UNUTMABENI

ABONE OL
11:52 - 21/10/2022 11:52
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Botanik, bitkileri inceleyen bilim dalında otsu bir bitki adı unutmabeni (Myosotis scorpioides L.). İkiçeneklilerden, çoğunlukla mavi, bazen de pembe renkte küçük çiçekler açar. Güzel bir kır çiçeği.

Unutkanlık hastalığı Demenz ise bu çiçek gibi güzel değil. İnsanın kendi geçmişini unutma, hatta aile fertlerini dahi tanıyamama. En çok tanınan hastalık ve sık karşılaşılan Demenz hastalığı Alzheimer’dir.

Beyinde düşünme, hatırlama ve tanımayı idare eden hücrelerin yavaş yavaş ölmesi. Depresyon Parkinson gibi hastalıklar Demenz hastalığına sebep olabiliyor. Ruhsal hastalıklar, aşırı korku düşünce, dikkat etme gücünü zayıflatıyor.

Hastalığını yavaş yavaş ilerlediğini hisseden tanınmış insanlar, izole hayatına geçmeden önce tanıdık yaşam çevrelerinden, sevdiklerinden resmen vedalaşıyorlar.

Hastalığın sebebi, ilerleme ve tedavisini elbette uzman olan doktorlardan öğrenmek mümkündür.

Can dostum İlkay Hanım bazı şeyleri unutmaya başlayınca telaşlandı. Kullandığı eşyaları yerine koymadı, bazı şeyleri nereye koyduğunu hatırlayamadı. Bu nedenle araştırıp, unutkanlık hakkında yazmaya karar verdim.

Arkadaşım bir hafta boyunca antibiyotik alıyordu. İlâcın açıklama kâğıdını okudum. Unutkanlığa sebep olabilir, yan etkisini okuyunca rahatladık. İlaç alma zamanı bitince unutkanlığı da geçti.

Bazı ilâçların yan etkisi unutkanlık yapabiliyor. Antibiyotik hastalık yapan bakteriyle birlikte faydalı bakterileri de öldürüyor.

Aşırı alkol alma beyinde hafıza görevi olan hücrelerde hasar açıyor. Yaş ilerledikçe daha belirgin unutmaya sebep oluyor.

Dalgınlık, sorun ve problemler unutkanlığa sebep olabiliyor. Aynı anda birkaç iş yapma dikkati dağıtıyor.

Mobil telefon kullanmayı tutku haline getiren öğrenciler öğrendiklerini unutur, öğrenmede zorluk çeker. Bu nedenle anne baba çocuğun mobil telefon ve internet kullanmada zamanı sınırlamalıdır. Ders çalışırken telefonu uzaklaştırmalıdır.

Stres iş yapmayı körükler, pozitif etki yapar. Fakat aşırısı beyinde kortizol hormon salgısı fazla olunca sinir hücrelerine zarar verir. Bu durumda öğrenilenlerin bir kısmını unutma görülür. Bellekte kalmaz, anımsamaz, dalgınlıkla bir şeyini bir yerde bırakır. Tren ve otobüste unutulan eşyalar alınmazsa satılıyor.

Acı bir ölüm veya kaza haberi unutkanlık yapabilir. Telaş içinde birdenbire en yakın aile ferdini bile tanıyamaz, hatırlayamaz insan.

Huzurlu bir uyku ve rüya vücuda fiziki ve ruhsal gıda etkisi yapar. Zihinde hijyen ve temizlik görevini yerine getirir. Bu nedenle uykusuzluk ve zihinsel yorgunlukta unutmaya sebep olabilir. Derin uykuda gündüz yaşananlar, deneyim ve duyguların dengelenmesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde dikkat dağınıklığı ve unutkanlık kaçınılmaz. Bu durumda sağlık yardımı almak, dinlenmek veya meditasyon gibi egzersizlerden fayda sağlamazsa uyku ilâcına başvurulabilir.

Az su içme, susuzluk vücutta fiziki ve ruhsal sorunlar yaratır. Bu durumda kan koyulaşır, pıhtılaşırsa baş ağrısı, akılda tutamama, öğrenme sorunu unutkanlık yapar.

Kan dolaşımında bir sıkıntı olursa, beyin yeterli oksijen alamaz. Bilhassa yaşlılarda görülen bu durumda uzman doktorlardan yardım almak gerekir.

O halde unutma durumu olunca hemen telaşa kapılmamalı. Sakin olup, sebebi araştırmalı. Önce en iyi doktor kendini tanımak deyip, yaşam hakkında düşünerek çare aradıktan sonra doktora gitmeli.

Doktorlardan randevu almak çok zaman alıyor. Rahat beklemek için en iyi çare bilgi sahibi olmaktır.

Çocuklukta veya gençlikte geçen acı veren anılar unutulur. Bu beynin doğal çalışmasından kaynaklanır. Acı acıyı unutturur. Öğrenilen bazı şeyler unutulur, ki yeni öğrenmeye beyin hazırlansın. İnternet beynin çalışmasından örnek alınarak yapılmıştır. Bazı anılar şarkı, hikâye ve roman okurken tekrar zihinde canlanır. İlkokulda öğrenilen şeyler kolay kolay unutulmaz, bu nedenle temel öğrenim çok önemlidir.

Eski dostlar şarkısı çok seviliyor. Hayatta eskimeyen tek şey dostluktur. Unutulmuşsa artık dostlukta sona ermiştir. Bazı şiir ve şarkılar zamana, mantığa uymuyorsa yeni şeyler söylemek ve yazmak lâzım.

İyi ki yazı icat edildi. Yoksa tarih unutulurdu. Söz uçar yazı kalır. Yazılan tarihi kimse değiştiremez, yok edemez. Bu nedenle müze ve arşivler insanlık tarihinde çok önemlidir. Önemli olayları not etmeyi alışkanlık haline getirmeli.

Tarihte en iyi örneği Mustafa Kemal Atatürk yazarak, Türk halkına miras olarak bırakmıştır. NUTUK çok önemli tarihi ve edebi bir eserdir. Güncel Türkçe’ye uyarlanmış hali başucu kitabım oldu. Öğrencim hediye etmişti, hediyelerin en güzeli.

Yazılan makaleler de zamanın şahididir. Gelecek nesillere miras olarak kalacaktır. Ben beni unutmadan yazmaya devam edeceğim.

Yayın yönetmenlerimizin arşivleri iyi saklayacağından eminim.

Anılarla kalın!

İlter Gözkaya-Holzhey

eMail: [email protected]

 

Not:

Bayramlarda, yaş günlerinde ve yılbaşında en güzel hediye kitabı bugünkü dille:

Kemal Atatürk, NUTUK, 1919-1927, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, 1998

ISBN 975-16-0401-X

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.