Ukrayna’dan Karşı Taarruzda Başarı Mesajı

Ukrayna’dan Karşı Taarruzda Başarı Mesajı

ABONE OL
23:14 - 15/11/2023 23:14
Ukrayna’dan Karşı Taarruzda Başarı Mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna, ülkenin güneyinde yer alan Rus güçlerine karşı bir haftalık mücadelesinde şimdiye kadarki en büyük başarı iddiasını ortaya koydu. Rusya’nın Almanya’ya giden ana doğalgaz boru hattı olan Kuzey Akım 1’i kapalı tutmasının ardından Avrupa piyasaları haftaya düşüşle başladı.

Ukrayna ordusu güneyde Rusya’ya karşı yeni mücadelesindeki durum hakkında ayrıntı vermekten kaçınıyordu. Ukraynalı yetkililer son olarak savaşın ilk günlerinden itibaren Rus işgali altında olan Herson bölgesinde üç askerin bir kasabaya bayrak diktiğini gösteren görüntülerini internetten yayınladı.

Herson’un kuzeyindeki Visokopilya kasabasında bir direğe asıldığı görülen bayrak görüntüsü, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski Ukrayna güçlerinin güneyde ve doğuda iki kasabayı ele geçirdiklerini açıkladığı sırada yayınlandı. Gece saatlerinde açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı, kasabaların tam yerini açıklamadı.

Ukrayna’dan büyük karşı taarruz

Ukrayna Rusya’nın ülkenin doğusundaki aylar süren topçu saldırılarının ardından Mart ayında Kiev’in eteklerinde başlattığı karşı taarruzdan sonra Rus güçlerine karşı uzun süredir beklenen en büyük karşı taarruzunu başlattı.

Ukrayna karşı saldırısının ayrıntılarını gizliyor ve gazetecilerin cepheye girmesini yasaklayarak kamuoyuna çok az açıklamada bulunuyor. Yetkililer gizliliğin taktik amaçlı olduğunu belirtiyor. Rusya ise Herson’daki saldırıları püskürttüğü açıklamaları yapıyor.

Rus yetkililer Herson’daki referandumu askıya aldı

Rusya son olarak Ukrayna’nın karşı saldırısının Moskova’nın ele geçirdiği topraklarla ilgili planlarını bozduğuna dair nadir açıklamalarından birini yaptı. Rus haber ajansı TASS, Herson’daki Rus yetkililerin Herson’un Rusya tarafından ilhak edilmesi için yapılması planlanan referandumun güvenlik sebebiyle askıya alındığını bildirdi.

ABD’nin Avrupa’daki kuvvetlerinin emekli komutanlarından Mark Hertling, Kiev’in Ruslar’ın şu an sevkiyat için kullandığı ve gerektiğinde kaçmayı planladıkları köprüleri yok ederek Dinyeper nehrinin doğu kıyısında binlerce Rus askerini tuzağa düşürmeyi hedeflediğini söyledi.

Rusya’nın Herson’daki güçlerinin bir yanda nehir engeliyle diğer yanda sınırlı tedarik hatlarıyla baş başa kaldıklarını belirten eski yetkili, Ukrayna’nın önemli silahlarla morali bozuk ve kötü yönetilen Rus birliklerini hedef aldığını söyledi.

Zelenski’den Avrupa’ya uyarı

Zelenski Pazar gecesi yaptığı açıklamada, Avrupa’ya soğuk bir kış geçirebilecekleri uyarısında bulundu.

Moskova, batının yaptırımlarının Almanya’ya doğalgaz taşıyan ana boru hattı olan Kuzey Akım 1 boru hattının onarılması için gerekli malzemelerin sağlanmasını engellediğini belirtiyor. Rusya’nın boru hattını Cumartesi günü açması bekleniyordu ancak son olarak hattın süresiz olarak kapalı kalacağını açıkladı.

Avrupa ülkeleri doğalgazın kesilmesini ”şantaj” olarak değerlendiriyor. Depolarını kış için doldurma konusunda hedeflerinin ilerisinde olduklarını belirten Avrupa ülkeleri alternatif doğalgaz kaynakları arayışında.

Avrupa’nın başı çektiği ülkeler milyarlarca Euro’luk paketler açıklayarak tüketicileri ve işyerlerini desteklemeye çalışıyor. Bu paketler sayesinde geçen hafta Avrupa’da rekor düzeyde seyreden doğalgaz fiyatlarında önemli düşüş yaşandı.

Ancak Kuzey Akım 1’in kapanması Pazartesi günü fiyatlarda yeniden artışa neden oldu. Avrupa piyasalarında gösterge doğalgazın fiyatı, yaklaşık dörtte bir oranında artarak tüketiciler ve işyerleri için zor bir kışın kapıda olduğu endişesine neden oldu.

Alman DAX endeksi yüzde 2 düşerken Euro onlarca yılın ardından ilk kez 99 ABD sentinin altında indi. Yeni Başbakan Liz Truss’ın göreve başlamasının ardından İngiltere’de para birimi Pound’un 1980’lerin ortasındaki seviyelerine düşmesi bekleniyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Moskova’nın, Avrupa’nın Rus petrol ithalat fiyatlarına Aralık ayından itibaren sınır getirilmesinin önerildiği son hamlesine karşılık vermeyi planladığını belirtti. Böylece Moskova’nın temel gelir kaynağının azaltılması hedefleniyor.

Ukrayna’nın güneyinde çatışmalar yoğunlaşırken Rus güçlerinin ele geçirdiği ancak hala Ukraynalı mühendisler tarafından işletilen ve Ukrayna’nın enerji altyapısına bağlı olan Zaporijya nükleer santralindeki durum dünyanın odağında olmaya devam etti.

Her iki taraf da birbirini santralin civarını bombalayarak nükleer felaket riskine neden olmakla suçluyor. Rusya uluslararası toplumun askerlerini tesisten çekme ve bölgeyi askerden arındırma çağrılarına karşı koyuyor.

Geçen hafta tesise ulaşan Uluslararası Atom Enerjisi (IAEA) Dairesi uzmanlarının süresiz olarak tesiste kalacaklarını bildirdi.

VOA tarafından geçilen Ukrayna’dan Karşı Taarruzda Başarı Mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna’dan Karşı Taarruzda Başarı Mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna’dan Karşı Taarruzda Başarı Mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.