Utku Çakırözer: Bu yapılan gurbetçiye eziyettir!

Utku Çakırözer: Bu yapılan gurbetçiye eziyettir!

ABONE OL
23:33 - 06/05/2021 23:33
Utku Çakırözer: Bu yapılan gurbetçiye eziyettir!
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupalı Türklere taşıt kolaylığı salgın bitmeden kısıtlandı, binlerce mağduriyet doğdu. İki yıl koşulsuz kalış’ iznine sessiz son!

Ticaret Bakanlığı’nın yurt dışında yaşayan Türklere pandemi döneminde getirilen ‘taşıtlarını iki yıl yeniden Türkiye’de bulundurma’ hakkının kısıtlanması binlerce gurbetçiyi mağdur etti. Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün yeni uygulamasını TBMM gündemine taşıyan TBMM Yurtdışı Türkler Alt Komisyonu Üyesi CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Yurtdışında yaşayan Türklerin bir bölümü Türkiye’ye geldiklerinde arabalarını da getiriyor. Ancak birçoğu salgın döneminde yaşadıkları ülkelerine dönemediler. Bu yüzden araçlarını Türkiye’de bulundurma koşulları salgın döneminde esnetildi, aracın altı ay yurtdışında kalma ön koşulu aranmaksızın iki yıl Türkiye’de kalmasına imkan sağlanmıştı. Ama şimdi, 8 Nisan’da Gümrük Müdürlüklerine gönderilen bir yazıyla kolaylık sağlayan mevcut uygulama durdurularak, ‘altı ay yurtdışında bulundurma’ koşulu yeniden getirildi. Ve buna uymayanlara da arabalarını sadece bir ay Türkiye’de bulundurma izni verilmekte. Ortada binlerce gurbetçimizin yaşadığı mağduriyetler var. Ticaret Bakanlığı, gurbetçiye eziyete dönüşen bu son uygulamaya derhal son vermeli, salgın bitene kadar yurtdışında yaşayan Türklerin lehine olan kolaylıkların, avantajların sürdürülmesini sağlamalıdır”

BİNLERCE GURBETÇİ MAĞDUR

Avrupa’da yaşayan Türklerin, Türkiye’ye getirdikleri araçlar 2 yıl ülkede kalabiliyor. Araçların Türkiye’ye yeniden girebilmesi için 185 gün yurt dışında kalmış olma şartı vardı. Pandemi döneminde birçok gurbetçi yaşadıkları ülkeye dönemediği için, bu koşul 14 Ekim 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile 15 güne indirildi. 8 Nisan 2021 tarihinde Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından tüm Gümrük Müdürlüklerine gönderilen yeni bir yazı ile yurtdışındaki Türklere sağlanan bu kolaylık iptal edildi. Yurtdışına çıkıp tekrar taşıtlarıyla Türkiye’ye girmek isteyenlerden yeniden 185 gün dışarıda kalma şartı aranır oldu. Son değişiklikten haberi olmayan binlerce gurbetçi mağdur olurken, TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu üyesi CHP’li Utku Çakırözer yaşanan sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı.

PANDEMİ BİTMEDEN DEĞİŞTİRİLMESİN

TBMM’de Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Çakırözer, “Covid 19 salgınının tam kapanma, testler ve aşı uygulamaları da eklenince ne kadar devam edeceği belirsizliğini korumakta. Ülkemizde bulunan binlerce gurbetçimizin kişisel taşıtlarıyla ilgili yaşanan büyük sıkıntı bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Pandemi nedeniyle sağlanan kolaylıkların salgın bitene kadar yürürlükte kalmasına büyük ihtiyaç var. Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından sınır kapılarına gönderilen ve mağduriyetlerin kaynağı bu son yazı yürürlükten kaldırılmalı, Cumhurbaşkanı kararıyla getirilen kolaylık sürdürülmeli ve Gümrükler Genel Müdürlüğünün tek taraflı getirmiş olduğu bir yorumla bu hak kısıtlanmamalıdır.” dedi.

NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?

Çakırözer, gurbetçilerin taşıtlarıyla ilgili yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için Bakan Muş’a şu soruları yöneltti:

“Yurtdışında yaşayan Türklere ait yılda ortalama kaç araç Türkiye’ye giriş yapmakta? Bu araçların Türkiye’de kalış süreleri ortalama ne kadardır?  Yurtdışında yaşayan Türklere pandemi döneminde araçlarını yeniden Türkiye’de tutmaları için sağlanan kolaylıktan kaç kişi yararlandı? Bu uygulama kim tarafından ve neden birden bire kaldırıldı? Son değişiklikten kaç vatandaşımız olumsuz etkilendi? ”

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.