”Ukrayna Limanlarındaki 3 Gemi Seyre Başlayacak”

”Ukrayna Limanlarındaki 3 Gemi Seyre Başlayacak”

ABONE OL
22:25 - 04/08/2022 22:25
”Ukrayna Limanlarındaki 3 Gemi Seyre Başlayacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda yüklü gemilerden üçünün yarın seyre başlamasının planlandığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov ile ayrı ayrı görüştü.

Görüşmelerde, tahıl sevkiyatı konusundaki çalışmalar ve son durum hakkında görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.

Akar, Müşterek Koordinasyon Merkezi’ndeki yoğun çalışma ve koordinasyon sonucunda yarın Ukrayna limanlarından 3 geminin tahıl sevkiyatı kapsamında seyre başlamasının planlandığını, ayrıca boş bir geminin de İstanbul’da denetlenerek Ukrayna’ya hareket etmesinin beklendiğini bildirdi.

Açıklamada Ukrayna limanlarından çıkan ilk gemi olan “Razoni” adlı mısır yüklü geminin İstanbul’daki kontrollarının ardından Lübnan’ın Tripoli Limanı’na doğru yola çıktığı belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bugün telefonda görüştüğü belirtildi.

Görüşmede, Ukrayna’dan tahıl ihracatı konusunda varılan uzlaşı bağlamındaki son gelişmelerin ele alındığı kaydedildi.

İşgalden beri ilk kez bir gemi Ukrayna limanına ulaşacak

Odesa yerel idaresinden bir sözcü ise bir Türk kuru yük gemisinin Ukrayna’nın Karadeniz kıyısında Çornomorsk limanına yarın varmasının beklendiğini söyledi. Sözcü, geminin, Rusya işgalinden bu yana bir Ukrayna limanına ulaşacak olan ilk gemi olduğunun altını çizdi.

Sözcü Serhiy Bratçuk, dün geç saatlerde Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, “Liberya bandıralı Türk kuru yük gemisi Osprey S, Çanakkale Boğazı’ndan Çornomorsk limanına doğru ilerliyor” ifadesini kullandı.

Bratçuk, “Bu gemi, 24 Şubat’tan beri limanlarımızda bloke edilmeyen ilk gemi olacak ve Ukrayna’nın ihraç ettiği tahılı taşıyacak” dedi.
Reuters haber ajansına bilgi veren bir görgü tanığına göre Osprey S gemisi, bugün öğleden sonra itibarıyla Marmara Denizi’nde, İstanbul’un Anadolu yakası kıyılarından yaklaşık 1 kilometre açıkta demirlemiş bulunuyor.

Ukrayna tahılını taşıyan ilk gemi Pazartesi günü Odesa limanından yola çıkmış ve İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’deki ucuna 36 saat sonra varmıştı.

Kremlin: “Ukrayna tahıl anlaşması bir kereye mahsus değil”

Kremlin’den bugün yapılan açıklamada Türkiye’nin aracı olduğu tahıl anlaşmasının “tek seferlik bir mekanizma” olmadığı, anlaşmanın etkili şekilde işlemeye devam etmesinin umulduğu kaydedildi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Bu tek seferlik bir mekanizma değil, bu limanlarda biriken tahılların ihraç edilmesini garanti altına almak için tasarlanan bir mekanizmadır. Bu nedenle bu mekanizmanın etkili şekilde devam etmesini umuyoruz” dedi.

Ukrayna tahılının Türkiye üzerinden dünya piyasalarına nakledilmesine izin veren anlaşmaya geçen ay İstanbul’daki müzakereler sonucu varılmıştı. Anlaşmanın tüm tarafların rızasıyla her 120 günde bir yenilenmesi gerekiyor.

VOA tarafından geçilen ”Ukrayna Limanlarındaki 3 Gemi Seyre Başlayacak” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ”Ukrayna Limanlarındaki 3 Gemi Seyre Başlayacak” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ”Ukrayna Limanlarındaki 3 Gemi Seyre Başlayacak” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.