Ukrayna’da Gönüllüler Yıkılan Binaların Onarımına Başladı

Ukrayna’da Gönüllüler Yıkılan Binaların Onarımına Başladı

ABONE OL
09:52 - 03/07/2022 09:52
Ukrayna’da Gönüllüler Yıkılan Binaların Onarımına Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Rus ordusunun ülkelerinde yol açtığı yıkımı onarmayı vadeden Ukraynalı yetkililer bunun için şimdiden 1 milyar Grivna, yaklaşık 34 milyon dolar tahsis etti. Ancak bazı Ukraynalılar desteğin devlet tarafından ulaştırılmasını beklemekten yana değil.

Kiev Ekonomi Fakültesi’ne göre, Ukrayna’daki hasarlı konutları onarmak 39 milyar dolardan fazlaya mal olacak. Ülkedeki birçok kişi bu miktarın sağlanmasını bekleyemeyeceklerini ve onarımın bir kısmını kendilerinin yapmaya başladıklarını söylüyor.

Dobrobat adında bir gönüllü grubu da bu işi üstlenmiş. Grubun kurucu ortağı Victor Andrusiv, faaliyetlerine başladıklarını söylüyor: “İnsanlar ‘Kim gelip evimi onarmaya yardım edebilir?’ gibi bir mesaj bırakabilir. Gönüllüler de tüm bu mesajları Telegram uygulaması aracılığıyla yayınlıyor ve kim uygunsa yardıma gidiyor.”

Başvurular Dobrobat web sitesine de bırakılabiliyor. Gönüllülerin katkıda bulunabilecekleri konuları kaydedebilecekleri özel bir form var.

Uzun süredir inşaat işçiliği yapan Vadim Lavrik de, Sumi bölgesinde özel bir ekip kurdu. İlk 26 saatte 30’dan fazla gönüllü kaydoldu.

Lavrik, “Genç kadınlar da bize yardım ediyor. Biri muhtemelen 21 yaşında. En fazla 50 kilo ağırlığında. Ona sık sık, ‘Her seferinde sadece bir tuğla al. Onlar senin için ağır’ diyorum. Bize yardım eden bir diğer kadın ise endüstri mühendisi. Çok farklı insanlar, ama hepsi inanılmaz yetenekli.”

Bu platforma şu ana kadar 27 binden fazla kişi yardım etmek için gönüllü oldu. Dobrobat şu anda Kiev, Çernihiv ve Sumi bölgelerinde faaliyet gösteriyor. Gönüllüler haftada birkaç gün ekipler halinde çalışıyor. Çoğunlukla ya enkazı temizliyor ya da konutları onarıyorlar.

Andrusiv, “Bir kişinin çatısı çökmüşse, tüm evi hasar görür. Ev yağmur suyuyla dolar. İçinde yaşamak imkansız olur. Oysa ki gereken tek şey oraya gidip, bir çatı örtüsü örtüp çatıyı onarmak. Böylece yine kendi evlerinde yaşayan bir aile olurlar” diyor.
Onarım çalışmalarının yürütülmesi için gönüllü sıkıntısı olmasa da malzeme ve benzin sıkıntısı var. Bu nedenle Dobrobat üyeleri sürekli olarak sponsor ve ödenek arayışında.

Bankalar ve BT şirketleri de yardımcı oluyor. Dobrobat kurucuları, üzerinde tüm hasarlı binaların olduğu bir harita oluşturuyor ve her proje için sponsor arıyorlar.

Dobrobat’ın kurucu ortaklarından Rostislav Smirnov’in açıklamalarına göre, “hasar tespiti yapıldıktan sonra tüm belgeler ve kısa bir açıklama, potansiyel sponsorların görmesi için” web sitesine yükleniyor ve sonra “nihai resimler ve tüm mali hesaplar” da ekleniyor.

Dobrobat kurucuları, Harkiv ve Mikolaiv bölgelerinde de yeni gönüllü grupları oluşturmayı planlıyor.

VOA tarafından geçilen Ukrayna’da Gönüllüler Yıkılan Binaların Onarımına Başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna’da Gönüllüler Yıkılan Binaların Onarımına Başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna’da Gönüllüler Yıkılan Binaların Onarımına Başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.