“Ukrayna Krizi Latin Amerika Ülkelerine Yarayabilir” 

“Ukrayna Krizi Latin Amerika Ülkelerine Yarayabilir” 

ABONE OL
08:23 - 20/07/2022 08:23
“Ukrayna Krizi Latin Amerika Ülkelerine Yarayabilir” 
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna krizinin, ekonomisi daha çok hammadde, enerji ve gıda ihracatına dayalı Latin Amerika’daki bazı ülkeler için fırsatlar yarattığı kaydediliyor.

Uluslararası alanda ekonomik araştırmalar yapan Moody’s tarafından yayınlanan raporda, krizle birlikte petrol, hammadde ve gıda fiyatlarının artmasına değinildi.

Son yıllarda petrol üretimindeki artışla dikkat çeken ve dünyanın en önemli gıda tedarikçilerinden olan Brezilya ve bakır ihracatçısı Şili olmak üzere bu durumun bir dizi bölge ülkesi için ciddi avantajlar sağladığı belirtildi.

Raporda ayrıca başta mısır ve soya olmak üzere tarım ürünleri üreten Arjantin’in yanı sıra; altın, gümüş gibi metallerin üretiminde ilk sırada ve meyve ihracatında ilk on ülke arasında yer alan Peru’ya dikkat çekiliyor.

Uluslararası Ticaret Uzmanı Javier Martinez.

“Latin Amerika piyasalarda oluşan açığın bir kısmını kapatabilir”

VOA Türkçe’ye konuşan uluslararası ticaret uzmanı Javier Martinez, Latin Amerika’nın Ukrayna’daki çatışmadan dolayı oluşan gıda ve enerji açığının bir kısmını kapatabileceğini, kendine yeni pazarlar edinebileceğini ya da pazar payını artırabileceğini belirtiyor.

Fiyatların artmasının enflasyonist baskıyı artırdığına dikkat çeken Martinez, “Ukrayna kriziyle birlikte fiyatların da artması aynı zamanda enflasyon baskısına neden oluyor. Hammadde ihracatından elde edilen gelirler artarken; kamu harcamalarının artırılması, faiz artırımı gibi enflasyonu ve ekonomik küçülmeyi kontrol altına almaya yönelik hamleler özellikle büyük ekonomilerde artan ihracat gelirlerinin kaybolmasına neden olabilir” diyor.

Martinez pandemiyle birlikte artan istihdam ve yoksullaşma sorunlarına da dikkat çekiyor ve bu sorunlarla mücadelede kamu harcamalarının artırılması eğiliminin enflasyonist baskıyı da artırabileceğine dikkat çekiyor.

Ukrayna’nın işgalinin yol açtığı ekonomik etkilerin gelecek yıl daha da sertleşmesinin beklendiğine vurgu yapan Martinez, vergi toplamakta ciddi sorunlar yaşanan bölgede hükümetlerin kriz ortamını fırsata çevirerek yeni vergi reformlarını hayata geçirebileceğini söylüyor.

Martinez, hükümetlerin ve özel sektörün, artan gelirleri üretimi teşvik etmek ve istihdamı artırmak için kullanması durumunda krizin yol açtığı fırsatlardan daha fazla faydalanılabileceğini belirtiyor.

Geçen yıl Latin Amerika’da yabancı sermayenin daha çok teknoloji ve AR-GE (Araştırma ve Geliştirme) firmalarına yatırım yaptığına dikkat çeken uzman, uluslararası piyasalarda oluşan arz açığının bir kısmını tedarik etme noktasında önemi artan bölge ülkelerinin, uluslararası sermayeden de destek alabileceğini ya da dış borçlarını yeniden yapılandırabileceğini söylüyor.

VOA tarafından geçilen “Ukrayna Krizi Latin Amerika Ülkelerine Yarayabilir”  haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Ukrayna Krizi Latin Amerika Ülkelerine Yarayabilir”  haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Ukrayna Krizi Latin Amerika Ülkelerine Yarayabilir”  haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.