Ukrayna Berlin Büyükelçisini Merkeze Çağırıyor

Ukrayna Berlin Büyükelçisini Merkeze Çağırıyor

ABONE OL
13:58 - 05/07/2022 13:58
Ukrayna Berlin Büyükelçisini Merkeze Çağırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Ukrayna’ya yeteri kadar destek vermediği gerekçesiyle Almanya’ya ve Alman siyasetçilere yönelik sert açıklamalarda bulunan ve bu nedenle tepki çeken Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Andrej Melnyk‘in merkeze çekileceği öğrenildi.

Alman basınında Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan kaynaklara dayanılarak verilen haberlerde, Ukrayna hükümetinin Melnyk’in Kiev’e dönerek, Dışişleri Bakanlığında görevlendirilmesine karar verdiği belirtildi.

Büyükelçinin ne zaman Berlin’den ayrılacağı konusunda kesin bir tarih açıklanmazken, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağın “sonbahar gelmeden gelebilir” dediği öğrenildiği ve Melynk’in Kiev’de Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevini üstlenmesinin planlandığını aktardığı da haber verildi.

Melnyk, Steinmeier ve Scholz’u sert sözlerle eleştirmişti

Ukrayna’nın Berlin Büyükelçisi Andrij Melnyk, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaş sürecinde son aylarda Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier ve Başbakan Olaf Scholz’a yönelik diplomatik teamüllere uymayan sert sözleri ile Alman siyasetinde ve kamuoyunda büyük tepki topladı.

Açıklamalarında Almanya’nın Ukrayna’ya yeteri kadar destek vermediğini iddia eden Melnyk, savaşın daha ilk günlerinde Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier‘i ağır sözlerle eleştirerek, “Steinmeier’in Rusya ile olan ilişkisi dokunulmaz, hatta kutsal bir boyutta. Ukrayna’ya bir saldırı savaşı başlatılması bile onun bu yaklaşımını etkilemiyor” dedi.

Büyükelçi, Steinmeier’in Putin gibi Ukrayna halkının varlığını yok saydığını öne sürerek, “Alman Cumhurbaşkanı için Ukrayna halkı, dili, kültürü ve devleti ile esasında yok. Onun için Ukrayna diye bir olgu yok” şeklinde konuştu.

Steinmeier’in 2000’li yıllardan bu yana, özellikle başbakanlık müsteşarı ve dışişleri bakanı olduğu dönemlerde Alman hükümet çevrelerinde ve bürokrasisinde “Rusya’ya bağımlı bir ağ oluşturduğunu” iddia eden Melynk, bu ağda yer alan kişilerin çoğunun şu andaki koalisyon hükümetinde de olduğunu ve Rusya’ya destek sağladığını belirtti.

Melynk, “Steinmeier’in Rusya politikasını ayakta tutan Alman siyasetçilerin Ukrayna’ya ağır silah verilmesini engellediğini” de öne sürdü.

Daha sonra uzun bir süre Başbakan Scholz’un Kiev’i ziyaret etmemesini gündeme getiren Melnyk, Almancada hakeret olarak kullanılan bir tanımlamayla, “Ciğer sosisi oynamak devlet adamlığına yakışmıyor. Nazilerin Ukrayna’yı işgalinden bu yana en yıkıcı savaş yaşanıyor, orası çocuk yuvası değil” diyerek Scholz’u sert sözlerle eleştirdi.

Ukrayna Büyükelçisi Nazi partizanını savunmuştu

Büyükelçi Melynk‘in son olarak bir Alman gazeticiye verdiği röportajda, 2. Dünya Savaşı’nda aktif olan Ukraynalı partizan lider ve Nazi işbirlikçisi Stepan Bandera’ya duyduğu saygıyı dile getirmesi Alman siyasetinin yanı sıra Yahudi örgütlerin sert tepkisine neden oldu.

2015 yılında Bandera’nın Münih‘teki mezarını ziyaret ederek, oraya çiçek bıraktığı bilinen Melynk, verdiği son röportajda Yahudi sivil nüfusa karşı pogromlara ve Sovyet savaş esirlerinin öldürülmesine katıldığı ispatlanan Bandera’yı “Yahudilerin katliamına karıştığına dair delil yok. O Ukrayna’nın kahramanı” şeklinde savundu. Çok sayıda Alman siyasetçi, İsrail’in Berlin Büyükelçiliği ve Polonya hükümeti Melnyk’i bu sözleri nedeniyle sert bir biçimde eleştirdi. Alman hükümetinin Ukrayna yönetimi ile konuyu ele aldığı ve Melnyk’in Berlin’den ayrılması planının karşılıklı olarak gizli diplomatik görüşmelerde istişare edildiği tahmin ediliyor.

Almanya’da enerji krizi endişesi giderek artıyor

Bu arada Alman hükümeti, Rusya’nın gelecek pazartesiden itibaren doğal gaz hattı Kuzey Akım 1’i bakım çalışmaları nedeniyle devre dışı bırakacağını açıklaması sonrasında, hattın tamamen kapatmasından endişe duyuyor.

Rusya’nın Almanya’nın da destek verdiği yaptırımlara misilleme olarak bakımı kasıtlı olarak uzatacağı görüşünü savunan Almanya Federal Enerji Ağı Başkanı Klaus Müller, boru hattının tümüyle kapanması durumunda ülkede çok ciddi bir enerji kıtlığı yaşanacağını ve depolardaki doğal gazın ancak yaz aylarında yeteceğini açıkladı.

Federal Enerji Bakanı Robert Habeck de Rusya’nın Kuzey Akım 1 hattını bir daha açmamak üzere tümüyle kapatabileceği uyarısı yaparken, o da vatandaşlara enerji tasarrufu çağrısı yaptı ve “Gelecek kış çok ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Hepimiz önlem almak zorundayız. Ben soğuk suyla duş almaya başladım” dedi.

Robert Habeck bundan iki hafta önce ülkede baş gösteren enerji krizine karşı “Acil durum” planının ikinci aşamasını yürürlüğe koydu. Rusya’yı doğal gazı Almanya’ya karşı “bir silah olarak” kullanmakla suçlayan Habeck, “Putin tarafından başlatılan bu ekonomik saldırıya karşı kendimizi savunacağız” diye konuştu.

Almanya’daki 3 aşamalı acil durum planına göre, gaz arzında bir kesinti veya yüksek düzeyde arz talebi olduğunda kademeli olarak önlemler devreye giriyor. İkinci aşama kapsamında, tüketicilerin gaz kullanımını azaltmasını hedefleyen uyarılar gündeme geliyor.

Öte yandan, Hamburg eyaletinde ise doğalgaz sıkıntısının baş göstermesi durumunda özel haneler için sıcak su sınırlaması getirilebileceği açıklandı. Saksonya eyaletinde ise 600 dairenin yer aldığı bir apartmanda görevliler sıcak su kullanımında kısıtlamaya gitti. Apartmanda yapılan duyuruda sıcak su kullanımının belirlenen saatlerde mümkün olabileceği belirtildi.

VOA tarafından geçilen Ukrayna Berlin Büyükelçisini Merkeze Çağırıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Ukrayna Berlin Büyükelçisini Merkeze Çağırıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Ukrayna Berlin Büyükelçisini Merkeze Çağırıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.