı firmaları işçi çalıştırmakta sıkıntı yaşıyor. Hijyen, sosyal mesafe ve maske takılmasına kesinlikle uyulmalı. Yövmiyeli işçileri, Güneydoğu’dan gelen işçilerimizle karşılaştırmak istemiyoruz. Çünkü yövmiyeli işçilerimiz işleri bitince düğünlere ya da davetlere gidiyor. Ertesi gün de bağlara çalışmaya geliyor. Pandemi nedeniyle ihracatçı firmalar işçi bulmakta sıkıntı yaşıyor. Bir çok firma yarı kapasite çalışıyor. Bu nedenle de ihracat yavaş gidiyor. Talepleri karşılamakta zorlanıyor ve paketlemeyi yetiştiremiyoruz.’’

İhracat

Türkiye, 2020 yılı Ocak-Ağustos döneminde 47 milyon 388 bin dolarlık üzüm ihracatı gerçekleştirdi. 2020’de üzüm ihracatında miktarda yüzde 11, değerde yüzde 9 artış yaşandı.

2019 yılı Ocak-Aralık döneminde Türkiye 207 bin 322 ton üzüm ihracatından 150 milyon 643 bin dolar, 2018 yılında ise 182 bin 90 ton ihracata karşılık 121 milyon 835 bin 791 dolar döviz girdisi sağlanmıştı.

 

 

 

 

 

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.