Ukrayna Rus Kontrolundaki Melitopol’u Vurdu

Ukrayna Rus Kontrolundaki Melitopol’u Vurdu

ABONE OL
17:18 - 29/03/2023 17:18
Ukrayna Rus Kontrolundaki Melitopol’u Vurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ukrayna bugün Rus işgali altında bulunan ve ön cephenin gerisinde yer alan Melitopol kentinde bir demiryolu deposunu vurdu ve kentte elektrik enerjisini kesti. Saldırı Kiev’in, kış harekatının yorgun bıraktığı Rus kuvvetlerine karşı harekat düzenleme hazırlığı içinde olduğu döneme denk geldi.

İnternette yayılan doğrulanmamış görüntüler, Zaporijya’daki işgal yönetiminin üssü olan Melitopol’de gece karanlığında yaşanan patlamaların ortalığı aydınlattığını gösteriyor.

Melitopol’ün sürgündeki Ukraynalı belediye başkan da kentte patlamalar olduğunu doğruladı. Rus devlet haber ajansı TASS, Moskova tarafından atanan yetkililerin, bir demiryolu deposunun tahrip edildiğini, kentte ve civar köylerde elektrik kesintisi olduğunu söylediklerini aktardı.

Savaş öncesi nüfusu yaklaşık 150 bin olan Melitopol, Ukrayna’nın güneyindeki Rus kuvvetlerinin demiryolu lojistik merkezi ve Rusya’yla Kırım Yarımadası arasındaki bağlantının bir parçası.

Ukrayna, Melitopol saldırısında kullandığı silahlara ilişkin kamuoyuna açıklama yapmadı. Kent, Ukrayna’nın HIMARS roketlerinin mevzilinin dışında bulunuyor. Ancak Ukrayna’nın konuşlandırmaya başladığını söylediği, Amerika’nın tedarik edeceği sözünü verdiği havadan atılan JDAM bombaları ve karadan atılan GLSDB (yerden fırlatılan küçük çaplı bomba) gibi daha yeni silahlar, Melitopol’e erişme kapasitesine sahip. Rusya, dün ilk kez bir GLSDB vurduğunu bildirmişti.

Saldırılar, Kiev’in, aylardır devam eden kanlı kış harekatında önemli başarılar elde edemeyen Rus kuvvetlerine yönelik karşı harekata başlayacağının işaretini verdiği döneme denk geldi.

Melitopol, Zaporijya nükleer enerji santralinin güneyinde yer alıyor.

IAEA Başkanı Grossi Zaporjya nükleer santralını ziyaret etti

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, bugün Ukrayna’nın güneydoğusunda bulunan Rus kontrolü altındaki Zaporijya nükleer enerji santralını ziyaret etti.

IAEA’dan bir sözcü, Grossi’nin Avrupa’nın en büyük nükleer enerji santralı olan Zaporijya’da durum değerlendirmesi yaptığını bildirdi.
Grossi, Zaporijya’daki “nükleer güvenlik ve emniyet durumunu” birinci elden değerlendirmek ve santralin korunması için bir anlaşma yapılması amacıyla çabaları arttırmak istiyor.

Grossi, dün Reuters’a verdiği söyleşide, “Pes etmiyorum. Tam tersine çabalarımızı katlamak ve devam etmek zorundayız” dedi.

Rusya’nın kontrolu altındaki bölgede Rus haber ajanslarına konuşan Grossi, santraldaki durumun iyileşmediğini, civardaki çatışmaların yoğunlaştığını ve bir nükleer felaket tehdidini azaltmak için gerçekçi yollar bulmak istediğini dile getirdi.

Grossi, dün Ukrayna’nın Dinyeper kentinde Reuters’a yaptığı açıklamada, Zaporijya santralindeki durumun “çok tehlikeli” ve “çok istikrarsız” olduğunu, son haftalarda bölgedeki askeri faaliyetlerin arttığını söyledi.

Zaporijya nükleer enerji santralı, Rusya’nın işgalinden önce Ukrayna’nın enerji altyapısının önemli parçalarından biriydi ve ülke genelindeki elektrik enerjisinin yüzde 20’sini karşılıyordu.
Santral, altı reaktöründen sonuncusunun da devre dışı bırakıldığı Eylül ayından bu yana elektrik üretmiyor.

Bugünkü ziyaret, Grossi’nin Rus askerleri tarafından ele geçirilmesinden bu yana Zaporijya santralına yaptığı ikinci ziyaret oldu.

Rusya kazanım elde etmeyi başaramıyor

Ukrayna kuvvetleri, yaklaşık beş ay önceki son büyük ilerlemeden bu yana çoğunlukla savunma yapıyor. Rusya, o dönemde, binlerce yedek asker ve çoğu hapishane mahkumu on binlerce paralı askeri cepheye sürdüğü kış harekatını başlatmıştı.

Ancak ilkbaharla birlikte, Rusya’nın saldırıları daha ne kadar sürdüreceği ve Ukrayna’nın karşı harekatı ne zaman başlatacağı sorusu gündeme gelmeye başladı.

Rus saldırılarının zayıfladığına ilişkin net işaretler olduğu görülüyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’nın bildirdiğine göre ön cephede Rusya’nın düzenlediği günlük saldırılar, Mart ayı başından bu yana son dört haftadır azalıyor. Rusya 1-7 Mart tarihleri arasında 124 saldırı düzenlerken son yedi günde saldırı sayısı 69 olarak kaydedildi.

Bahmut’un batısındaki cephede ve daha kuzeyde bulunan Reuters muhabirleri, geçen haftaki Rus saldırılarının yoğunluğunda gözle görülür bir azalma olduğunu bildirdi.

Her iki tarafın da ağır can kaybı verdiği saldırılar, Rusya’nın büyük kazanımlar elde etmesiyle sonuçlanmadı. Hem Ukraynalı hem de Batılı yetkililer, Rusya’nın taarruz gücünün yakında tükeneceğine işaret ediyor.

Rus yetkililerse kuvvetlerinin Bahmut içindeki sokak çatışmalarında ilerleme kaydettiğini bildiriyor. Ancak Rus kuvvetleri şimdiye kadar kendi kuşatma altına alıp, Ukraynalılar’ı geri çekilmeye zorlamayı başaramadı.

İngiliz askeri istihbaratıysa bugünkü güncellemesinde, Ukraynalılar’ın Ruslar’ı ana ikmal rotasından başarıyla püskürttüğünü bildirdi.

Rus kuvvetleri geçen haftaysa güneydeki Avdiivka kasabasına yeni saldırılar düzenledi ancak bu saldırılarla, yeni kazanımlar elde etmeyi başaramadı. İngiltere’nin istihbaratına göre, bir Rus tank taburu da tanklarının çoğunu kaybetti.

Geçen hafta ayrıca Batılı ülkelerin, Ukrayna’nın havaların ısınmasıyla beraber başlatmayı planladığı büyük karşı harekata destek olmak amacıyla iki ay önce sözünü verdiği tanklar da Ukrayna’ya ulaştı.

Rus RIA haber ajansı, Batılı ülkelerin gönderdiği tankların Ukrayna’ya varmasına yanıt olarak Moskova’nın askerlerine yüzlerce yeni ve onarılmış tank gönderdiğini bildirdi.

Son bir haftadır Ukrayna genelinde ön cephede bulunan bölgeleri ziyaret eden Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, daha önce Rus işgali altında olan bölgeleri, dün de Ukrayna’nın kuzeyinde Rusya sınırı yakınındaki siperleri ziyaret etti.

Rus füze tatbikatı

Rusya’nın yakın müttefiki Belarus, Batılı ülkelerin yaptırımlarına ve NATO üyelerinin, Belarus sınırları yakınına askeri yığınak yapmasına yanıt olarak Rus taktiksel nükleer silahların topraklarında konuşlandırılmasına izin verme kararı aldığını bildirmişti.

Moskova, savaşın nükleer çatışmaya dönüşebileceği tehdidine sıklıkla işaret ediyor ancak Batılı hükümetler bunu, Ukrayna’ya yapılan askeri yardımları azaltmaları için Rusya’nın kullandığı korkutma taktiği olarak görüyor ve önemsemiyor.

Başkan Joe Biden, Rusya’nın Belarus’ta nükleer silah konuşlandırması olasılığını “kaygı verici” olarak niteledi ancak Amerika’nın, Rusya’nın Ukrayna’da taktiksel nükleer silah kullanmaya yakın olduğuna ilişkin herhangi bir işaret görmediğinin altını çizdi.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamadaysa Yars kıtalararası balistik füze sistemini de içeren askeri tatbikatların başladığı, tatbikatlara birkaç bin askerin katıldığı kaydedildi. Birkaç nükleer başlık taşıyabilen Yars füze sistemi, Amerika’ya erişme kapasitesine sahip.

VOA tarafından geçilen Ukrayna Rus Kontrolundaki Melitopol’u Vurdu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna Rus Kontrolundaki Melitopol’u Vurdu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna Rus Kontrolundaki Melitopol’u Vurdu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.