Tutuklu Gazetecilerin İddianamesi 10 Ay Sonra Hazırlandı

Tutuklu Gazetecilerin İddianamesi 10 Ay Sonra Hazırlandı

ABONE OL
12:44 - 29/03/2023 12:44
Tutuklu Gazetecilerin İddianamesi 10 Ay Sonra Hazırlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

HDP’ye yakın Kürt medya kurumlarına geçen yıl Haziran ayında düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 20 gazeteci ve 1 büro çalışanının iddianamesi yaklaşık 10 ay sonra hazırlandı. Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederse dava açılmış olacak.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Diyarbakır merkezli yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan 21 kişiden 16’sı, 16 Haziran 2022’de tutuklandı.

“Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla haklarında soruşturma yürütülen şüphelilerin iddianamesi operasyondan yaklaşık 10 ay sonra tamamlandı.

Savcılık şüpheliler hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla dava açılmasını talep etti. İddianame incelenmek üzere Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, incelemenin ardından iddianameyi kabul edip etmediğine 15 gün içinde karar verecek. Mahkeme iddianameyi kabul ederse dava açılmış olacak. İddianame henüz kabul edilmediği için avukatlara verilmedi.

“Mahkemenin tahliye kararı vermesini bekliyoruz”

Aylardır iddianame çıkmasını bekleyen şüphelilerin avukatlarından Resul Temur, dosyanın çelişkilerle dolu olduğunu savundu.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Temur, soruşturmanın başında olmayan gizli tanığın sonradan eklendiğini belirtti.

Aynı gizli tanığın ifadesinin HDP’nin kapatma davasına da eklendiğini kaydeden Temur, “Gizli tanığın 3 sayfadan oluşan ifadesinin yarısı basın çalışanları ile ilgili diğer yarısı ise haber ve tartışma programlarına katılan HDP’li vekil ve siyasetçilerle ilgilidir. Ortaya karışık alınan bu gizli tanık ifadesi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ulaştırılmış ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP’nin hazine yardımının kesilmesi talebi ile Anayasa Mahkemesine talebin delili olarak sunulmuştur. Aslında gizli tanığa neden ihtiyaç duyulduğunu da göstermektedir. Dosyanın bu kadar uzun süre gizli kararı altında yürütülmesi ardından daha başka nelerin çıkacağı merak konusu açıkçası” dedi.

Mahkemeye iddianameyi kabul etme ve tahliye çağrısı yapan Temur, “Mahkemenin iddianameyi kabul edip etmeyeceği hususu hala netleşmemiş durumda. Mahkeme iddianameyi kabul etmezse dosya yeniden savcılığa gönderilecek ve süreç yeniden uzayacak. Mahkemenin iddianameyi kabul edip dosya üzerinden gazetecilerin tahliyesine karar vermesini umuyoruz” şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

Diyarbakır’da 8 Haziran 2022’e düzenlenen operasyonda Mezopotamya Ajansı, JINNEWS ve Pel Prodüksiyon isimli medya kuruluşlarında çalışan ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nde (DFG) faaliyet gösteren çok sayıda gazetecinin evlerine ve işyerlerine baskın düzenlendi. Baskınlarda 21 kişi gözaltına alındı.

VOA Türkçe’nin polis kaynaklarından edindiği bilgiye göre operasyon, PKK’nın “basın komitesi yapılanmasına” yönelik bir soruşturma kapsamında düzenlendi.

Gözaltına alınanlardan 16’sı 16 Haziran 2022’de çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Gazetecilerin üyesi olduğu Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) sık sık basın açıklamalarıyla, gazetecilerin iddianamesinin hazırlanmamasına tepki gösteriyordu.

VOA tarafından geçilen Tutuklu Gazetecilerin İddianamesi 10 Ay Sonra Hazırlandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Tutuklu Gazetecilerin İddianamesi 10 Ay Sonra Hazırlandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Tutuklu Gazetecilerin İddianamesi 10 Ay Sonra Hazırlandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.