“Umudu Sağlamak İçin Birlik Olmalıyız”

“Umudu Sağlamak İçin Birlik Olmalıyız”

ABONE OL
16:40 - 21/09/2022 16:40
“Umudu Sağlamak İçin Birlik Olmalıyız”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 77. BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, dünyanın içinde bulunduğu bölünmelerin üstesinden gelmek, kargaşa yerine umut sağlamak için tüm ülkelere birlik olma çağrısında bulundu.

Genel Sekreter Guterres, jeopolitik tıkanıkların, diyalog ve birlikte problem çözme unsurlarını baltalığını belirterek, “Gerçek şu ki işbirliği ve diyalog mantığının ileriye giden tek yol olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Tek başına hiçbir güç veya grup söz sahibi olamaz. Hiçbir büyük küresel zorluk, birlikte hareket etmeden çözülemez. Bizim bir dünya koalisyonuna ihtiyacımız var. Böyle bir koalisyon, bölünmelerin üstesinden gelmeli. Birleşmiş Milletler‘in temel misyonunu güçlendirmekten başlayarak dünyada barışı sağlamalı, barışı sürdürmeli ve birlikte hareket etmeliyiz” dedi.

“Dünyada jeopolitik gerilimler bizi bu duruma getirdi”

BM Genel Sekreteri Guterres, dünyanın her yerinden insanlar yardım ve umut için haykırdığını belirterek, ”İklim değişikliğinden, çatışmalara, sürdürülebilir kalkınmanın güvence altına alınmasına kadar büyük zorluklara yönelik uluslararası çaba ve hareketler felç oldu. Dünyadaki jeopolitik gerilimler bizi bu duruma getirdi. Dünyamızın başı büyük dertte. Bölünmeler derinleşiyor. Eşitsizlikler giderek daha da büyüyor. Zorluklar yayılıyor ama umuda ihtiyacımız var. Her alanda umuda ve harekete geçmeye ihtiyacımız var” diye konuştu.

“Türkiye’nin desteğiyle çok taraflı diplomasinin başarısı sağlandı”

BM Genel Sekreteri Guterres, Ukrayna–Rusya savaşıyla ortaya çıkan tahıl krizinin çözümünden duyduğu memnuniyeti vurguladı.

Guterres, ”BM bayrağı yüksekte ve gururla dalgalanarak Karadeniz’e yelken açtı. Özünde bu gemi, birlikte hareket ettiğimizde dünyanın neler başarabileceğinin bir simgesidir. Ukrayna ve Rusya, Türkiye’nin desteğiyle birlikte muazzam karmaşıklıklara, karşı çıkanlara ve süren cehennem savaşına rağmen bunu gerçekleştirmek için biraraya geldi. Bu çok taraflı bir diplomasinin bir başarısıdır” ifadelerini kullandı.

“BM Güvenlik Konseyi’ni içerideki siyasi çekişmeler felç ediyor”

Genel Sekreter Guterres, dünyanın tehlikede olduğunu belirterek, BM Güvenlik Konseyi’nin çalışmalarının içerideki siyasi çekişmeler ve bölünmelerden baltalandığını, konseyin felç edildiğini, bu durumun da uluslararası toplumun ve insanların konseye olan güvenini sarstığını kaydetti.

Guterres, dünyanın gözünün Ukrayna-Rusya savaşına çevirmiş olsa da Afganistan’dan Afrika’ya Libya’dan Suriye’ye, İsrail-Filistin sorunundan Myanmar’a ve Yemen’e kadar dünyanın her farklı yerlerinde sorunların sürdüğünü, uluslararası toplumun dünyanın farklı yerlerinde yaşanan tüm sorunları görmezden gelmemesi gerektiğini kaydetti.

VOA tarafından geçilen “Umudu Sağlamak İçin Birlik Olmalıyız” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Umudu Sağlamak İçin Birlik Olmalıyız” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Umudu Sağlamak İçin Birlik Olmalıyız” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.