Uygur Kadınları İstanbul’da Çin’i Protesto Etti

Uygur Kadınları İstanbul’da Çin’i Protesto Etti

ABONE OL
00:23 - 09/03/2021 00:23
Uygur Kadınları İstanbul’da Çin’i Protesto Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’daki Çin Başkonsolosluğu yakınlarında toplanan yaklaşık 200 kadar Doğu Türkistanlı kadın, Çin’deki yakınlarının zorla kamplara kapatılması ve yakınlarından haber alamadıkları gerekçesiyle protesto gösterisi düzenledi.

“İnsan hakları Uygurlar’a gelince geçerli değil mi”

Başkonsolosluk önündeki eylemde VOA Türkçe’ye konuşan Medine Nazimi, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere Uygurlar’ın çok kötü şartlar altında Çin’deki kamplarda tutulduğunu ifade etti. Nazimi, “Kadınlarımızın onuru ayaklar altında ezilirken ben onların sesi olarak buraya geldim. Onların hislerine tercüman olarak dünyaya haykırıyorum. Biz 21. yüzyılda insanlık dışı muamelelere maruz kalırken siz bu zulme sessiz mi kalacaksınız? Hani kadın hakları vardı, çocuk hakları vardı, insan hakları vardı? Sizin bu haklarınız biz Uygurlar’a gelince geçerli değil mi? Tüm dünya liderlerine, dünya insan hakları örgütlerine sesleniyorum. Biz de kadınız, biz de anneliğimizi onurumuzla yaşamak istiyoruz. Gelin el ele olalım. Çin’in bu zulmüne karşı dimdik duralım. Lütfen sesimize ses olun” dedi.

Uluslararası toplum, 2017 yılından bu yana Çin’i, bir milyondan fazla Uygur’u keyfi olarak gözaltına alıp toplama kamplarına kapatmakla suçluyor. İnsan hakları örgütleri, gözaltına alınanların beyin yıkama programlarına tabi tutulduklarını ve Müslüman olduklarını reddetmeye zorlandıklarını söylüyor.

Çinli yetkililerse suçlamaları kabul etmiyor. Son olarak Pazar günü düzenlenen yıllık basın toplantısında konuşan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Batılı siyasetçilerin Şincan özerk bölgesinde olanlara dair yalanlara inanmayı tercih ettiğini belirterek Çin’in kapısının bölgeyi ziyaret etmek isteyenlere açık olduğunu aktardı.

VOA tarafından geçilen Uygur Kadınları İstanbul’da Çin’i Protesto Etti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Uygur Kadınları İstanbul’da Çin’i Protesto Etti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Uygur Kadınları İstanbul’da Çin’i Protesto Etti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.