DOLAR

32,5363

0.26%
EURO

34,8911

0.46%
ALTIN(gr)

2.484,86

0,94%
BİST 100

9530.47

0,94%
Umudunu 2021’e bırakan turizm sektörü imtiyazlı destek bekliyor

Umudunu 2021’e bırakan turizm sektörü imtiyazlı destek bekliyor

ABONE OL
22:08 - 28/10/2020 22:08
Umudunu 2021’e bırakan turizm sektörü imtiyazlı destek bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurul Başkanı Firuz Bağlıkaya, pandemi nedeniyle tüm dünyada turizm sektörünün durma noktasına gelmesine rağmen Türkiye’nin turist aldığını belirterek, 2021 yılının daha iyi olacağını kaydetti.

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Finans Derneği tarafından online düzenlenen ve moderatörlüğünü Prof. Dr. M. Başaran Öztürk’ün yaptığı toplantıda ‘’Pandeminin Türkiye Turizmine Etkisi ve Normalleşme Süreci’’ konusunu anlattı.

Tüm dünyada turizm sektörünün durduğunu, ancak Türkiye’nin tüm olumsuzluklara rağmen turist geldiğini belirten Firuz Bağlıkaya, geçen yıla göre turizmdeki kayıpların yüzde 60 civarında olduğunu söyledi.

2021 umut yılı olacak

Son 5 yılda 3 büyük kriz yaşayan Türkiye’nin krizlerde büyük deneyim kazandığını ve krizlerle baş edebildiğini ifade eden Bağlıkaya, şunları kaydetti.

‘’Eğer pandemi süreci devam ederse 2021 yılı da bu sezon gibi olabilir. Ancak, aşının bulunması gibi etkenlerle sektör, pandeminin hafifleyeceği umudu taşıyor. Kış sezonunda sayılar artıyor. 2021 yılı 2020’den daha iyi olacak. Yeni teknolojiler, tıptaki gelişmeleri düşünürsek pandemi 2020’de daha da hafifleyecek umudu taşıyoruz. İnsanlar evlerinde yoruldu. Memleketlerini özler gibi Türkiye’yi özlüyorlar.  Pandemi sürecinde kredi öteleme ve ertelemeler hayati önem taşıyor. Sektörde tekeri döndürecek kredilere, desteklere ihtiyaç var.’’

Pandemi sürecinde küçük butik otellerin, doğa, karavan, villa kiralama ve tekne turizminin ilgi gördüğünü, tüketici taleplerinin değiştiğini ifade eden Bağlıkaya, şöyle devam etti.

‘’Pandemide tatil tercihleri de değişti. Macera turizminde artış var. 2020’de rağmen macera turizminde bir artış var. TÜRSAB araştırmasında da oda sayısı az olan butik oteller ilgi gördü. Karavan ve araçla seyahat arttı. İnternetten villa kiralama sayıları 6 kat artmış. Villa kiralamalarda haftalık 6-9 bin liradan satışlar yapıldı. Kamping turizmi gelişiyor. Türkiye’de halen 15 kamping alanı var. Bu sayıları artırmalıyız. Karavan kapasitesini karşılayacak durumda değiliz. Kamping alanları artırılmalı ve karavan turizmine göre ayarlanmalı. Yeni rotalar belirlenmeli. Türkiye, yeni trendler de de çok avantalı…’’

Turizmin her ülkenin kendi bulunduğu coğrafyada yapıldığını anlatan Firüz Bağlıkaya, şöyle konuştu.

‘’Türkiye’nin bulunduğu 4 saatlik uçuş mesafesindeki coğrafyada 850-900 milyon nüfus var. En çok seyahat edilen bizim bölgemiz. Pandemide turizmde en az etkilenen yine Türkiye oldu. Ülkemize Ukraya, Rusya ve Almanya’dan turist geldi. Yunanistan’a, İspanya’ya İtalya’ya turist gitmedi. Türkiye krizlerde çok tecrübeli… En azından Türkiye turist aldı. Diğer ülkeler turizme kapalı kaldı.’’

Sağlık turizmi

Türkiye’nin sağlık turizminde çok iyi sınav verdiğini anımsatan TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, ‘’Pandemi sürecinde doktorlarımız, sağlık çalışanlarımız göz kamaştırdı. Türkiye sağlık turizminde krizden fırsat yaratıyor. Suudi, diğer Arap ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri dışında Avrupa’dan da yeni dönemde hasta alabileceğiz’’ diye konuştu.

-İmtiyazlı destekler

Turizmin Türkiye cari açığını kapatacak dövizi sağlayan sektör olduğunu anlatan Firüz Bağlıkaya, şunları kaydetti.

‘’Sektör olarak imtiyazlı teşvikler ve destekler bekliyoruz. Ama ülkemizin olanakları da kısıtlı… Destekler tüm sektörlere yansıtıldığı gibi turizme de yansıtılıyor.  Hibe beklenti vardı. KOBİ’ler için ucuz ve uzun vadeli krediler çok önemli. THY’ye sağlanan ayrımcılığı seyahat acenteleri için de istedik ama olmadı. Seyahat acenteleri mağdur oldu.’’

Konaklama Vergisi

Avrupa’da konaklama vergisinin yerel yönetimler tarafından alındığına dikkat çeken Bağlıkaya, şöyle devam etti.

‘’Konaklama vergisini yurtdışında yerel yönetimler alıyor. Konaklama vergisini müşteri otele geldiğinde öder. Bize konaklama vergisi merkezi vergi sistemi haline getirildi. TTGA tarafından toplanan gelirlerin kriz dönemlerinde turizmcilere verilmesi talep edildi ancak kabul görmedi.’’

Kripto, digital paralar

Bazı ülkelerde bazı yatırımlarda Bitcoin gibi sanal, dijital para kullanıldığını anımsatan Bağlıkaya, ‘’Ülkemizde sanal para kullanımı ile ilgili bir düzenleme yok. Alt yapı da uygun değil. Dijital para kullanımı Türkiye’de çok zor görünüyor. Belki çok uzun süre sonra yasal düzenleme yapıldıktan sonra kullanılabilinir’’ dedi.

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, kongre ve kruvaziyer turizmin de koşulların normalleşmesi halinde bile en az 2 yıl içinde toparlanabileceğini sözlerine ekledi.

 

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.