UĞUR MUMCU VE AYDINLANMA

ABONE OL
11:27 - 23/10/2020 11:27
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

24 Ocak 2020, değerli gazeteci, devrimci Uğur Mumcu’nun katledilişinin 27. Yılında bir kez daha saygıyla anıyoruz…

Devrimcilikten bahseden bir insanın veya bir oluşumun gündemini devrimcinin kendisi belirler, başkalarının dümen suyuna kapılıp edilgen durumuna düşürmez kendisini.

Ülkemizi laiklikten, demokrasiden uzaklaştıranların gündemine kapılırsanız, kötü bir taklitçi ve gericiliğin maşası olursunuz.

Yandaş medya yaratılıyor, yandaş medya yaratırsanız;

Din istismar ediliyor, siz de ederseniz,

Mezhep üzerinden siyasete, mezhep üzerinden yanıt verirseniz,

Ötekileştirdiklerinde, ötekileştiriyorsanız veya ötekileri aşağılıyorsanız;

Kusura bakmayın, onlardan farkınız yok, hatta daha da beter taklitçisiniz.

Aydınlanmacı toplum savunucuların işi daha ilk adımda laikliği öğrenecekler, ödün vermeden yaşayacaklar… Haberiniz var mı? Fetva verenler Bilim yuvalarına rektör atanıyor!’’*

Yukardaki satırları, UĞUR MUMCU ANISINA’’ başlığı ile 20.01.2019 tarihinde ha-ber.com sitesinde yazmıştım. (İsteyen yazının tamamını tekrar okuyabilir.) https://www.ha-ber.com/makaleler/ugur-mumcu-anisina/

Geçen bir yıl içerisinde Türkiye’ de ne değişti?

Son satırda; Fetva verenler Bilim yuvalarına rektör atanıyor!’’ diyorum.

Bu eylemin sonucunu Yıldız Teknik Üniversitesi sözde Profesör olmuş dinci yobaz Bedri Gencer kustu, çocuk evliliklerinin yasaklanmasının depremi getirdiğini söyledi.

Yani anlayacağınız, geçen son bir yıl içerisinde şeriatçılık-gericilik hızla artmaya devam etti.

Türkiye ile birlikte İslam dünyası gericileştikçe kapitalist dünya, dinci işbirlikçileri ile el ovuşturuyor.

Türkiye’nin toplumsal gelişimi ve aydınlanmasının ön koşulu, laik temeller üzerine oturtulmuş Cumhuriyettir; bu gerçek yadsınırsa çağdaşlık yoluna çıkamazsınız.

Değerli Toplumbilimci-sosyolog Emre Kongar, Mustafa Kemal’in daha kurtuluşun başından beri taşıdığı düşüncelerde hep yalnız kaldığını söyler, çok haklı olarak.

Daha sonra cumhuriyetin ilk yıllarında eğitimde, ekonomide ve siyasalda başlayan gelişme, kör-topal karşılığını buluyordu, taa ki çok partili dönemle iktidarın DP’nin eline geçmesine kadar. Kemalist ideolojiyi anlayan aydınlar yetişmeye başladı, Kemalizm yalnızlıktan kurtulmalıydı; Deniz Gezmiş ve arkadaşları, Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, Çetin Emeç, A. Taner Kışlalı, Bahriye Üçok, Kemal Türkler, Turan Dursun ve daha ismini yazamadığım birçok aydın Atatürk’ü yalnızlıktan kurtarıp aydınlanmayı köklü bir şekilde kurumsallaşmasını sağlamaya çalıştılar ve bu yüzden bedel ödediler. CHP bu konuda başarılı olamadı, hala da olamıyor, şapkayı önüne koyup özeleştiri ile laik ve demokratik savaşı güçlü vermesi gerekiyor, CHP için başka yol yok, bilmesi gerek.

Değerli aydın insan Uğur Mumcu’yu, katledilişinin 27.yılında saygıyla anıyorum.

Aydınlık günlerin bir an önce doğması umuduyla…

Zekeriye Uçar

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.