Ukrayna Soledar’daki Yoğun Çatışmalara Rağmen Direniyor

Ukrayna Soledar’daki Yoğun Çatışmalara Rağmen Direniyor

ABONE OL
17:15 - 12/01/2023 17:15
Ukrayna Soledar’daki Yoğun Çatışmalara Rağmen Direniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna, ülkenin doğusunda tuz madenciliğiyle bilinen ve Rus paralı asker grubu Wagner’in Moskova’nın altı ay sonraki ilk büyük kazanımını elde ettiği iddiasında bulunduğu Soledar kasabasında devam eden yoğun çatışmalara rağmen askerlerinin direniş gösterdiğini kaydetti.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in bir müttefikinin kontrolunda olan ve askeri komuta zincirinin dışında hareket eden aşırı milliyetçi Rus paralı asker grubu Wagner, günlerce süren yoğun çatışmalardan sonra Soledar kasabasını ele geçirdiğini iddia ediyor.

Moskova şimdilik Soledar’da zafer kazandığı iddiasında bulunmadı. Ukrayna ise Rusya’nın ilerleme kaydettiğini kabul etse de bugünkü açıklamasında kendi garnizonunun geri çekilmediğini kaydetti.

Ukrayna Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Malyar, bugün düzenlediği brifingde “Çatışmalar şiddetli” dedi ve Rusya’nın “kendi cesetlerinin üzerinde ilerlediğini” söyledi. Reuters haber ajansı ise Soledar’daki durumu bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

Malyar, stratejik inisiyatif elde etmeye çalışan Rusya’nın son bir haftada Ukrayna’daki birimlerinin sayısını 250’den 280’e çıkardığını belirtti.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, dün beklenmedik şekilde Ukrayna cephe komutanlığına getirilmiş, selefi Sergey Surovikin ise Gerasimov’un üç kurmayından biri olarak atanmıştı.

Moskova, 11 aydır devam eden işgal süresince en az üçüncü kez yapılan ani cephe komutanı değişikliğini işgalin giderek büyüyen önemine bir yanıt olarak açıklama getiriyor.

Rus ve Batılı yorumcular, Rusya’nın geçen Şubat ayından bu yana ele geçirdiği toprakların yüzde 40’ını kaybetmesinin suçunu yüklemek için günah keçisi arayışında olduğunu gördüklerini kaydediyor.

İş bitirici mi günah keçisi mi?

Valeri Gerasimov, Kremlin’in tüm bağımsız medyayı susturmasına ve savaşı eleştirenleri hapsetmesine rağmen sayıları artan milliyetçi blogcuların hedefi haline gelmişti.

İngiltere Savunma Bakanlığı, Gerasimov’un Ukrayna cephe komutanlığına atanması hamlesiyle ilgili olarak, “Bu adım aşırı milliyetçi Ruslar’ın büyük çoğunluğu ve askeri blogcu toplulukları tarafından büyük bir memnuniyetsizlikle karşılanacak. Bu kesimler Gerasimov’u savaşı kötü yönetmekle suçluyor” açıklaması yaptı.

Telegram mesajlaşma uygulamasında Rybar adıyla paylaşımlarda bulunan tanınmış bir Rus askeri blog yazarı, eski Ukrayna cephe komutanı Surovikin’in Rusya’nın yaşadığı askeri bozgunun günah keçisi olarak ortaya atıldığını söyledi.

Ancak Avustralyalı emekli Tümgeneral Mich Ryan, paylaştığı Twitter mesajında, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun “Gerasimov’u Rusya’nın tüm başarısızlıklarının sorumlusu olarak kurguladıkları” imasında bulundu.

Bir başka Rus askeri blog yazarı Semyon Pegov, “Şimdi Genelkurmay Başkanı her şeyin doğrudan ve kesin sorumlusu olacak” dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı ise Rusya’nın Ukrayna cephesinde askeri komuta kademesinde yaptığı değişikliği alaycı bir dille eleştirerek, “Her Rus generaline en az bir kez Ukrayna’da başarısızlığa uğrama fırsatı verilmeli. Bazıları iki kez başarısız olma şansını bile yakalayabilir” ifadelerini kullandı.

Soledar, 2022 yılının ikinci yarısında verilen küçük düşürücü kayıplardan sonra Moskova’nın elde ettiği en büyük kazanım olabilir. Ancak bu kazanım, her iki taraf için de ağır bir maliyet içeriyor.

Soledar’da savaştan önce 10 bin kişi yaşıyordu. Rusya, Soledar’ın 10 kat büyüklüğünde olan ve çok daha büyük öneme sahip Bahmut kentini art arda yaptığı girişimlere rağmen ele geçirmeyi başaramadı.

Donetsk Valisi Pavlo Kirilenko, Ukrayna devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Soledar’da 15’i çocuk 559 sivilin kaldığını, bu sivillerin tahliye edilemediğini bildirdi.

Ukrayna genelindeyde Rusya’nın iki ay önce güneydeki son büyük geri çekilme eyleminden sonra ön saflarda ciddi bir kıpırdanma kaydedilmedi. Kiev, Batılı müttefiklerinin tedarik edeceği ağır silahlarla ilerleme kaydetmeye devam etmeyi umuyor.

Tank tedariki beklentisi

Amerika, Almanya ve Fransa, geçen hafta Ukrayna’ya zırhlı muharebe araçları tedarik etme taahhüdünde bulundu. Birkaç ay önce Batı’nın böyle bir adım atması akıllara gelecek bir durum değildi. Şimdi dikkatlerin ana muharebe tanklarına yöneldiği gözleniyor.

Dün Ukrayna’nın Lviv kentinde bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, 14 adet Alman yapımı Leopard tankının tedarik edileceği sözü verdi.

Tankların Ukrayna’ya tedariki için Almanya’nın izni gerekiyor. Almanya kısa süreliğine hazırlıksız yakalanmış gibi görünse de bugün Polonya’nın bu adımına onay verdiği görüldü.

Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, “Almanya, kendisi ne yönde karar alırsa alsın, başka ülkelerin Ukrayna’yı destekleme kararlarının önünde durmamalı” dedi.

İngiltere de Ukrayna’ya tank göndermeyi ele aldığını bildirdi.

Rusya’nın Ukrayna cephesi komutanlarından Salyukov Belarus’taki askerleri teftiş etti

Belarus Savunma Bakanlığı, Rus kara kuvvetlerinin komutanı Oleg Salyukov başkanlığındaki bir heyetin Belarus’ta konuşlu bulunan ortak askeri gücün muharebe hazırlıklarını teftiş etmek üzere bugün Belarus’u ziyaret ettiğini bildirdi.

Ziyaret, Rusya’nın Ukrayna savaşını yöneten komuta kademesinde yaptığı son değişikliklerden sonra Salyukov’un cephenin komutanlarından biri olarak atanmasından bir gün sonra gerçekleşti.

Rusya ve yakın müttefiki Belarus, gelecek Pazartesi gününden itibaren Belarus’ta ortak hava tatbikatları yapmayı planlıyor.

Ukrayna, Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in kuzeyden yeni bir kara işgali başlatmak için Belarus’u kullanabileceği uyarısında bulunmuştu.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, Putin’in Belarus topraklarını Ukrayna işgali için kullanmasına izin vermişti.

Askeri uzmanlar Rusya’nın ayrıca Belarus’taki tesisleri, Rusya’nın Eylül ayında başlattığı seferberlik kapsamında silah altına aldığı yedek askerleri eğitmek için kullandığını söylüyor.

Ancak Belarus, Rusya’nın işgalini desteklemek için kendi askerlerini Ukrayna’ya göndermedi.

VOA tarafından geçilen Ukrayna Soledar’daki Yoğun Çatışmalara Rağmen Direniyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna Soledar’daki Yoğun Çatışmalara Rağmen Direniyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna Soledar’daki Yoğun Çatışmalara Rağmen Direniyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.