Ukrayna First Lady’sinden Davos’ta Liderlere Çağrı

Ukrayna First Lady’sinden Davos’ta Liderlere Çağrı

ABONE OL
19:27 - 17/01/2023 19:27
Ukrayna First Lady’sinden Davos’ta Liderlere Çağrı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin eşi Olena Zelenska, İsviçre’nin kayak merkezi kasabası Davos’ta başlayan yıllık Dünya Ekonomik Forumu toplantılarında dünya liderleri ve şirket yöneticilerini, Rusya’nın işgalinin çocukların ölümüne ve dünyada gıda güvensizliğine yol açtığı bu dönemde etkisiz olmakla suçladı.

Olena Zelenska, savaşın birinci yıldönümü yaklaşırken ailelerin gözyaşları içinde doktorların çocuklarını kurtarmaya çalışmasını seyrettiğini, çiftçilerin mayın dolu tarlalarına dönmeye korktuklarını söyledi ve 1986 yılındaki nükleer felakete atıfta bulunarak ”Yeni bir Çernobil’in meydana gelmesine izin veremeyiz” dedi.

”Hepinizin ortak özelliği, gerçekten de etkili olmanız” diyen Zelenska, ”Ancak sizi ayıran bir şey var, o da hepinizin bu etkiyi kullanmıyor olması, ya da sizi daha da ayıracak şekilde bunu kullanmanız” şeklinde konuştu.

Zelenska bu konuşmasını, Avrupa’nın rakımı en yüksek kasabası olan Davos’ta yüzlerce hükümet yetkilisi, şirket yöneticisi, akademisyen ve aktiviste hitaben yaptı. Bir hafta sürecek Davos zirvesinde açlık, iklim değişikliği ve yavaşlayan ekonomi gibi küresel sorunlar ele alınacak. Ancak görüşmelerden, Dünya Ekonomik Forumu’nun ”dünyanın durumunu iyileştirme” şeklindeki amacına ulaşmak için ne ölçüde somut eylem çıkacağı net değil.

”İnsanlığın çözemeyeceği küresel sorun olmadığına hepimiz inanıyoruz” diyen Zelenska, ”Bu, Rusya’nın Avrupa’daki saldırganlığının çeşitli zorlukları beraberinde getirdiği bu dönemde daha önemli” ifadesini kullandı.

Zelenska, savaşın gelişmekte olan ülkelerde enflasyonun yükselmesine ve gıda güvensizliğinin artmasına neden olmasına da işaret etti ve ”kitlesel açlık, insanlığa ve insan doğasına yönelik bir aşağılamadır” dedi.

Ukrayna ve Rusya, çok sayıda kişinin açlıkla karşı karşıya olduğu Afrika, Ortadoğu ve Asya’nın kilit buğday, arpa ve diğer gıda ürünlerinin kilit tedarikçileri konumunda bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı’na göre 82 ülkede yaklaşık 345 milyon kişi, gıda güvensizliğiyle karşı karşıya. COVID-19 pandemisi ve Ukrayna’daki savaş öncesinde 53 ülkede 135 milyon kişi, açlık tehdidi altındaydı.

Zelenska, savaşın Ukrayna sınırları dışına taşabileceği ve krizin daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu, ancak ”barışı birlik geri getirir” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı’ndan Ukrayna’ya yardıma devam edilmesi çağrısı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Davos’ta toplanan şirket yöneticileri ve dünya liderlerine Ukrayna’ya yardıma devam etmeleri çağrısında bulundu.

Ukrayna First Lady’si Olena Zelenska’dan sonra konuşan von der Leyen, ”Ukrayna Avrupa Birliği üyesi olmak istiyor. Bu, Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliğine uzanan yolu inşa etmek amacıyla yatırım ve reform yapmak için kusursuz bir fırsat. Size çağrım şu: Her türlü yardıma ihtiyacımız var. Ukrayna, mümkün olabildiğince fazla destek almayı hak ediyor” dedi.

Ukrayna için birlik çağrısı yapan von der Leyen, 27 üyeli Avrupa Birliği’nin Çin ve Amerika’yla rekabet edebilmesi için hazırlanan büyük bir teknoloji ve sanayi planının ayrıntılarını açıkladı. Avrupa Birliği, daha temiz enerji kaynaklarının kullanılacağı bir geleceğin lideri olmayı amaçlıyor.

Von der Leyen, planın, yeşil sanayi için sübvansiyon sağlanmasını kolaylaştıracağını ve 2050 yılına kadar nötr karbon amacına ulaşmak için Avrupa Birliği çapında uygulanacak projelere fon akıtacağını söyledi. Proje aynı zamanda Avrupa Birliği’nin haksız ticari uygulamalarla mücadele etmede daha güçlü olmasına da olanak tanımayı amaçlıyor.

Çevreden kripto para birimlerine ve COVID-19’la mücadeleye kadar birçok konuda panellerin düzenlendiği Davos zirvesine katılanlar arasında eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore da bulunuyor.

Davos zirvesi, Ukrayna’nın güneydoğusundaki Dnipro’da 44 kişinin öldüğü saldırıdan hemen sonra başladı.

Olena Zelenska, Ukraynalılar’ın ”savaşa bir gün bile ara veremediğini, her gün hayatlarını riske atmak zorunda olduklarını” söyledi, ancak tüm dünyanın barış için birlik olacağına inancının da altını çizdi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin yarın video konferans aracılığıyla eşi ve Dijital Değişim Bakanı Mihailo Fedorov gibi Davos’ta bizzat bulunan Ukraynalı yetkililere eşlik etmesi bekleniyor.

Davos zirvesi, Ukraynalı temsilcilere, tank ve roketsavar savunma sistemleri gibi silah yardımları ve uluslararası arenada alacağı bağış desteğini arttırması için bir fırsat sunuyor.

Amerika, Fransa, İngiltere ve başka ülkeler, Ukrayna’ya tank ve zırhlı muharebe araçları gibi daha güçlü silahları gönderme taahhüdünde bulunuyor.

VOA tarafından geçilen Ukrayna First Lady’sinden Davos’ta Liderlere Çağrı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna First Lady’sinden Davos’ta Liderlere Çağrı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna First Lady’sinden Davos’ta Liderlere Çağrı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.