‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’

‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’

ABONE OL
23:53 - 30/09/2022 23:53
‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

6 yılda bir yapılan ve tamamı yabancılardan oluşan Nürnberg Uyum Meclisi seçimleri bu yıl 9 Ekim 2022 tarihinden gerçekleşecek. Uyum Meclisi’nde bulunan toplam 30 sandalyeden 5 sandalye için 19 Türk aday yarışacak. Yabancıların haklarını korumak için seçilecek olan adayların görüşlerini aldık.

535 bin kişinin yaşadığı Nürnberg’de 170 farklı ülkeden yaklaşık 135 bin yabancı kökenli insan yaşıyor. Bu sayının yaklaşık 18 bini sadece Türk vatandaşı ve Alman vatandaşlığını geçmişlerle birlikte toplam 33 bin Türkiye kökenli bulunuyor. Uyum Meclisi’ne girebilmenin şartları arasında yabancı kökenli olunması en az 6 ay Nürnberg’de yaşamış olması gerekiyor. Uyum Meclisi’ne 1 Azerbaycanlı, 18 Türk kökenli olmak üzere toplam 78 farklı ülke kökenli aday seçime katılarak kazanabilmek için yarışacak. Bir seçmenin toplam 12 oy hakkı bulunuyor. Seçmen 12 oyun en fazla 3 oyunu bir adaya verebilecek veya birer, ikişer oyu adaylara dağıtabilecek. Mektupla oy kullanma olmayacağından 9 Ekim’de belirlenen noktalarda 08:00-18:00 saatleri arasında oy kullanılabilecek. Seçim gününde oy vermeye gidemeyecekler için 4-7 Ekim tarihlerinde Nürnberg Belediye binasının birinci katındaki 105 No’lu odada oyunu kullanabilecekler.

Uyum Meclisi seçim listesinde yer alan Türkiye kökenli adayların isim listesi:
CSU Union Nürnberg listesinde yer alan 3 Türkiye kökenli aday: Betül Özen, Ramazan Avcı ve Hülya Bilir.
SPD International Listesinde yer alan 2 Türkiye kökenli aday: Celalettin Avcı ve Özlem Öz
Bağımsızlar listede yer alan 4 Türkiye kökenli aday: Celal Turhan, Ebru Sarı, Engin Güleç ve Sevilay Süleymanoğlu
Die Hay (m)at Listesinde yer alan 1 Türkiye kökenli aday: Gizem Fesli
Die Linke Listesinde yer alan 2 Türkiye kökenli aday: Metin Sert ve Mustafa Güleç
Türk Nürnberg Listesinde yer alan 1 Azerbaycan ve 3 Türk kökenli aday: İlhan Postaloğlu, Ali Aslan, Cengiz Avcı, Vusala Zeynalova
Dil Demokratiche Listesinde yer alan 3 Türkiye kökenli aday: Evrim Çelik, Kamber Özdemir ve Hatice Polat

‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’

YABANCI DÜŞMANLIĞIYLA MÜCADELEYE DEVAM
İlhan Postaloğlu (Türk Nürnberg 803): Yaşadığımız ülkede uyuma evet asimilasyona hayır diyoruz. Vatandaşlarımıza faydalı olabilmek için eski adıyla Yabancılar Meclisi ve şimdiki adıyla Uyum Meclisi’nde 20 senedir hizmet vermekteyim. 2023’e kadar Uyum Meclisi başkanlığını yapmaktayım. İçinde yaşadığımız ülkede barış ve huzur içinde yaşamak hepimizin arzusudur. Uyum içinde yaşayabilmek için öncelikle dil bilgilerimizi çok iyi seviyeye getirmek zorundayız. Almancanın yanında anadilimiz Türkçeyi çok iyi öğrenerek, özümüzü, benliğimizi kaybetmeden bu ülkede yaşamalıyız. 60 yıllık bir göç hikâyemiz var. Birinci neslin emeği hiçbir şekilde unutulmaz ve saygıya değerdir. Nürnberg’de yaşayan göçmen uyruklu insanlarız ve biz hepimiz Nürnbergliyiz. Bizler yabancı uyruklu insanların kamuda daha fazla istihdam edilmesini, yerel seçimlerde oy hakkımızın olmasını, uzun süredir Almanya’da yaşayan insanlarımıza çifte vatandaşlık verilmesini federal hükümetten talep ediyoruz. Ayrımcılıkla, yabancı düşmanlığıyla, dinlere olan düşmanlıkla mücadele ettik ve etmeye de devam edeceğiz.

‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’

BENİM ÇEKTİĞİM ZORLUKLARI ÇEKMESİNLER
Vusala Zeynalova (Türk Nürnberg 804): Nürnberg’e 23 sene önce ailemle mülteci olarak Azerbaycan’dan geldik. Dilini, kültürünü ve eğitim sistemini bilmeden kendime bir yol çizmeye çalıştım. Çok zor olsa da bunu başardım. Almanya’ya gelen göçmen çocuklarımız ve gençlerimiz benim çektiğim zorlukları çekmeden okuyup, iyi meslek sahibi kendi ve yaşadığı topluma faydalı insan olsunlar diye 9 Ekim’de yapılacak Uyum Meclisi seçiminde 804 No’lu sıradan aday oldum. Tanımadıkları bir ülkeye gelmek çocukların değil velilerin kararıydı. Annelere, babalara eğitimin ne kadar önemli olduğunu ve Almanya’daki eğitim sistemini anlatmak ve bilgilendirmek çok önemli. Ben bu göreve talibim. Velilerimiz Almanya’nın eğitim sistemi konusunda bilgiye sahip olmazsa, çocuğuna eğitimde doğru yolu gösteremez. Bizler bu toplumun parçasıyız. Amacım eğitimde, iş hayatında ve toplumda eşitliğin sağlanması.

‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’

ÖNERİM EĞİTİM VE MESLEK HAYATINDA EŞİTLİK
Ali Arslan (Türk Nürnberg 801): Nürnberg’de yaşamaktayım. 2016’dan beri Uyum ve Entegre Meclisi üyesi ve şu an 2. Başkan olarak görevimi en iyi şekil de yürütmekteyim. Kendim 35 senedir kamu görevlisi olarak çalışmaktayım. Zaten bir ayağım bu işlerin içinde olduğu için Uyum Meclisi görevimizde yabancılık çekmedik ve en iyi şekilde adapte olduk. Bildiğiniz üzere uyum ve entegre seçimleri 9 Ekim’de olacak. Başlıca amacımız, Tüm vatandaşlarımızı seçime yöneltmek varlıklarını ve demokratik haklarını sandığa yansıtması. Ancak bu şekilde varlığımızın ve çokluğumuzun dikkate alınmasını sağlarız. Başlıca dikkate alınması gereken önerilerim arasında eğitimde ve meslek hayatında eşitlik sağlanmasıdır. Siyasi seçimler de vaat edilen sözlerin yerine getirilmesi. Örneğin, ödenebilir kiralık dairelerin oluşturulması ve çifte vatandaşlık hakkı gibi konuların hepsini sıralamaya kalksak yer kalmayacaktır. Uyum Meclisi’nde deneyimli biri olarak seçilirsem hazırladığım projelerin ve belediyeye verilecek önerilerin devam etmesini sağlarım.

‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’

YOL GÖSTERMEK İÇİN SEÇİMDE ADAYIM
Ebru Sarı (Bağımsızlar 918): İstanbul doğumluyum. 17 ve 10 yaşlarında iki erkek evladı olan bir anneyim. CHP Kuzey Bavyera Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Kadın Kolları Başkanıyım. Aynı zamanda Göçmen Kadınlar Nürnberg Sosyal Medya Topluluğu kurucusu ve yöneticisiyim. 5 yıl önce ailem ile birlikte göç ettiğim Almanya’da, ilk etapta yaşadığımız zorlukları görünce göçmen bir aile olarak bu yolda gelen ve yeni gelecek olan göçmenlerimize destek olmak, yol gösterebilmek ve haklarımızı hep birlikte öğrenmek için Nürnberg’de 9 Ekim’de yapılacak seçimde adayım. Hepimizin de bildiği gibi her yıl Türkiye’den binlerce kişi göç etmekte ve Uyum Meclisi’nin önemi gün geçtikçe daha da artmaktadır. Halihazırda yeni göç etmiş insanların Almanya’ya uyum süreçlerini kolaylaştırmak adına çeşitli platformlarda, çeşitli aktiviteler yürütmekteyim. Bu bağlamda çalışmalarımı aynı ciddiyet ve özveri ile Uyum Meclisi’ne taşımayı planlıyorum.

‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’

IRKÇILIKLA MÜCADELEDE SESİMİZİ YÜKSELTELİM
Celal Turhan (Bağımsızlar Listesi 925): Uyum Meclisi’ne bağımsız adayım. Schlau eğitim merkezinde uzman meslek eğitimci olarak çalışıyorum. Meslek eğitim danışmanlığı yapıyorum. Göçmenlerin iyi bir eğitimle kaliteli meslek bulmalarına yönelik hazırlanan projeleri uygulayama koyuyorum. Göçmenlerin daha rahat bir yaşama kavuşmasını ve gençlerin daha kaliteli iyi meslek eğitim almaları için çaba sarf ediyorum. Din, dil, ırk ve renk ayırımı yapmadan göçmenlerin sorunlarını Meclis’e taşımak ve sorunların çözümü için çaba sarf etmek istiyorum. Birlik, beraberlik, dayanışma, barış ve uyum içinde bir yaşam için ırkçılıkla mücadelede sesimizi yükseltelim. Nürnberg’e kültür, sanat ve eğitim alanında katkı sunacağım ve ırkçılıkla mücadele edeceğim. Demokratların, mazlumların ve tüm göçmenlerin daha geniş ekonomik, demokratik, sosyo-kültürel haklar için oylarınıza talibim.

‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’

HERKESİN SESİ OLMAK İSTİYORUM
Sevilay Süleymanoğlu (Bağımsızlar Listesi 924): 1978 Türkiye doğumluyum, evli ve iki çocuk annesiyim. Göçmen bir işçi ailesinin tek çocuğu olarak, henüz bir yaşımı doldurmadan, Erlangen’e gelip burada büyüyüp okulumu bir Türk sınıfında tamamlayarak, (Rechtsanwaltsfachangestellte) avukat asistanı olarak meslek eğitimimi 1998’de tamamladım ve 2014’ten beri de Stadt Nürnberg’de Jobcenter’de çalışmaktayım. Ömrüm boyunca kendi ailemin olsun çevremin olsun ne gibi zorluklarla karşılaştıklarına şahit oldum ve bunları gidermeye çabaladım. Bu sayede tercümanlık benim için bir hobi haline geldi ve hiçbir şey yapamasam bile en azından dil bariyerini ortadan kaldırmakta yardımcı oldum. Şimdi de burada yaşayan herkesin sesi olmak istiyorum.

‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’

GÖÇMENLER BU ÜLKEYE ÇİLE ÇEKMEYE GELMEDİ
Gizem Fesli (Die Hay (m)at 302): Nürnberg’de yaşamaktayım. Göçmen bir ailenin çocuğuyum. Öğretmenim. Yerel seçimler dahil tüm seçimlerde herkesin oy kullanmasına izin verilmelidir. Göçmenler bu ülkeye çile çekmeye gelmedi. Bu ülkeye vergilerin veren, çok konuda katkı sunan göçmen vatandaşlarımız Alman kurumlarına bir iş yaptırmaya gittiklerinde ayırımcılık ve ırkçılık görmesin. Tüm insanlar eşit muamele görmelidir. Yaşadığımız toplumda birbirimize daha fazla saygı göstermeliyiz. Çocuklarımız ve gençlerimizin başarılarını artması eğitime bağlıdır. Aileler çocukları ile empati kurup yakından ilgilensin. Nürnberg Belediyesi, çarşıya giren araçların sayılarını azaltsın. İnsanların daha rahat gezebileceği, dinlenebileceği yeşil alanlar ile daha uygun kiralarla oturacağı toplu konutlar yapılsın.

‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’

DENEYİMLERİMİ PAYLAŞMAK İSTİYORUM
Celalattin Avcı (SPD International 702): Ankaralıyım, üç çocuk babasıyım. Elektrik ve elektronik mesleğim var. Nürnberg’de se-ka GmbH’nın sahibiyim. Nürnberg Uyum Meclisi’ne SPD International Listesi’nden adayım. Seçilme durumumda senelerce okulda başarısız gençlerin başarılarını artırmak için çalışmalar yapan kurucusu olduğum Global Veliler Derneğindeki bilgilerimi deneyimlerimi diğer derneklerle paylaşmak istiyorum. Eğitim, öğretim alanında kurumsal olarak, meslek eğitimine yönelik bilgilendirme ve danışmanlık yapmak istiyorum. Vatandaşlarımız 12 oy hakkımdan 3 oyu bana verseler yeterlidir.

‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’

SEÇME HAKKINIZI KULLANIN
Özlem Öz (SPD International 709): 1978 yılında Nürnberg’de işçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldim. 80’li yıllarda birçok göçmen ailenin yaptığı gibi ortaokul, lise ve üniversite eğitimimi Türkiye’de tamamladım. 2000 yılında Almanya’ya yetişkin bir birey olarak döndüğümde, diplomam Almanya’da onanmadı ve ben burada meslek sahibi olabilmek için Pedagoji ve Sosyoloji üzerine Master yapmak zorunda kaldım. Pedagog ve sosyolog olarak çalışmaktayım. 2006 senesinden beridir Internationales Frauen- und Maedchenzentrum’un yöneticiliğini yapmaktayım. Ağırlıklı olarak çocuk ve gençlerimizin daha iyi bir geleceğinin olması adına ders yardımı (Nachhilfe) kursları sunuyorum ve sosyal danışmanlık hizmeti veriyorum. İşimden dolayı her gün kurumuza gelen ailelerin, kadınların, gençlerimizin ve çocuklarımızın sorunlarını çözmeye, yaşamlarını bir nebze de olsa kolaylaştırmaya çalışıyorum. Tüm Nürnbergli seçmenlerden ricam seçme haklarını kullanmalarıdır. Sizlerin desteğine ihtiyacım var.

‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’

İNSANLARIMIZ HAKLARINA DAHA KOLAY ULAŞSIN
Hülya Bilir (International Union Nürnberg 602): Evli ve 2 çocuk annesiyim. Hukuk fakültesi mezunuyum. Yıllardır yabancı kökenli insanların çektikleri sorunları yakinen görüyor ve mümkün olabildiğince yardımcı oluyorum. Kurumlar ile bir hukukçu olarak görüştüğümde haklarımızı bildiğimiz ve sonuna kadar da talep ettiğimiz için sonucu daha çabuk elde ediyoruz fakat bu durum haliyle insanımızı yoruyor. Ben istiyorum ki bu sorunlar hiç yaşanmasın, insanımız daha çok destek görsün, daha kolay hakkına ulaşabilsin. Madem Uyum Meclisi diye bir kurum var, sorunların hepsi burada işlenip Belediye Meclisi’ne taşınıp orda kalmasın. Oradan çözüm elde etmeden geri dönülmesin. Uyum Meclisi’ni şimdiki halinden daha aktif bir hale getirmek istiyorum. Meclis’in yetki alanını, Meclis tüzüğünde yer alan maddelerden yola çıkarak maksimum imkân elde etmek istiyorum. Çok daha fazla imkânımız olmalı, bunları artık ivedilikle talep etmek zorundayız. Tüm göçmen kökenli halkın ana sorunu dil eksikliğidir. Dil ile eğitim gelir. Alman diline hakim olanlar inanın haklarını daha kolay savunurlar. Bu yüzden en başta dil ve eğitim imkânlarını genişletmemiz gerekir.

‘Uyuma evet, asimilasyona hayır’

AVRUPA’DA BAŞÖRTÜLÜ MÜSLÜMAN OLMAK ÇOK ZOR
Metin Sert ( Die Linke International 407): 1958 doğuluyum. 1973 senesinden beri Almanya’da yaşamaktayım. Sol Parti üyesiyim. Nürnberg Sosyal ve siyasal yaşamına hep ilgi duydum ve katkı sunmaya çalıştım. Göçmenlerin hakkını savunmaktayım. Alman vatandaşı olmayan göçmenler için yerel yönetimlere aktif katılabilmelerini savunuyorum. Avrupa’da başörtülü bir Müslüman olmak çok zor. Her zaman ırkçılığa ve her türlü ayrımcılığa karşı çıkıyorum. Göçmenlerin haklarını savunmaya devam etmek ve sorunlarının çözümü için uğraşmak istiyorum.

ha-ber.com/İlhan BABA / NÜRNBERG
Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.